Sunday, March 21, 2021

Защо ли Станишев се загрижи за втори мандат на Румен Радев?

 

Българските евродепутати социалисти миналата седмица излязоха с открито писмо в подкрепа на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. Позицията не е неочаквана, нито скандална, но пускането й в навечерието на парламентарните избори леко озадачава. Изразената в нея теза, че подкрепата за президента ще консолидира цялата лява общност има своето поетично очарование, но уви не се покрива от политическият пейзаж край очите ни. Много от формациите, които излязоха със собствени листи ще претендират, че са говорители на президента, без изобщо да е така, но процесът не говори за консолидация. За това няма как да е виновен Румен Радев, според мен грешката идва от опита за преплитане на парламентарните и президентските и свързването им в едно неделимо цяло. Точно заради това позицията на евродепутатите от БСП изглежда леко странна и може би трябва да поровим по-надълбоко за причините за нея. И, за да няма недоразумения и истерия - аз съм от феновете на президента и смятам, че БСП трябва да го подкрепи за втори мандат. И след като изчистихме това, нека да си кажем истината право в очите, защото от куртоазия в тази политическа ситуация никой няма полза.

Позицията на българските евродепутати социалисти не е автентична подкрепа за Румен Радев и неговите усилия за изкарването на мутрите от властта. Това е опит за вътрешнопартиен капан за Корнелия Нинова, ракетен удар точно преди парламентарния вот. Инициативата не почива на вътрешно убеждение и реална идеология, а обслужва конкретните интереси на Сергей Станишев и компания. Тези интереси се нуждаят от по-обстоен анализ, но обобщени накратко те не са в полза на БСП. И тук, разбира се, веднага като огромен огнен надпис излиза въпросът "Защо?". Отговорът може да бъде многоооо дълъг или обобщен в няколко изречения. Нека да изберем втория вариант.

Прекият избор на лидер на левицата беше огромен удар срещу президента на ПЕС. Вотът на всички социалисти разруши изцяло визията на Сергей Станишев за развитие на левицата. Тя беше не просто политически, а идеологически удар срещу цялата му философия за бъдещето на БСП. Станишев винаги е разглеждал социалистическата партия като широка коалиция от разностранни интереси, която трябва да стои единна независимо от ситуацията, политическият момент или обществените настроения. Това прави БСП трудно подвижна, статична и парализирана в ключовите моменти от историческото развитие на страната, но въпреки това, според неговата философия, партията е жизнеспособна, когато обединява всички интереси в себе си. Точно заради това Станишев не беше лидер на действието, а на примирението. В резултат на този подход левицата стана тромава формация, която трудно реагираше на реалностите на обществения интерес. Точно по времето на Станишев левицата се прочу с безкрайно закъснелите пленуми, които трябваше да бистрят събития отдавна останали назад в паметта на обществото. И това създаде имиджа на БСП като партия, която безкрайно закъснява, която постоянно изостава от актуалното време и изглежда медийно нелепа, пък била тя и единна. За 13-те си години начело на БСП единственото, което Станишев успя да овладее до съвършенство е йезуитското изкуство да балансира на върха в своята партия като в един или друг момент взимаше всички крила в ръководството, за да може и вълкът да е сит, а и агнето цяло. Както сами разбирате това е подход, който напълно изключва някакво идейно начало. Това е технология на оцеляването.

Нинова напълно преобразува БСП. Ироничното е, че тя, която постоянно е обвинявана в авторитаризъм всъщност демократизира левицата като даде правото на глас на всички членове на партията. Именно това ново начало буквално направи на пук и прах линията "Станишев". Наскоро слушах как Андрей Райчев твърди, че Нинова е "опростила" БСП, но не смятам, че процесът може да бъде наречен така. Нинова даде шанс на левицата да бъде автентична лява партия, която да не се води сляпо от чужд канон, а да следва собствените си национални инстинкти. Това не е процес, който може да донесе внезапен и бърз успех, но е път по правилния крачол на историята, ако цитираме Тери Пратчет. И успешното приключване на тази реформа ще направи нов "Станишев" абсолютно невъзможен. Именно тук трябва да впишем писмото на българските евродепутати - социалисти. Нека преди това да припомним, че този внезапен изблик на обич към президента от страна на президента на ПЕС е в рязко противоречие с всичките позиции на Станишев през 2016 година, когато течеше процесът по номинации за кандидат за държавен глава. Тогава той беше един тихите, но настойчиви противници на кандидатурата на Радев. Но нека да признаем правото на всеки да осъзнае своите грешки.

Писмото обаче се вписва в голямата медийна спецоперация, която цели да насади атмосфера на тотално недоверие и напрежение между президента и БСП. Целият този информационен тероризъм започна още в края на миналата година, когато медийната паяжина на властта беше активизирана да създаде разкол между "Дондуков" 2 и "Позитано" 20. Това стана по един абсурден, но пък доста ефективен начин - с постоянното бомбардиране на социалистите с въпроса дали ще подкрепят Радев за втори тур. Корнелия Нинова няколко пъти обясни, че темата ще стане актуална за БСП едва след парламентарните избори, защото партията си има собствени процедури, които макар и да изглеждат досадни в държавата на Бойко Борисов, всъщност са фундаментът на демокрацията. По време на консултациите за датата на парламентарните избори Нинова и Радев официално декларираха и показаха, че разминаване и конфронтация между тях няма, но това допълнително настърви медийните болонки на властта, а изкара на светло и вътрешнопартийните опозиционери, които решиха, че чрез този конфликт могат да натрупат политически точки. И така хора, които до вчера съскаха срещу Радев или бесуваха, че БСП не е издигнала партиен кандидат през 2016 година, сега се записаха във фен-клуба на президента и започнаха яростно да късат ризите си по телевизионните студиа. Целта е много просто - какъвто й да е резултата от вота Корнелия Нинова ще бъде държана отговорна. В единия случай заради това, че заради липсата на подкрепа към Радев левицата е загубила изборите, а в другия, че е можело да има още по-мощна подкрепа. Всъщност това е тактиката на групичката около Станишев - създавенето на тотално нереалистични очаквания от изборите, за да може след тях БСП пак да се обяснява, а не да атакува. Ето в този сценарий се вписва писмото. То показва и друго - Станишев се опитва да овладее групата на българските-социалисти в Европарламента, а ако това се случи тя ще бъде използвана непрекъснато за удари по Корнелия Нинова. С което не искам да кажа, че всичките ни представители там са оплетени в паяжината, а че борбата за надмощие става все по-очевидна. Станишев напълно изгуби влияние в Националния съвет на БСП, но продължава да си търси инструмент за удари. Сега очевидно е открил писмата. 

На каква ли тема ще бъде посветено следващото му творение?

 

No comments: