Sunday, March 04, 2018

Извинете, дами и господа, че никой не помни Брест-Литовския договор!
От вчера виждам как има обединен медиен фронт (от ситуационните психодесни джихадисти по БНТ до спонтантите луди от кръга "Мисъл") да възкресяват от миналото призрака на "забравения" Брест-Литовски мирен договор и неговото значение за България. В началото си мислех, че всички тези се шегуват, но после се замислих, че може и да има криза в снабдяването с антидепресанти и на това да дължим тази интелектуална криза.

Първо - не мога да не се изкефя на факта, че психодесни се опитват да възкресят от пепелта на историята една гениална дипломатическа маневра на болшевиките. Да, Брест-Литовския мирен договор е много тежък за Русия, откъсва живо месо от нея, лично Троцки като комисар на външните работи се намесва в него, но в онзи кризисен момент той е необходимата глътка въздух за новата власт. Нещо като животоспасяващата инжекция с адреналин. Без мир болшевиките вероятно нямаше да се задържат на власт, защото щеше да им се наложи да воюват на два фронта, без реално да са установили пълен контрол. Да, военните действия на територията на Русия на практика никога не спират, но тяхната интезивност намалява. Именно Брест-Литовския мирен договор позволява на болшевиките да натрупат политически мускули, да се организират и да разгонят метежническите групи. Заради това те плащат солената цена за него. Просто хората имат дългосрочни цели.

Колкото до България, лично аз не виждам нито една, ама нито една причина днес някой да чества този Брест-Литовски мирен договор. Това е все едно да си честитиш успешна операция от апандесит малко преди да бъдеш покосен от рак. Защото само година след това България е сполетяна от кошмара Ньойски договор, защото в своя обичаен стил е избрала грешната страна на историята, сънувайки, че се е наредила на хорото на победителите. Така че извинете, дами и господа, че никой не си спомня Брест-Литовския договор. България и до днес плюе зъби и кръв заради Ньой, нормално е да пропуска някакви договори, които нито за миг не са се отразили съществено на нейната история...:)

No comments: