Thursday, September 28, 2017

Главният злодей на американската параноя




Навремето много харесвах едно обяснение на великолепният писател Робърт Силвърбърг, който се опитваше да разкодира невероятният успех и четивност на друг творец - Филип К. Дик. Изводът на Силвърбърг беше изненадващ и поетичен - според него Дик най-добре е въплатил в своите разкази и романи американската следвоенна параноя, основната черта на епохата на студената вълна, когато филмите за пришълци, далечни чудовища, мутирали паяци и излизащи от земята зомбита са всъщност отговор на тревогата, че руските комунисти ще дойдат всеки момент, ще завладеят крайбрежията или поне ще пуснат атомна бомба над Ню Йорк и нейната величествена гъба ще потопи континтента в ядрена зима. Дик наистина може да бъде четен като бард на параноята - сред големите му теми можем да открием именно неразличимостта на външните заплахи, за това колко може да е объркано съзнанието на човек в един все по-сложен и изперкващ свят...

Нещо от този дух тези дни постоянно ми се върти в главата. Всичко започна с клипчето с Морган Фрийман в което той обясни, че САЩ са във война, че Русия е нападнала Америка и задачата на президента може да бъде само една - да разнищи докрай тази заплаха. Това е духът на Филип Дик, но на яко екстази. Войните обикновено са видими и това е тяхното основно свойство. Щом се налага да направиш клип, за да обясниш, че си във война, значи или някоя жичка в главата ти е прегоряла или в САЩ има голям недостиг на антидепресанти. Твърдението за руската агресия е толкова пресилено и така сюрреалистично, че авторите на клипа дори не си правят труда да дадат обяснение. Те направо инжектират страх в съзнанието на американското общество. Между другото тази параноя е вредна за американския дух, но това ще стане ясно по-нататък. Защото Путин е описан не просто като авторитарен маниак, а като всесилен авторитарен маниак. Като човек, който с едно движение на кутрето може да промени резултата от изборите. Това е катастрофична картина на света, която служи като алиби на американските елити. Като алиби за допуснатите чудовищни грешки, но и като оправдание за потенциална война. Страхът е мощна политическа дрога. Когато започне да бъде раздавана в големи количества, това винаги е знак, че някой иска да продава или използва оръжейни арсенали.

След Фрийман обаче на сцената се появи още една интересна фигура. Става дума за създателя на Фейсбук Марк Зукърбърг, който стана странична жертва на руската параноя. Либералната общност стовари върху него гнева от загубата и го обвиниха, че социалната мрежа е станала проводник на фалшиви новини, които унищожили иначе блестящият имидж на Хилъри Клинтън. Според мен Зукърбърг известно време се опита да се сниши, за да запази авторитет и свобода във фейсбук, но натискът стана толкова голями и чудовищен и го принуди да се защитава. И ето тези дни шефът на ФБ излезе пред медиите, за да обяви помпозно следното: "Русия се намеси в изборите в САЩ, помагаме на Германия да избегне това". Ако човек чете само до заглавието и е загубил сетивата да мисли логично ще си каже, че най-накрая гадът Путин бе спипан в собствената му кибер-война и сега ще бъде върнат в зората на компютърната епоха.  Проблемът е, че самият Зукърбърг говори толкова големи и нелогични глупости, че човек може да получи зъбобол. И сега дайте да разнищим данните, които Фейсбус привежда за руска заплаха. Тези данни са взети директно от устата на Зукърбърг, така че няма как да имаме съмнения в тяхната достоверност.
И така - шефът на социалната мрежа хвърля бомбастичния факт, който обаче не е новост, защото екипът на ФБ го твърди от един месец насам. По време на изборите били засечени около 3 хиляди съобщения от руски групи, които подпомагали кампанията на Доналд Тръмп. И заради това групата платила 100 хиляди долара. Това е единственият приведен факт за руска намеса - 100 хиляди долара. Сумата не е малка, но, уви, тя може да бъде разбрана единствено в сравнение. А именно сравнението показва, че твърдението на Зукърбърг си е фалшива новина откъдето й да го погледнеш, както и цялата антируска истерия, изказана с металния тон на Морган Фрийман. 

Да повторим - руснаците са изхарчили 100 хиляди долара в подкрепа на Тръмп. Сега отваряме Гугъл и търсим колко е струвала кампанията на Хилъри Клинтън, основната жертва на Кремъл, както се твърди. И намираме сумата - 565 милиона долара. Госпожа Клинтън е изхарчила тази космическа сума за изборите. И сега да сложим сумите на везните - Зукърбърг, Клинтън, Фрийман и сие твърдят, че руснаците със 100 хиляди долара са отнесли Клинтън, която е разполагала с 565 милиона. Че тогава това е най-ефективната инвестиция в целия свят. Толкова ефективна, че стотици хиляди банкери трябва да си скъсат дипломите и да ходят да се обучават в Кремъл как се инвестира. Сто хиляди долара са смешни пари на фона на космическите суми, които се изразходват за кампании в САЩ. Но въпреки това постоянно ни се говори за руска заплаха, въпреки това постоянно се намеква за намеса на Кремъл. Дори и да предположим, че тези руснаци са марионетки на Путин и са решили по негова команда да атакуват "блестящата" демокрация, то бюджетът им е бил колкото Хилъри е изхарчила само за сандвичи по време на обиколките си. Тоест - ясно е, че руската намеса е само мит. Защото, ако могат да посочат като пример само тези 100 хиляди долара, тогава това е поредното унижение за Клинтън, която излиза е толкова мразена, че путинистите с пари само за семки и бонбонки са я бутнали от нейния пиедестал.

Рових много, но друга иноформация за руската намеса наистина не открих. Въпреки това обаче се снимат пропагандни клипчета, пускат се бомбастични твърдения, а образът на Путин се сатанизира до възможната крайност. Проблемът е, че останалата част от света все още не е на толкова тежки наркотици и добре вижда лудостта, която искат да му продадат. Защото от няколко години насам западният свят е влязъл в спирала на свободно падане - Путин беше виновен за Брекзит, Путин е виновен за Тръмп, Путин е виновен за Марин льо Пен, Путин е виновен за кризата на доверието към политическите елити, Путин е виновен, че ЕС минава през криза, Путин даже е виновен за вълната от тероризъм, която удари европейските столици. Сега към това се прибавят виновните 100 хиляди долара, които са победили многомилиардната американска политическа машина. Опасявам се, че американците са забравили най-важния урок, който Холивуд продаваше на света навремето. Мацките си падат по лошите момчета. Ако приемем света за дългобедра мацка в тревожно настроение - той най-накрая тя ще тръгне именно с хулигана. Не заради друго - хепиендът така го изисква. Та не знам как ще се справят геополитическите сценаристи на страх при такъв развой на събитията. Поне е ясно кой ще е виновен при провал. 
Проклетият Путиииииин!

No comments: