Sunday, November 08, 2020

Долните лъжи за Корнелия Нинова

 

С настъпването на втората вълна на коронавирусната криза призраците на всички здравни, обществени, а и политически страхове отново се навдигнаха като зомбита от пресен гроб. В окото на такава вихрушка е много трудно за отделния човек да обърне внимание на всичко, което се случва край него, а и не е ясно дали от подобно упражнение има смисъл. Планетата минава през изпитание с което не се е сблъсквала преди и като гледаме как в целия свят имаме отчетливи вълни на паника, недоволство, политически страсти и емоционални кипежи, то и без да имаш визионерско-мистичния талант на Нострадамус спокойно можеш да прогнозираш, че това е началото на голяма и глобална промяна. Но стига толкова за света - той рано или късно ще стигне до нас, нека да се вгледаме в политическия пейзаж на България, който за последната година се трансформира поне няколко пъти из основи, а до изборите, почти съм сигурен, ще наблюдаваме този филм поне още няколко пъти. И дължим всичко това не само на коварната болест КОВИД-19, но и на протестите, на изригналото недоволство и на всички онези процеси, които доведоха премиера дотам, че да предпочита да изкарва дните си в джипката, обзет от неясен страх, че някъде може да бъде заклещен от безмерната народна любов и благодарност, независимо от развързаната кесия и раздаваните на  калпак пари.

Точно заради това е добре да обърнем внимание не на ГЕРБ, а на опозицията, защото именно там се зараждат новите настроения, очаквания и промени. Втората вълна от коронавируса доста сериозно удари от БСП и то в буквалния смисъл на думата. Цяла вълна от заразени. Жертви на вируса станаха няколко депутати от левицата, изявени кадри на партията като Кирил Добрев, а дори и лидерката на БСП Корнелия Нинова, която трябваше да бъде приета във ВМА и поставена на системи. Разбира се, както подобава на хейтърския дух на епохата, това моментално стана тема на много язвителни коментари, дирижирана злоба, подмятания и ирония. Мен лично най-много ми хареса следното заяждане, което обобщено гласеше следното: "Ето я, виждате ли я Нинова - половин година скача върху главата на Мутафчийски, гаври се с лекарите, а най-накрая като й припари под краката веднага доприпка при тях". Точно това обвинение, очевидно пуснато централно, го мернах в десетки постове и мнения. То, разбира се, блести със своята лъчезарна лъжовност. Защото това твърдение е изключително долна лъжа, а дори и целенасочена манипулация. Всеки може да си направи сам упражнението и да потърси изявленията на Нинова по време на кризата, за да види, че в нито един момент тя не е скачала на медиците, нито се е опитвала да трупа евтин актив на техен гръб, а същото се отнася и за оттегления в сенките генерал Мутафчийски. В нито един момент левицата не е насочвала стрелите си към лекарите, а то няма и защо. В много отношения те бяха най-голямата жертва на тоталния провал на властта да овладее кризата и да предложи наистина работещи мерки. Всъщност точно това беше центърът на опозиционната критика. Здравният аспект на кризата е нещо, което ще налучкваме в тъмното, но същото не се отнася за социално-икономическите мерки. България се оказа единствената европейска страна, която не предложи на своите граждани реална помощ, се задоволи с неясни уверения за бъдещето и идеята, че някои могат да получат безлихвени кредити. Всъщност точно тук опозицията си свърши работата, защото не престана да дава зор на управляващите и изискваше от  тях отговори. Защо не помагат на хората? Защо имаше медици без защитни облекла? Как точно бизнесът ще получи помощите от държавата? Въпросите на опозицията дразнеха до такава степен, че парламентът бе разпуснат в почти безсрочна ваканция под благоводния предлог да не се разпространява заразата. А междувременно десетки социологически агенции гърмяха срещу БСП с тлъсти заглавия, че опозицията се срива, че рейтингът на партията е рекордно нисък. Абе неприятно усещане. Все едно си в началото на симпотомите на коронавирус и ти се струва, че реалните ти сетива едно по едно отказват.

Днес ситуацията е диаметрално противоположна. България минава през втора вълна от вируса, а междувременно протестите промениха политическия пейзаж драстично. Някакво усещане за реализъм се появи дори и в проучванията, които след месеци на пребиваване в страната на сънищата решиха поне за малко да се върнат в реалността. И точно днес идва тази опорна точка срещу Нинова, защото това е подмяна на централния дебат, който трябва да се води. Властта всъщност се опитва да вдигне лекарите като защитна стена пред себе си и да се спаси от липсата на отговори. Защото няма човек, който да е защитен от вируса, виждаме го и в случая на Нинова, както и в случая на самия Бойко Борисов. Но отвън пикантерията на имената тази драма разкрива един голям и дълбок проблем на държавата. Преди половин година ни продадоха извънредното положение освен като опит за спиране на вируса и като начин здравната система на България да бъде подготвена за натиска през есента и зимата. В средата на юни тогавашния министър на здравеопазването Кирил Ананиев се появи в парламента, за да увери всички депутати, че въпреките колебливите стъпки в началото, болничната система е готова за нова вълна, ако се появи тогава. Оказа се, че това е една опашата лъжа. Това е голямата измама и проблем с който днес всички хора, засегнати от заразата си сблъскват. И кой е виновен за проблема? Кой носи отговорност за върнатите линейки, свръхексплоатираните лекари, блокиралите болници, липсата на информация и пациентите, които не знаят къде да отидат? Ако питате интернет-хейтъра на свободна практика, зареждан редовно с опорни точки, виновна е опозицията, виновни са хората, които са толкова тъпи и прости, че не искат да носят маски. Този речник е познат. Често го виждаме на екрана - винаги стигаме до момента в който се появява някой и започва да ръси моралистични есета за това как трябва да има оттоворност у хората, как трябва да следват предписанията. Да, трябва да има отговорност, да, трябва да има ред и дисциплина, но когато виждаме проблемите трябва да можем и да посочим основния виновник за тях - управлението на ГЕРБ. Колко пъти се променяше заповедта за маските, а? Колко време трябваше на държавата да осигури маски? Всъщност точно тези съмнения на мислещите хора показват как ГЕРБ се топи като доверие. Тези съмнения и безумията, които сътвориха в последната половин година.

Заради това безумие, отнасям го като аналогия с най-активната част от боледуването на КОВИД-19, стигнахме дотам, че да политизираме един научен спор. Навсякъде по света има лекари като доц. Мангъров. Но не вярвам някъде да е била изсипвана толкова политическа ярост върху мнението на един медик, който дори не си е позволил да прави политически коментари, а просто да представя своя поглед върху нещата. Да, Мангъров си е противоречал през това време, казвал е едно, но е излизало друго. И какво от това? Бойко Борисов постоянно го прави. Но Мангъров в нито един момент не е бил човека, който е взимал решенията за здравната система или от който е зависело как да бъде подготвена тя. Как точно той ще е виновен за проблемите днес? Бил си позволявал да говори. И какво от това. Аз съм от хората, които смятат, че Мангъров не е прав, но смятам, че мнението на всеки трябва да се чува. Това не е мнение на интернет-трол, а на лекар, който има достатъчно кураж да остоява своите възгледи. Не е виновен той за хаоса с РЗИ, за проблемите на болниците. Много е лесно да стоварим върху него всичко.

Започнахме този текст с коронавируса в редиците на БСП, но трябва да кажем, че БСП излиза от своя период на болест. Днес партията се разделя с онези вируси, които я разболяваха. И да процесът на лечение е мъчителен, бавен, все още странични ефекти от взетото лекарство, но е факт, че днес БСП вече е различна партия. До утре могат зевзеците да се занимават с темата за намаляването на парламентарната група, но е факт, че тази година на изпитания се отрази на левицата добре. Тя успя да реши своите вътрешнопартийни проблеми и да тръгне устремно към предстоящите избори. Това е причината и медийната ярост към нея да не спира нито за миг. Само че голямата тема с коронавируса май не е научила поръчителите на нещо много важно. Когато вирусът си тръгва тялото вече е развило антитела. БСП разви такива. 

Някои тепърва ще го разбират. 

 

No comments: