Saturday, December 08, 2018

Александър Симов: България спешно се нуждае от управление на БСПЛевицата получава нов шанс да поправи себе си и няма право да го профука, призова депутатът от "БСП за България" - Г-н Симов, през последния месец България се тресе от протести. Управляващите обвиниха БСП, че е техен организатор. Как бихте коментирали мълчанието на повечето медии, които не отразяват недоволството на хората? 

- Дразнещо е, когато т.нар. дежурни по любов към властта медии започват да говорят, че протестите нямат автентична основа, че са протести на анцузите, на утайката, на пяната, ако цитираме депутати от ГЕРБ. Според управляващите недоволните са социални маргинали, които не могат да формулират искане, които нямат кауза и протестират, защото БСП ги активира. Смятам, че това е най-големият медиен цинизъм, който отказва да признае, че в България има автентични проблеми, които не само че не се решават, ами стават от ден на ден все по-големи. 

- Кои са основните проблеми, които разтърсват днес България?

- Това са неравенството и бедността. Наскоро ми попадна книгата "Патология на неравенството", написана от двама икономисти, в която се казва, че неравенството не е просто обикновен феномен, а е процес, който разяжда едно общество и го води до невъзможност да съществува като хомогенно явление. Тоест неравенство у нас е довело дотам, че днес ние нямаме една България. Има поне две, които от ден на ден имат все по-малко общо помежду си. Едната е България на костюмираната олигархия, която преживява с алчност и чака последните траншове от Европа, за да може да се почувства едва ли не като каймака на ЕС. А другата става все по-социално декласирана, живее във все по-голяма мизерия. Все повече българи изпадат в подобно състояние. Това са хора, на които не е ясно дали ще имат пари да си пратят децата на училище, да ги нахранят, не е ясно ще имат ли пари за лекарства, за отопление. И тази втора България въобще не се появява в повечето медии. Там единствено можем да прочетем новината, че старица е починала от глад и студ, намерена след 15-ия ден от смъртта си. И на целия този фон се появява някой и ми казва: "В България няма поводи за протести." Ами провери в коя държава живееш!
Протестите имат толкова големи тлеещи рани отдолу. И вместо да се вслуша в гласа на народа, нашият премиер предпочита да си седне в кабинета, да гледа телевизия, да се яви при Слави, двамата романтично да се прегърнат и да запеят песента, че в България проблеми няма. 

- Обикаляте страната и представяте "Визия за България" Срещате се с много хора. Какво ви казват те? 

- Виждам, че дори и срещите с партийния актив често минават в напрегната обстановка. Хората имат важно морално изискване към БСП и партията започва да го отчита. А това е, че те искат не само хубав документ. Искат да са сигурни, че когато го приемем, той ще стане като конституция на БСП в управлението, т.е. няма да се откажем от нито една идея. За съжаление през годините БСП роди много хубави теории и политически идеи, които обаче не изпълни. Много се заблуждаваме, ако смятаме, че левият човек не помни това. Помни го много добре. Нека да припомня, че БСП губи изборите в последните няколко години, не защото беше наказана от външни сили, а защото собственият й електорат не се появи пред урните. Наказаха ни заради шизофренно поведение и подозрения в корпоративни интереси. БСП получава нов шанс да поправи себе си, да се яви на поправителен изпит и няма никакво право да го профука. Смятам, че във Визията проблемите са адресирани много добре. Важно е, че БСП за първи път говори по-стройно и смислено за неравенството, за ужасяващата пропаст, която зее в България, за невидимите хора, към които никой не се обръща. Голямата задача на левица днес е да подаде ръка на тези невидими хора, за да видят те в нея изразителя на своите интереси. 

- Защо сегашното управление е вредно за България?

- ГЕРБ си държат държавната администрация и работещите в нея са най-заинтересовани статуквото да се разтегли до вечност. Това изсмуква жизнените сили на страната и ако моделът "Кум гейт", "Гербер гейт" или моделът "Бойко Борисов" продължат, след десетина година България просто няма да я има. Не в буквалния смисъл, разбира се, но промяната ще бъде невъзможна, защото страната ни ще заприлича на кошмарен десен експеримент. Всички средства ще се концентрират в ръцете на един малък елит, а останалите хора няма да емигрират, те ще се евакуират от тази територия. ГЕРБ са политическата форма на ХИВ-вируса. Те унищожават имунната система на държавата, тъй като те нямат нужда от държава. Държавата на Бойко Борисов не е държава, това е вампир, който изсмуква ресурси в политическия смисъл. И резултатът от всичко го виждаме днес. 

- Каква е основната задача на левицата днес?

- БСП има голямата задача да върне здравия разум в политиката. Когато едно общество живее постоянно на два сантиметра от лудостта, ние трябва да сме наясно, че процесът за връщане обратно няма да е лесен, но това е единственият шанс България да продължи да съществува като самостоятелен, автентичен политически субект на картата.
Левицата трябва да започне да говори за проблема ГЕРБ все по-отчетливо, по-ясно и по-ярко, ако иска да бъде припозната. Често ми задават въпроса с кого ще се коалираме след изборите. Това е въпрос-капан, защото се опитва да ни впише в статуквото. Има една мисъл на Валентин Вацев, която често цитирам. Той казва: "В сегашния исторически момент вече стана така, че социалистите край БСП са повече от социалистите в БСП." Голямата задача на БСП е да намери езика към социалистите край нея. Трябва да се обърнем към левите хора край БСП. С това си обяснявам защо БСП замръзва в социологическите проучвания. Ние сме мобилизирали твърдото си ядро, но имаме проблем, когато говорим на левите хора край БСП, защото това са хората, разочаровани от нашата политика през годините. Те все още се отнасят с подозрение към нас, все още търсят в нас белезите на истинска автентичност, която няма да ги подведе. И когато успеем на проговорим на тези хора по начин, по който те разберат и повярват, тогава, повярвайте ми, БСП ще се изстреля в космоса. И го казвам не като някакво оптимистично видение, а просто като реално знание за процесите. Смятам, че ценността на БСП последните няколко години е, че тя в нито един момент не прие измамната оферта за властта, минавайки през колаборация с ГЕРБ. И това аз лично го отчитам като голям успех. Всяка комбинация с ГЕРБ щеше да докара до летален изход левицата. Левицата обаче издържа и трябва да продължим и по-нататък. 

- Готова ли е БСП да поеме отговорността за промяна на модела?

- БСП няма друг изход освен да поеме отговорността за тази промяна и според мен е готова за това. Казвам го без чувство за обреченост, но с ясното съзнание, че е точно така. Всяка форма на ляво управление, което БСП може да предложи, минава през промяна на модела на България. Ние трябва да изкореним държавата на Бойко Борисов и да създадем истинска демократична държава. БСП започна този толкова дълго отлаган разговор за това какво представлява лявото управление на ХХI век. И той не може да мине през някакви аксиоми или крайни постулати. Не предложим ли истинска, активна политика за това, нямаме никакъв шанс да реализираме другите си идеи. И вероятно хората няма да го оценят веднага и вероятно пак ще има много скърцане със зъби, но левицата трябва да предложи това.

- Необходима ли е "Визия за БСП"? 

- Този въпрос може да влезе в руслото на отново безкрайния разговор, който БСП обича да води за себе си. Не съм против него, но партията трябва да изговори проблемите си докрай. Ние много дълго време предпочитахме да си мълчим за тях. Само че разговорът за визията за БСП не може да се води с ултимативен тон. Забелязвам, че всички хора, които го поставят, много често тропат с юмрук и казват, че само техните идеи са верни. БСП е сложен механизъм. Тя е единственият смислен субект в лявото пространство и представлява идейна коалиция на няколко течения. И не бива да изрязваме нито едно от тях радикално и да казваме: "Разкарайте се от нас, ходете си оттук, дълбоко не ни интересувате!". Което обаче не означава, че трябва да правим компромис с левите идеи. Всичко друго ще ни вкара в онова, което ние сме преживявали. Не ми се иска БСП пак да минава отново през ляво-сектантски период, тъй като историята показа, че той е изключително грешен. Някои наши другари искат да се замотаем в безкраен схоластичен разговор за лявото и да пропуснем факта, че тази държава спешно се нуждае от управление на БСП.

No comments: