Monday, January 09, 2017

Киберпънк фентъзито на американското разузнаване




Новият доклад на американците за руската намеса е гениално киберпънк фентъзи с елементи на лирична лудост и дигитален сюрреализъм. Няма как по друг начин да са квалифицира текст, който е напълно изчистен откъм доказателствата, но е брутално публицистичен там, където трябва да запълва логически бездни с много приказки и патос. Голямата ирония е в това, че ни обещаха неопровержими доказателства, а получаваме продукт, където повечето изречения започват с фразата: "Убедени сме, че...".
Убеждението работи най-добре на базата на факти. А фактите позорно отсъстват. В текста има много изящни литературни пируети, анализ на базата на убежденията, но няма нито един факт, който да ни обясни откъде идва тази убеденост и на какво се дължат изводите.
В крайна сметка има едно голяма разминаване, което световните медии трудно искат да обяснят. Като се говори за хакване на изборите, американските разузнавачи по никакъв начин не визират, че някой е повлиял на резултата от гласуването, а това, че руски хакери, тролове и други кремълски агенти били обърквали съзнанието на хората и целенасочено проникнали в сървърите на Демократическата партия, за да дискредитират Хилъри Клинтън. И това е територия на много тънък лед, защото в документа няма доказателство, че това е работа на руснаците. Нещо повече - една сериозна версия като тази, че човек от щаба е предал документите на "Уикилийкс" дори не се споменава като алтернатива.
Вероятно точно поради тази причина Доналд Тръмп не спря да иронизира данните в туитър. Изобщо не се връзвайте на това, което пишат психодесните блогъри и големите медии - новоизбраният президент изобщо не прие версията, което е съвсем нормално. Той е наясно, че този компилиран доклад, който само бегло прилича на разузнавателно творение, а много повече на дневникът на някой телевизионен зрител, всъщност е пуснат като оръжие срещу него, като опит ръцете му предварително да бъдат вързани. Този доклад е опит на шефовете на разузнаването да си подсигурят постовете, защото прекрасно осъзнават, че ще ги загубят, когато Тръмп встъпи в длъжност. Те се опитват да го оплетат в твърдения за които обаче не могат да представят доказателства.

Всъщност за доказателство за руската намеса трябва да мине изявлението на Владимир Жириновски, че руснаците ще пият шампанско, ако Тръмп спечели. Ето това е нивото на целия доклад. Който чака фактология ще изчете едни много скучни 25 страници, който си пада по абсурдизма ще се забавлява докрай. А пък феновете на САЩ трябва да слагат скафандри преди да четат. В този доклад се разкрива образа на някаква немощна, хилава, клета и нещастна държава, където думата на случаен руски политик, веднага хаква народа и те тръгват като зомбита да го слушат. Този доклад е позор не за Тръмп, а за Обама, защото той може да бъде четен като върховно обвинение срещу него. Понеже от текста излиза, че 5-6 руски журналисти, 20-30 трола и една телевизия могат да предрешат съдбата на американските избори. Тази хленчеща и нещастна Америка, представена вътре, е потресаваща и всеки американски патриот трябва да се хване за главата. Нивото е ниско, морала напълно отсъства.

Тепърва ще анализираме фентъзито по-ефективно, но ще отбележим един факт от частта за Russia today (всъщност това е доклад много повече за RT, отколкото за нещо друго), защото е гениален. Маргарита Симонян наистина трябва да отваря шампанско и да черпи. Един от изводите е следния - RT има най-бързвия растеж сред всички международни канали в САЩ и той е близо 40 процента, а данните са още от 2012 година. Аудиторията му в Ню Йорк и Вашингтон пък се е утроила и е скочила с над 60 на сто.
Аз ли не разбирам нещо или пред нас е описана картината на един невероятен журналистически успех. Нима американците, които я гледат до един са безмочни зомбита, които утре ще тръгнат по улиците по заповед на Путин?
Разбира се, че не.
На хората в САЩ очевидно им е писнало от лъскавата пропаганда на тъпотии, която им осигуряват големите им медии и заради това с търсят (очевидно колективно) друга гледна точка към нещата, нов поглед, различно мнение. Факт е, че RT e eдинствената телевизия, която дава гледната точка на доста анализатори-дисиденти, които никога няма да бъдат показани по CBS например. И е леко плашещо, че другата гледна точка вече се нарича "хибридна война". Това е напълно в духа на фашистката идеология на постистината, която иска да изтръгне всяка възможност за различна интерпретация на фактите, но вече се вижда - хората упорито не искат да вярват на мейнстрийм медиите, защото мейнстрийм медиите много вият срещу фалшивите новини, но самите те са лъгали достатъчно често, за да може на отделната електорална единица да му е дошло до гуша.
Още един готин момент. RT пускала демонични "опорни точки" - че според нейни анализатори двупартийната система на САЩ не била представителна за целия народ. О, какъв хибриден ураган. Само я прочетох и усетих желание да пея "Интернационала" на рожденния ден на Путин. Но, един момент, щом американците масово гледат RT, при това без някой да е насочил дуло към слепоочията им, то може би те се разпознават в този извод. Или поне им е интересно да го чуят.  Защото няма къде другаде да го направят.
RT много наблягала на "предполагаемата" алчност на Уолстрийт. Леле, какви гадове. Да мислят като 75 на сто от американците и да говорят за алчността на Уолстрийт като първопричина за кризата. В документа обаче това е посечено като обвинение. Руската демонична медия така подрива американската менталност. Хак на мозъка направо. Въоръжена с това коварство RT направила нещо още по-скандално - сравнила САЩ с Римската империя и предрекла, че Америка може да се разпадне.
Текстът прелива от налудничави идеи и представя RT като някаква глобална заплаха за американския вътрешен ред, но пък как да си обясним противоречието - уж хибридчици, а пък американските зрители постоянно се увеличават. Изобщо страшно е глупаво да се опитваш да обясниш вътрешните си проблеми с външна заплаха. Защото е очевидно, че американския доклад разкрива драматичен политически разрив между официалните институции и гласоподавателите. Американците стигнаха до своето развитие в етапа в който отказват да вярват на големите медии, защото не откриват своя живот, не намират своите проблеми, не виждат себе си. За това няма как да е виновна Маргарита Симонян, тази коварна кремълска агентка, която само с няколко иронични изречения разби всички опорни точки срещу нея.

На мястото на американските служби за сигурност наистина нямаше да хабя тонове тонер за пълни глупости, а щях да търся как да накарам Симонян да дойде и да ми обучи агентурата за това как се привлича автентично медийно внимание.
И най-накрая - един въпрос с местен адресат.  Ако приемем американската гледна точка, че да има на територията им медии, финансирани с чужди държавни пари, е заплаха, тогава какво правим с "Дневник" и "Медиапул", а? Всеки, който се възмущава от RT на американска територия, не трябва ли да стиска юмруци и срещу медиите на "Америка за България"?

No comments: