Sunday, September 09, 2018

За какво ще се скара в началото парламента?



Ако някоя телевизионна врачка се бе упражнила във видения за бъдещето и в края на юли бе пророкувала, че септември ще почне с три министерски оставки, мнозинство на ръба на нервна криза, разбушувано медийно море и първите отчетливи сигнали, че предсрочните избори се задават на хоризонта, сигурно щяха да я вземат за луда и да кажат, че е прекалила с четеното на окултна литература. В края на юли нищо не издаваше, че корпоративната спойка между гербаджии и патриоти може да се пропука зловещо, освен, разбира се, шумните скандали между Волен Сидеров и Валери Симеонов, но то всъщност кога е било по друг начин? Мнозинството изглеждаше стабилно, замръзнало във времето, упоено от медийна пудра и влюбени журналисти, обслужвано доволно еротично от политически анализатори, които се опитваха да видят във всяко действие на Бойко Борисов проявление на голямата геополитика и висшата стратегическа мисъл. Август обаче доказа славата си на коварен, опасен, непредсказуем и кризисен месец. Още в началото му гръмна Търговския регистър и започна една толкова дълга сага, че дори и да заточат Цецка Цачева евентуално в Черна гора, то следите на местопрестъплението още дълго ще блестят виновно. Веднага след това правителството беше сразено с новината, че всъщност чума по овцете не е имало и цялата пролята кръв се оказа ненужно политическо зверство. А най-накрая стана и трагедията край Своге, която потресе нацията. Защото покрай катастрофата изплуваха зловещите сенки на "Трейс", любимата касичка на властта, а и удобно финансово пристанище на доста хора, свързаните с нея политически лица, както и цялата безпомощност на управлението. Всъщност последната история удари по ГЕРБ с тежестта на хвърлено паве, защото се оказа, че голямата гордост на Борисов пътищата и асфалта са продънени от корупция и вече убиват хора. И всички показни акции на окования с белезници шофьор по никакъв начин не отменят основната присъда на хората - пълна безпомощност на властта. Това е капан за който отдавна предупреждавам. ГЕРБ се намират в уникална ситуация - все още държат структурите си стабилни, вероятно ще могат да изнудят електората си пак да отиде на гласува, но нивото на доверието към тях е критично ниско. Така всяка катастрофа се превръща в политически проблем. Всяко решение в криза. Всяко действие в скандал. Всяко изречение в бурно недоволство. Всеки опит за кризисен пиар в политическа катастрофа.
Днес вече имаме следите от всичко това накуп. Борисов тръгна спешно да взема главите на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев, а влюбената банда от анализатори почнаха да обясняват какъв усет за момента имал той и как БСП нищо, ама нищичко нямало да спечели от тази ситуация. Дано да си вярват. Ако си вярват може би трябва да им удвоят хонорара. Значи са постигнали всичко и са се раздали докрай. И точно темата за оставките ще е основна в парламента още от самото начало. Но нека никой не се заблуждава, че трите ритуални обезглавявания ще свършат работата за която са предвидени. Нали си спомняте, че когато "Борисов" 3 се създаваше като ГМО-чудовище всички се питаха защо му е на премиера да сглобява кабинет от второразредни чиновници и полуанонимни калинки. Ето сега при първата истинска криза се видя защо - те са лесно заменяеми. Могат да бъдат пожертвани ритуално, за да остане имиджът Му непоклатим, за да може кожата Му да бъде спасена и касичките Му непокътнати, а "Трейсът" Му мощен. И Московски, и Радев, и Нанков обаче са само функции на Бойко Борисов. Което не отменя вините им, но ясно показват, че истинският тумор е самият министър-председател. Другите са само разсейки. Докато премиер е Бойко Борисов държавата ще функционира като развален, прогнил и продънен автомат. И това се знаеше още преди една година, когато правителството беше създавано с инженерни мъки. ГЕРБ нямат никаква визия, страдат от шокираща липса на иновативни идеи, кадровата им банка е кафкиански кошмар, а парламентарното им представителство тъне в анонимност и сляпо натискане на бутони. Точно това днес се връща като бумеранг срещу всички нас.
Но дори и ГЕРБ да успеят да сглобят поредното корпоративно плаващо мнозинство с цената на поредната схема, то тези три оставки по никакъв начин не изчерпват поемането на отговорност. От кабинета трябва да си тръгнат моментално както Цецка Цачева, така и Томислав Дончев, основните отговорници на срива на Търговския регистър, хора, които днес измислят всякакви оправдания само и само да се спасят от обвиненията. Шефът на БАБХ също е за уволнение, защото той носи голямата отговорност за кризата с избитите животни и всяването на паника. А какво да кажем и за началника на АПИ, които всъщност имат задачата да контролират качеството на пътищата. Така че всички романтични политолози (написах в началото "политолизи" и смятам да патентовам тази дума) могат да ходят да се гръмнат. "Борисов" 3 минава през огромна криза, която показа, че всички успехи на ГЕРБ са кухи, те имитират управление, строят пътища в варовик, санират с най-некачествените материали и не им пука, когато заради техните схеми вече умират хора. Това ще е голямата тема на парламента, това ще е големият скандал, който ще разтърси бялата сграда. Необходима е оставката на целия кабинет и предсрочни избори максимално бързо.
А мога да ви кажа и какво ще се види от ГЕРБ - вече чухме откровенията на Борисов пред младежите от партията му. Те били европейска формация, носели отговорност...Вицове до побъркване. И най-интересното от всички - младите кариеристи били събрани на семинар срещу фалшивите новини. 
Поне да бяха направили някаква акция срещу фалшивия асфалт, а?

No comments: