Tuesday, March 13, 2018

Опит за убийство на Скрипал или нов епизод от „Хари Потър“?




Нямам никаква представа дали Русия стои зад опита за убийството на Сергей Скрипал. Но това, което Великобритания се опитва да пробута като версия звучи като нов епизод от "Хари Потър". При това, ако се бяха консултирали с безбройната си армия от киносценаристи - по-добре щяха да запушат логическите дупки в сюжета. Дайте да видим само малка част от тях.

До 2010 година Скрипал е в руски затвор. Тогава при размяна на агенти го пускат да емигрира във Великобритания. Ако за руснаците беше толкова важно той да е мъртъв може би нямаше да го изтъргуват. Близко е до ума. Следователно версията, че ликвидират предател отпада.
Но приемаме, че Русия е източник на сатанинско зло, което иска да върши злодейства в името на самите злодейства. Тоест, че покушението срещу Скрипал е направено, за да бъде уязвена Великобритания.  Така поне каза Борис Джонсън. А той е изключително достоверен като политик, нали?
Чувал съм обаче, че такава интрига работи основно, ако потърпевшият до последно не може да се ориентира кой е извършителят. Иначе злото бързо може да бъде наказано, коварните планове разобличени и всичко да рухне в пепелта. А англичаните на 43-ата секунда по мистичен значин вече знаеха, че е Русия. И лично Путин. Ако английската версия се окаже автентична тогава можем спокойно да си отдъхнем от заплахата „Русия“, защото това ще означава, че Путин е такъв глупак, че даже Ксения Собчак ще може да го разгроми на изборите.

Последно - оказа се, че Скрипал бил атакуван с нервнопаралитичното вещество "Новичок", разработено в Русия. Както се казва по-руско име от това нямаше как да намерят. Как ли е било осъществен целият замисъл за това?
Само си представете следната картина в руските спецслужби. Звъни лично Путин и с треперещ от гняв глас им казва, че трябва да ликвидират Скрипал, ако може точно седмица преди изборите в Русия, няколко месеца преди световното първенство и по възможност с вещество, което веднага да уличава Кремъл. Както се шегуваше великият руски туитър-гуру Голос Мордора Путин казал на службите: "Важното е да правим злоооо!".
Тук обаче има един леко коварен момент. Създателят на веществото "Новичок" се казва Вил Мирзаянов, руски химик, който емигрира в САЩ още през 90-те години и в момента е активен опозиционер срещу Путин. Нещо, което може да се види и в профила му във ФБ. В съвременната епоха не е трудно да се проследи. Още по-готино. Само преди няколко часа същият е побързал да пусне постинг, който звучи много интересно: "Тереза Мей заяви, че за покушението срещу Скрипал е използван "Новичок". Неговата химическа формула е публикувана само в моята книга". Тоест формулата на този агент по никакъв начин не е монопол само на руснаците и създателят на веществото бърза да го пусне в публичното пространство, защото е наясно, че иначе тази информация ще излезе по друг начин и тя може да разруши красивата медийна версия на Великобритания.

Само на първо четене открихме достатъчно логически дупки, за да може всяко уважаващо се издателство да отхвърли криминалния сюжет и да препоръча на автора да мине на любовни романи. Не знам, не знам, може и аз да се пробвам за сценарист...:)))

No comments: