Monday, July 29, 2019

Истинският пророк на консерватизма



Чета един мелодраматичен, патетичен и изпълнен с въздишки по миналото текст на Велислава Дърева. Още заглавието направо е като началото на филм на ужасите: "Партията", която се надига" - все едно зомби излиза от гроба. Дърева няма равна, когато трябва да възвести апокалипсис, тя хвърля в казана пера от врани, люспи от саламандър, кръв от бухал, вътрешностите на одран заек и огряна от този огън започва да реди гръмовни клетви и вещания за предстоящ край. Трудно ми е да пресъздам цялостно нейните видения, но ако трябва да ги повторим в неин стил ще звучат така: "БСП е подменена, БСП е осквернена, БСП е озлочестена, БСП е консервативно одеснена, БСП е сломена, БСП е ужасена и т.н". Следва пукане на съчки и тревожно гледане в мрака.
Аз ще се спра единствено на "одесняването" на БСП, на това "консервативно ляво", което не дава мира на цяла сюрия новооткрити адепти на автентичните леви идеи и техните романтични души. Интересно, мама му стара, значи БСП е била ярка и лява, когато приемаше плоския данък, а сега е тъмен Мордор. Значи БСП беше невероятна и бляскава, когато говореше за "социаллиберализъм", ама сега е политическа пустиня. Значи БСП гонеше идеологически върхове, когато имаше 38 депутата, но сега със 79 е заорала безидейното дъно.
Ето това е проблемът в политическите видения на Дърева. Ама много са избирателни възмущенията й. Националният съвет изцяло пренареди листата, но в БСП нямало демокрация. При Станишев, спомням си, даже и дебати нямаше, но това е било връх на свободата. Представители на опозицията редовно получават трибуна в ДУМА (така трябва), но това е задушаване на несъгласните, смазване на различното мнение, истинска диктатура. Тоталният натиск срещу всеки с различно мнение преди обаче очевидно е бил светла изява на демокрацията. Но заклинанието по принцип не се нуждае от факти. То се опиянява от самото себе си и си е самодостатъчно. БСП се развива, БСП се променя и заради това ми е най-странно да чета стенанията на хора, които смятат, че преди ни е било най-добре, а в бъдещето ни чакат само чудовища. 
Ето това е истинският консерватизъм и Дърева е неговият пророк :))))

No comments: