Tuesday, December 25, 2018

Любимите милионери на властта



Медиите твърде често са в състояние да подменят реалността. Всяко средство за масова информация, което миналата седмица излезе със заглавие: "Строители излизат на протест, търсят подкрепа срещу атаките на БСП" по същество стана съучастник на властта и то по най-грандиозен начин. Защото всички осъзнават, че не протестираха "строителите". Протестираха техните шефове. Протестираха оядените милионери, които изпадат в космически ужас от идеята за независима проверка на качеството на пътищата у нас. Защото принципно те имат железен ход да натрият носа на гадните комуняги - сами да поискат такава проверка и да демонстрират един път завинаги на българския народ, че строят качествено и на световно ниво. Вместо това маститите работодатели потърсиха подкрепата на властта за собствените си банки сметки. Поискаха да се скрият като болонка в могъщата пазва на Бойко Борисов. И всички хора останаха излъгани. Вместо реални доказателство за качество, те получиха патетични политически уверения от страна на висши гербаджии, че вярват в бизнеса и няма да допуснат никой да го клевети. Така и не стана ясно само в кой момент трябва да избършем сълзите от очите си, да плеснем с ръце и да повярваме на тази олигархична идилия, че всичко у нас е наред, всичко блести и сияе и само подлата и интригантска БСП размътва светлите води на нашия живот.
Цялата протестна драма на милионерите започна, когато преди няколко седмици депутатката от БСП Елена Йончева и цялата парламентарна група на левицата поиската независима проверка за качеството на пътищата у нас. Строителната камара (идейно прекръстена на "камора" в социалните мрежи) веднага изрева на умряло и дори в специална декларация поиска няколко народни представители от левицата веднага да си подадат оставките. Което е все едно хванат на пътя пиян шофьор да поиска оставката на катаджията, който го е спипал. И така се стигна до изваждането на тежки машини, които да блокират "Цариградско шосе" в София сътворявайки една върховна политическа екзотика - протест срещу опозицията. Веднага се зачудих какъв ли може да бъде крайния изход от такъв бунт - избори за нова опозиция? назначаването на нова опозиция? разстрелът на старата? Пълна мистерия.
Заради това е добре да видим кои точно бяха участниците в протеста. Веднага например се набиваха на очи камионите на "Джи Пи груп". Фирмата напоследък доби скандална известност като извършител на скандалните ремонти по улица "Граф Игнатиев" в София, а преди това и като мишена на сайта "Бивол". Именно покрай разследване за "Джи Пи груп" полицията арестува двама разследващи журналисти, които по същество бяха подали сигнал, случай, който стигна чак до световната преса. И сега представителите на тази корпорация, на тази могъща система за усвояване на държавни пари изведнъж се оказаха засегнати, обидени, оскърбени, унижени и малтретирани. И камионите им се появиха на протест срещу проклетата опозиция. Още повече привличаха вниманието и строителната техника на "Геострой". Човек трябва да има малко памет, защото само преди около половин година - в началото на май България беше скандализирана от един брутален клип. Синът на шефа на "Геострой" Цоло Вутов Владо Вутов бе сниман как пръска 40 хиляди евро за шампанско и си поръчва песента "Шушана" в луксозния курорт "Куршавел" във френските Алпи. Този новобогаташка простотия ужаси българите със своето самозабравяне, особено като се вземе предвид, че и Вутов е от "държавните" милионери, тоест от хората, които са станали неземно богати основно с държавни поръчки и с близостта си до властта. Изобщо пред очите си имахме доста необикновен протест, изява на една корпоративно-олигархична спойка между власт и бизнес, която иска да стъпче всяко различно мнение и да продължи да съществува задкулисно, дебелеейки на гърба на всички данъкоплатци.
По ирония на съдбата само ден след като "строителите" протестираха, кабинетът само за един час разпредели 1,5 милиарда лева и така разбрахме, че отсечката от 134 километра, които остават от магистрала "Хемус" ще ни излезе на цена от 10 милиона лева на километър. И как тогава "строителите" да не подкрепят властта? Че нали синовете им трябва да продължат да хвърлят безбожни пари за шампанско, проститутки и чалга и да демонстрират на всички ни докъде може да стигне самозабравената парвенюшка нагласт на назначените милионери? Тези хора ще бъдат завинаги най-вярната опора на статуквото, моторизиран отряд на властта, защото всяка промяна може да застраши тяхното социално благополучие и да разкрие какво потьомкинско село е България. Защото покрай този протест стана ясно едно - най-големите постижения на ГЕРБ всъщност са техните ахилесови пети. Защото те не ремонтират, те само имитират ремонти. Те не строят пътища, те просто усвояват държавни пари. Те не подкрепят истинския бизнес, а създават свой - паразитен, нечистоплътен и алчен. И заради това неговите представители по никакъв начин не могат да бъдат наречени "строители". Това са бизнеспримадони, които безпощадно строиха работниците си като крепостни селяни и захленчиха из медиите като фолкпевици, останали без участие за Нова година. Това е проявление на някакъв корпоративен феодализъм. Строителните барони с демонстрация на политическа мощ. Този театър обаче поевтинява все повече и става все по-абсурден с всяко ново издание на пиеската. При това нещото, наречено Строителна камара далеч не изчерпва бранша и по никакъв начин не може да му е адекватен говорител. Заради това медиите сбъркаха с обобщеното "строителите". Истинското заглавие в медиите трябваше да е: "Любимите милионери на властта излизат на протест. Търсят защита от атаките на БСП". Така вече звучи адекватно. Така вече ни се разкрива цялата истина за политическата екзотика в страната и за прозрачната паяжина, която задушава тази страна и е на път да я убие окончателно.

No comments: