Sunday, November 08, 2020

Цветан Цветанов - новата Гинка

  

Ако някой се опита да направи каталог на всички кошмарни гафове, корупционни афери или откровени простотии, които бяха направени по времето на третия кабинет на Бойко Борисов, вероятно това ще е много тежка и времеотнемаща работа. Имаме всички шансове томчето с тези политически бисери да надвиши по обем цялото творчество на Достоевски, а, бога ми, той си е падал по това да пише дебели романи. Наскоро се опитах да обобщя година по година големите скандали и афери, но рухнах психически - оказа се, че каталогизацията на миналото е безкрайно депресиращо занимание, особено, когато си бил очевидец и участник в събитията. От днешна гледна точка част от аферите изглеждат откровено карикатурно и нелепо и човек започва да си задава въпроса дали обществото колективно не е дишало райски газ, че да не се събуди от този кошмар, който постоянно му е сервиран под формата на висш деликатес.

Но дори и в такъв сборник с глупости, аферата "Продажба на ЧЕЗ" би сияела със златни букви и зловеща светлина. Става дума за онзи мелодраматичен спектакъл през 2018 година в който ГЕРБ и компания се опитаха да ни убедят, че никому неизвестната фирма "Инерком", собственост на още по-неизвестната бизнесдама Гинка Върбакова е най-достойният кандидат за купувач на елекгроразпределителното дружество. Шумът, който се вдигна има отгласи и до днес. Въпросителните около тази продажба така и не получиха отговор, а многобройните странности в мътната афера и до днес не дават мира на хората, които се опитаха да стигнат до дъното на тази история. Дали това беше някаква икономическа аномалия или театър, организиран от най-висшите етажи на властта, абе направо от премиерския кабинет, днес никой не би могъл да каже без да си издейства покана за среща в съда. Но добре, че медиите раздухаха драмата, вдигна се много шум, започнаха да се разменят писма между България и Чехия, темата стигна дори до световните икономически издания и Гинка Върбакова беше пратена в историята. Днес никой не се сеща за нея, въпреки, че някой автентичен журналист би избил рибата, ако я намери, за да види какво ли мисли тя за случващото се в България...

Нямаше да припомняме тази афера, ако в залеза на управлението на ГЕРБ, в миговете на тяхното очевидно агонизиране, не виждаме ново развитие по отношение на ЧЕЗ. Миналата седмица Комисията за защита на конкуренцията направи лупинг на 180 градуса и даде зелена светлина за продажбата на енергийното дружество на "Еврохолд". Всичко това можеше и да остане незабелязано, ако само година преди това КЗК не беше написала становище в точно обратния смисъл. Като зловещ детайл към всичко това можем да прибавим, че в един от изплувалите скандални записи на премиера ясно се чуваше как той казва, че лично е пратил Комисията по финансов надзор в "Еврохолд". Буквалната фраза на Борисов, тъй като нейната цветност не подлежи на преразказване е следната: "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа мутрата, че не се съобразява с мене".

В светлината на разрешената сделка вече можем да разглеждаме тази записана изповед по съвсем друг начин. Всъщност продажбата на ЧЕЗ освен икономическа страна има и дълбоки политически пластове, които можем да проследим съвсем накратко, защото покрай тази сделка можем поне за миг да надникнем в сенките на политическия живот и поне за малко да се досетим за тайните процеси, които текат край нас.

Не е тайна за никого, че "Еврохолд" е фирма, близка до Цветан Цветанов. Той е известен с това, че е близък приятел с шефа на холдинга Асен Христов. А политическата траектория на Цветанов в последните две години също претърпя много неочаквани пируети. От шеф на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията, той се оказа свободен електрон, а след това и създател на нова формация - "Републиканци за България". В момента социолозите казват, че не могат да хванат какво ще е реалното влияние на РБ, но виждаме, че медиите са пълни с новини за това как цели организации на ГЕРБ из страната се отцепват от партията-майка, за да отидат при Цветанов. Очевидно в пространството на управляващата партия текат турбулентни процеси. Обаче разрешаването на сделката за ЧЕЗ поражда леки съмнения. Това по същество ще е насочването на огромен финансов ресурс към кръга на Цветан Цветанов, ако цялата операция се осъществи. Как да разбираме това? Има две обяснения - или Борисов се опитва да си купи спокойствие като удовлетвори хищните апетити на своя бивш съпартиец или просто между тях никога не е имало война, а всичко е било един голям спектакъл, който позволява на икономическата хидра Борисов-Цветанов да сложат ръка върху ЧЕЗ.

Темата за енергетиката у нас винаги е била заредена с огромно количество напрежение. Навремето първият кабинет на Борисов падна точно заради високите сметки за тока, които удариха правителството му с ефикасността на картечен обстрел. И някъде от тогава у Борисов със сигурност се е зародила идеята, че той трябва да контрорила тайно или явно тази сфера, да не говорим за това, че тя е източник на невероятни ресурси. И, да, в така описаните пируети няма никаква милост за крайните потребители, които пак ще бъдат драни до сухо, защото това е единственият принцип на който могат да функционират схемите на ГЕРБ и Борисов.

Наясно съм, че могат да бъдат казани много лоши неща за ЧЕЗ, в самата Чехия компанията не е обичана кой знае колко много, но това все пак е държавна компания, което е някакъв знак за стабилност и предсказуемост. Даването на цялата тази инфраструктура в ръцете на приятелския кръг на Цветан Цветанов ще е катастрофално. Това е икономическо харакири, но очевидно политически ход с далечен прицел. А знае ли човек може Борисов като едно нищо да вижда Републиканци за България като изход и за самия себе си. ГЕРБ днес е като кораб-призрак, който едвам се държи над водата и немощно проскърцва в очакване на следващото цунами. В стила на премиера е първи да напусне потъващия кораб, но след като предварително е насочил ресурсите накъдето трябва. Това прави аферата днес още по-скандална, защото Гинка Върбакова беше просто тренировка, беше карикатурен опит на принципа "ако мине". Днес пред очите ни вече текат залози за следващото управление и някой много иска да прати ресурси в "правилните" ръце. Но тази тектонични процеси в икономиката ясно подсказват, че имаме още неизяснени докрай въпроси в политическият пласт над тях. Знам само едно - ако трябваше да избирам между Цветанов или Гинка щях да избера Гинка. И, да, знам противно е, че сме част от държава, която ти дава единствено и само толкова кошмарен избор.

 

 

No comments: