Sunday, November 05, 2017

Разстреляйте синоптиците!




Малко след като стана ясно, че проливни дъждове отново отнемат човешки животи у нас, заместник-председателят на ГЕРБ, председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов отново даде признаци на телевизионен живот. Появи се в студиото на една телевизия, но не, за да обяви оставка на правителството, а да обвини синоптиците за бедствието. Да, метеоролозите се оказаха новият голям враг на "Борисов-3" - те не предупредили за голямото количество валежи. От предаването така и не стана ясно какви наказания ще последват за синоптиците и ще бъдат ли разстрелвани те в случай, че нещо сбъркат и занапред, но нека да не губим вяра в политическата машина на ГЕРБ - те все ще измислят нещо.
Подобно отношение към учените не е просто отвратително, то и израз на един отвратителен манталитет, който притежава партията на власт днес. Тя никога не е виновна за нищо. ГЕРБ са отбор от небесни ангели, случайно попаднали на тази нечиста земя. От години насам се знае, че в България много често вече вали аномално количество дъждове и опитът да прехвърлиш отговорността върху синоптиците е като опит на пациент с рак да обвини докторът, който е открил симптомите му за болестта. Държавата е виновна. Не учените, не лошите хороскопи, не извънземните. Когато такава трагедия вземе жертви това означава, че държавата не си е била на мястото, не е взела мерки за защита на населението и някъде нещо в нейните механизми се е пропукало. 

Нека пак да повторим - разбира се, че държавата е виновна. Тук дори няма нужда човек да застава в позата "Обвинявам" на Емил Зола, за да стигне до болезненото заключение. Защото след всяка трагедия, след всяко наводнение, което оставя след себе си трупове, след всяко бедствие, което прелита като проклятие над страната, по телевизиите тръгват политическите шамани на властта, политиците, назобани с опорни точки като с амфетамини и обясняват на хората, че вече ще бъдат взети всички мерки, че точно сега, от тази секунда започва нов и по-безопасен живот. И това винаги е лъжа.
Заради това започвам да се питам - дали изобщо ГЕРБ знаят какво е държава? И защо винаги се държат като престъпници спипани на местопрестъплението, които гледат на кого друг да стоварят вината. Защото нека да си припомним за наводнението във Варна през лятото на 2014 година. Тогава медиите запечатаха странната поява на кмета на Варна Иван Портних, който се появи с доста завален език и по време на бедствието ползата от него беше нулева. Но след това тръгна да хлипа пред медиите: "Държавата я нямаше тази нощ". Значи по онова време все пак държавата е била виновна, така ли? Тогава управляваше Орешарски, а той по принцип беше виновен за всичко. Всъщност репликата на Портних беше удивителен цинизъм - защото той също е държавата. Но в мигове на бедствие похитената от ГЕРБ държава се разпада и става безпощадно ясно, че в тази бърлога на шуробаджанашки вампири и мафиотски интереси, обикновеният човек не е защитен от нищо - нито от болест, нито от бедност, нито от бедствие. Той е изоставен на произвола на съдбата и трябва да се мъчи да оцелява самичък. Всъщност - едно подобно произшествие показва, че всички приказки за стабилност, геополитически успехи, развитие не струват нищо, защото те са грим върху една разпадаща се фасада. И, да, няма как да обвиним единствено ГЕРБ за разпада. Защото върволицата от виновниците е дълга и се крие в мъглата, но и партията на Борисов няма как да избяга от собствената си вина. Навремето настоящия премиер иронично бе заявил, че когато дойдат на власт комунистите започват бедствия. Ако трябва да продължим тази шега, тя ще стане твърде горчива, но нека да отбележим една друга черна ирония. Когато навремето през 2009 година България трябваше да посочва свой еврокомисар, от купичката с късметчета ни се падна ресора "международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи". Наистина вселената има извратено чувство за хумор - представител на страната, която се дави при всяка криза да отговаря за световните кризи. Щеше да е добре да се научим да предотвратяваме нашите собствени бедствия преди да поемаме такива отговорности.

На мен покрай инцидентите винаги ми е правило впечатление нещо. Става трагедията, а след това започват версиите - кметът каже едно, областният управител тръгва да търси истината в друга посока, отнякъде изскочи заместник-министър, за да каже нещо, появява се и самия министър, а най-накрая даже и премиера. И тогава се изяснява, че държавата действа на автопилот. Че това не е държава, а някакви обособени части, които правят каквото си искат, без да държат връзка една с друга. Тези отделни феодални владения съществуват в собствено политическо време и само създават илюзията за държава. Трагедията в Бургаско ни показа отново - вече повече от пет години т.нар. "държава" не може да изясни собствеността на язовирите, не знае как да координира работата си, а ние разчитаме тя да се явява спасителна сила по време на бедствие. Очевидно нещо в механизмите жестоко куца, нещо е толкова разядено и ръждясало, че вече не може да бъде стегнато и поправено. Този парадокс лесно се изяснява. Нали знаете, че мафията възниква като паралелна на държавата мрежа, тя имитира властовата субординацията на самата държава. При нас държавата се стопи в мрака, но мафията остана. И тя пое властта. А кой е чувал за мафия на която й пука за хората?

No comments: