Sunday, September 23, 2018

ГЕРБ са затънали до ушите в кал и гафове



Ако някога сте се чудили защо парламентът е на дъното по рейтинг и на първо място като обект на омраза сред населението, ще се опитам да ви обясня. Ще илюстрираме това с една история от зала от миналата седмица. Гледа се президентското вето върху скандалните промени в Административно-процесуални кодекс, които правят така, че достъпът до правосъдие да е максимално затруднен и много скъп. Темата е важна, към нея има граждански интерес, следи се от широки прослойки от обществото. Но е изключително неудобна за ГЕРБ. Всеки дебат по нея е все едно да притискаш сърцето на вампир с остър кол и да го пръскаш с одеколон от чесън. Заради това шайката (терминът е на Антон Тодоров, така че всички обидени физиономии към него) решава, че трябва да рязко да смени дебата. Излиза депутат на име Маноил Манев (известен със своята неизвестност писател, който твърди, че конкурира Дан Браун) и призовава главния прокурор и шефа на МВР да дойдат в залата и да коментират "слуховете" (забележете - "слуховете"!), че братът на депутата Георги Стоилов от БСП, който беше арестуван преди време незаконно е напуснал границата. Тази тема, убеден съм, не може да разтревожи сериозно дори и хардкор-феновете на ГЕРБ, но понеже мнозинството няма други аса в ръкава трябва да играе с това, което разполага. Оказа се, че в държавата няма друга по-важна тема - със светлинна административна скорост Сотир Цацаров се появи в парламента, за да стане ясно, че всичко е един голям сапунен мехур. Братът на депутата е напуснал съвсем законно страната при това с легално разрешение. Всичко това обаче бе медийно истеризирано, разиграно като психарска сапунка, а дежурните по любов медии се разлаяха по темата и важният дебат остана встрани. В края на годината парламентът може и да е с отрицателен рейтинг.
И всичко това се прави, защото ГЕРБ и коалиия изпаднаха в остра имиджова криза. Лятото се оказа смъртоносно за тях. Вътрешните скандали и тежките гафове препълниха страниците на вестниците, а дори и тези, които бяха решили да избягат далече от новините разбраха, че управлението се тресе като пияница, опитал продуктите на цар Киро.
За да не сме голословни нека да направим кратък преглед на всички гафове, които разтресоха държава и то ще ги калкулираме само от август насам, без да се връщаме по-назад, защото тогава текстът ще стане безкраен:

- Търговският регистър изчезна и половин месец управлението не знаеше какво точно е станало и как да го поправи
- Фалира застрахователната компания "Олимпик", а в последствие се оказа, че три месеца държавата не е предприела нищо, за да реши проблема и да предотврати щетите
- Край Своге загинаха 17 души, а веднага след трагедията се разбра, че управлението не си е мръднало пръста да провери както трябва качеството на ремонта
- Оказа се, че избиването на животни в Странджа е било напразно, защото пробите не показаха наличие на чума
- МВР арестува двама разследващи журналисти, подали сигнал за корупция
- Кандидатът за министър на транспорта се оттегли след неприятни публикации за него, а ГЕРБ се опитаха да си измият ръцете за забавените промени в кабинета с президента, който не бил издал указ за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР

Най-лошото в този списък е, че тук описваме само каймака, само най-шумните случаи, които разтресоха обществото, а ако тръгнем да ровим в отделните сфери ще открием една картина на проядена от корпоративни интереси и корупция страна, която само имитира стабилност, а всъщност може да рухне всеки един момент. ГЕРБ нямат отговор за своето поведение, а всички знаем, че кабинетът "Борисов" 3 е една корпоративна сделка, която всеки момент може да гръмне, защото дими като ядрен реактор, оставен извън контрол.
В такава обществена среда управляващата партия има само един кален номер. Да отвори боклукохвъргачките и да изкаля всички наоколо. Любимата им тактика може да се обобщи с мотото: "Ние може да сме в кал, ама и вие не сте чисти". И дежурните по любов медии получиха задачата на всяка цена да забъркат скандал около БСП, да получат отчаяните гербаджийски кариеристи някаква опорка, която да повтарят до втръсване като младай плейметка претенциите си към ВИП-брадър. И така стигнахме до скандала - БСП прави семинар в СПА-хотел. Трубадирите на властта се бяха погрижили да направят и клип на който е снимано отвратително и мерзко деяние на Корнелия Нинова - тя танцува хоро. Направо настръхваме от ужас! Опорката за семинара тръгна от журналист на журналист, от Беновска на Харизанов, ама така и не успя да получи жизнена почва. А и една медия се престара в опитите си да рути имижда на левицата - тя толкова пъти направи аналогията между бедните баби и богатите социалисти, че пресоли напълно манджата.
Мястото, където беше проведен семинара може да е грешка, но като цяло проявата не е гаф. Дори напротив - БСП най-накрая каза, че ще се бори сериозно за властта и за целта няма намерение да легитимира докрай парламентарните изцепки на ГЕРБ, а ще тръгне да си говори с хората и да търси диалог с тях за своята програма. А междувременно управлението затъва в кал, интриги и конспиративни теории. Фактът, че ще има протест пред Народното събрание на който се събраха криво-ляво 300 човека бе обявен от големи медии като "опит за преврат". Тази пълзяща параноя показва, че на някакво подсъзнателно ниво този път ГЕРБ осъзнава, че не могат да избягат от тази буря сухи, че нямат скривалище за гнева, който кипи и за недоволството, което се заформя. Нито правителствините смени, нито опитите за медийни интриги ще могат да потушат напрежението, което бляска като електрически ток и може всеки един момент да даде накъсо. И цялата им поредица от гафове, както и опитите да открият някакъв проблем в левицата, показва, че на ГЕРБ предстои много интересна година. Буреносна. И пълна с още гафове. 
Само затегнете коланите. 
Ще друса сериозно. 


No comments: