Monday, November 13, 2017

В състояние ли са ГЕРБ да бъдат ангели-отмъстители за приватизацията?




ГЕРБ искат да ревизират Конституцията, за да разследват приватизацията. Човек трябва да се ощипе няколко пъти, когато прочете такава новина. Тя звучи като нещо родено в творческата лаборатория на сюрреалист, който се е събудил със зловещ махмурлук и бурен порив на скоротечна мизантропия. ГЕРБ да разследват приватизацията? Това е все едно Йозеф Менгеле да напише наръчник за въведение в хуманната медицина. Такава книга би имала известен кръг от почитатели, но като цяло основното й приложение ще бъде да плаши малките деца нощем, че ако не заспят бързо, нейният автор ще се появи с торба и клещи и ще ги отнесе в мазето си със странна апаратура. Същото е с ГЕРБ и приватизацията. Всъщност поставянето на тази карта на масата категорично доказва едно - партията на Бойко Борисов вече по никакъв начин не може да роди някаква идея за бъдещето. Каузата с магистралите потъна в безвремието. Идеята, че успехите на ГЕРБ можеш да ги пипнеш напълно изчезна в огъня на корпоративно-роднинските мафиотски кръгове. А дори и геополитическите завоевания на кабинета, така щедро поръсвани с любовна слюнка от медиите, не топлят по никакъв начин народа, защото въображаемият авторитет, който Борисов трупал в Европа не се връща под формата на реални завоевания за страната. И понеже напълно са изпушили откъм идеи за развитие ГЕРБ решиха да завият и да се върнат към техните корени. 

През 2009 година партията на Борисов дойде със заканата да отмъщава, да бъде политическото оръжие за възмездие срещу лошите политически елити. Моделът сработи и ГЕРБ станаха първа политическа сила. Разбира се, те не изпълниха нищо от заканите. И никога не са имали намерение да го правят. Битката беше за овладяване на схемите, а не за тяхното разрушение. Модел, който Борисов приложи в Столична община в кратките си 3 години като кмет. Припомнете си - някой да е отишъл в затвора? Някой да е бил изобличен? Някоя схема да е била извадена на бял свят? Абсолютно нищо. Борисов 1 си отиде под напора на народния гняв и високите сметки за ток, Борисов 2 изчезна от сцената заради хазартните залози на премиера, а сега Борисов 3 се чуди откъде да изцеди политически ресурс, за да получи още малко време, да хване още малко от историческата прожекция, преди безмилостният поток на времето да го отнесе в канализацията. И тогава се ражда идеята - да разследваме приватизацията. Имам предположение кой я е родил - авторът на бестселъра "Шайка", който отдавна рита старите си десни приятели като вади документи какви крадци са били. Тодоров-Мумията е наясно поне с тази черта от българската психология - дай на този народ да води битки за историята и той повече никога няма да попита защо всички цени скачат, а заплатите трагично не помръдват като мъртвец, постоял повече дни в моргата. ГЕРБ смятат да направят точно това - да извадят старите документи, а бога ми, приватизацията у нас мирише зловещо, неприятно и гнусно и така да си гарантират поне още една година докато моралистичните ефекти от такова нещо биват консумирани с нелицеприятно удоволствие. Но истината за един човек не е в социологията, а в биографията, казваше Робърт Пърсиг. Заради това не гледайте какво говорят ГЕРБ, а какво са правили дотук. Антикорупционните им активности са пълен провал. Стратегически провал дори. Партия, която е възникнала въз основа на клиентелистки кръгове няма как да роди антикорупционно усилие.

ГЕРБ са на власт, само с малко прекъсване, от 2009 година насам. Интересно е защо чак сега решиха да обърнат поглед към приватизацията? Защо чак сега установиха, че тя е несправедлива, а и защо им трябват промени в Конституцията, за да водят битката за установяване на истината? Давността може да е пречка за присъди, но не и за изваждане на фактите на бял свят. Кои факти досега са извадили те? Няма и да го направят. Този инструмент им трябва за удар срещу политическите противници. И не е само Корнелия Нинова, която е очевидния повод за идеята, въпреки, че опитът за капан на ГЕРБ е толкова елементарен, че даже дразни. Вероятно заради това бяха пуснали като говорител Десислава Атанасова, която заучено си повтори фразите, които са й набивали три часа в главата. Идеята е да бъде наритана и остатъчната десница, която е пълна с призраци на приватизатори. Никога не забрявайте, че Антон Тодоров мрази БСП по служебна характеристика, но с автентична романтична страст ненавижда старите си съпартийци. Можеше да ги унищожи в кладата на досиетата, но сега има възможност да ги изпържи в пещите на банковите им сметки.
Идеята за ревизия на приватизацията е стара като гнева към всичко, което се случва край нас, но ГЕРБ са партия на хората, които спечелиха от прехода и заради това те никога не могат да ревизират с гняв. А и какво правим като разследваме? Национализираме ли обратно? Търсим ли постигането на справедливост или само шумим, за да можем да се изсулим от този мандат с минимум поражения? Ето защо аз категорично не вярвам на ГЕРБ и на техните исторически пориви към справедливост. Всеки път, когато палач в концлагер ти предложи приятна разходка до банята, трябва да си наясно, че тя ще приключи в газовите камери. Справедливост може да бъде постигната единствено отвъд ГЕРБ. А знае ли човек това може да е по-скоро отколкото си мислят всички. Още нямат година на власт, а вече посегнаха към пърформансите. 
Яде ги нещо отвътре, бъдете убедени. 

No comments: