Friday, September 22, 2017

Какво се случва с Америка, по дяволите?
Какво се случва с Америка, по дяволите? 
Едва сега успях да изгледам и не мога да осмисля напълно мелодраматичното клипче, в което Морган Фрийман с дрезгав глас обяснява, че САЩ са във война, че Русия ги е нападнала...Путин отмъщавал заради разпадането на СССР...Озлобеният агент на КГБ, който с хакерски нокти хваща сърцето на американската демокрация в дланта си...Ужас, просто ужас.

И аз, подобно на Валентин Вацев, започвам да изпитвам меланхолия по онази Америка от средата на миналия век, гордата страна, която никога, ама никога не би си позволила да покаже такъв страх, паника и виртуален ужас. Какво се случи с онази Америка, чийто президент, макар и в инвалидна количка, бе заявил, че единственото, от което трябва да се страхуваме, е самият страх. Онази Америка наистина имаше самочувствие на лидер и никога не би застанала в позата на жертва. Тя наистина беше убедена, че има модел, който може да служи за пример и съответно не би си позволила хленчове, лигавения и разни други разхълцани модели на предизвикване на съжаление. Не казвам, че онази загубена отдавна страна е била перфектна, о, не, много войни и трупове след нея го доказват, но тя поне имаше достойнство. В наши дни САЩ напълно са ампутирани от него.

Днес Фрийман става лице на инжектирането на страх в американското общество. Версията, която лансира клипът, е безумна, защото описва Путин не просто като авторитарен маниак, а като всесилен, всемогъщ и всепоглъщащ маниак. Представете си - Путин има легион от кибер-бойци, които използват социалните мрежи (а нима те не бяха американско изобретение) и карал хората в демократичните общества да не вярват на своите медии, на политическите процеси в страната си, даже и на съседите си. Това е някакъв демоничен опит халюцинация ала Джеймс Бонд да бъде имплантирана в психиката на американците.
О, да, за покварата в САЩ е виновен Путин, а не са виновни големите корпорации, които деиндустриализираха страната, за да изнесат производствата си там, където могат да плащат 15 цента на час. Не са виновни флиртовете с корумпирани режими по целия свят, връзките с нашите кучи синове и блокиралата политическа система.
О, не, руснаците са виновни. Тези гадове. Този всесилен Путин.
Това е класическата отрова на страха, пропаганда от най-долен тип, прогнил опит за измиване на ръцете и разчистване на пътя към нова война. И както е написал един читател в коментарите под клипа на Фрийман - това е същият механизъм, който САЩ използваха, за да накарат хората да повярват, че в Ирак има оръжия за масово поразяване, същото долно насаждане на паника, използвано толкова пъти, че се е превърнало в трагикомедия.

Тъжно ми е да гледам Фрийман в тази роля. Но пък като видях колко американци са го нахранили в коментарите под клипчето, изпитах прилив на оптимизъм.
Пералнята на мозъци вече дава дефекти. Значи малко остава, докато напълно се разруши...

No comments: