Sunday, June 13, 2021

Кой е настоящият политически лидер в посланието на американците?

 

Санкциите на САЩ срещу мастити български олигарси по закона "Магнитски" оттекнаха като гръмотевица преди торнадо по нашите земи и медии. Само за няколко дни събитието обрасна с толкова много коментари, анализи, инсинуации и жълтокафява жлъч и гнусотия, че човек трябва да чете мненията със скафандър, ако иска да не прихване някое случайна болест. Защото истината е пред очите на всички - американците с доста голяма точност посякоха корените на модела "Борисов" и извадиха на бял свят неща за които българската прокуратура с години си затваряше похотливо очите. Преди обаче да се съсредоточим върху смисъла на американското послание до България то може би трябва да обърнем внимание върху две изречения, които разтърсиха страната и породиха множество спонтанни интерпретации. Тези изречения гласят следното: "Васил Крумов Божков („Божков“), български бизнесмен и олигарх, няколкократно е подкупвал държавни служители. Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта". После в текста се уточнява, че Божков планирал да създаде канал чрез който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители. Какво да се прави - на американците руснаци им се привиждат навсякъде.

Ако човек прегледа социалните мрежи ще види, че колективната виртуална съвест на България няма абсолютно никакви съмнения за това кой е този "настоящ политически лидер". В последната една година излязоха доста информации за топлите връзки между Божков и Бойко Борисов, за посещенията на пиарката на Борисов Севдалина Арнаудова в офиса на олигарха, за затварянето на очите пред големи данъци. Имаме достатъчно на брой основания да предположим, че посоченото лице е точно Бойко Борисов. Обяваването на американското комюнике по странен начин съвпадна и със засечено посещение на експремиера в резиденцията на американската посланичка Херо Мустафа. Това създаде представата за един буквално мелодраматичен сюжет - как Борисов е изтърчал да се моли за милост и най-вече да се моли за тайните си сметки. Дали той е истински никой не може да каже. Чухме и обратната версия, която прозвуча от медийните лакеи на ГЕРБ - че нито един лидер заподозрян в корупция не би бил допуснат до покоите на американската посланичка. На този етап не можем да кажем дали посоченият човек е Бойко Борисов, но е сигурно, че изстрелът е много близо до него, толкова опасно близо, че доста хора разчетоха американското послание като зануляване на бившия премиер. Не знам, може и да имат основание. Срещу версията посоченият политик да е Борисов застава твърдението за "руската връзка", защото знаем, че в последната година и половина експремиерът си счупи капачките на коленете, за да се подмазва на американците. България изгони толкова руски дипломати, че най-накрая в Русия просто престанаха да ни обръщат внимание, което май е по-скоро плашещо, отколкото успокояващо.

В името на обективността обаче трябва да споделим, че е възможно и различно тълкувание за това кой е "настоящия лидер". Американците може да имат предвид и Мая Манолова, чийто връзки с Черепа отдавна са публично известни. В част от медиите отдавна циркулират и снимки как лидерката на "Изправи се! Мутри вън" преди около две години посещава офиса на Божков и е запечатана по време на тази визита. Именно това използват ГЕРБ като твърдят, че според тях един от заподозрените е Манолова. Друг вариант е лидерът на Комунистическата партия на България Александър Паунов, който беше депутат от БСП в предишния парламент. По време на протестите прокуратурата на гръмка пресконференция пусна записи от негови подслушани разговори с Божков. В тях нямаше нещо кой знае какво скандално, което не попречи на ГЕРБ да твърдят, че Божков и Паунов едва ли не били инженери на протестите и ги пълнели с народ. Което си е доста комично като се замислите. И не на последно място американците могат да имат предвид Костадин Костадинов, лидерът на "Възраждане" за който също имаше публикации, че е близък с Божков. Дали това е вярно или не, също не може да се каже със сигурност, както между впрочем повечето важни неща в нашия живот. Срещу версията за последните трима обаче има много силен аргумент - нито един от тях не е бил в управлението и едва ли е имал стратегическите сили и възможности да осигури канал между руските политически лидери и българското правителство. Вероятно са възможни и други версии. Комюникето на американците е написано остро, но освен имената на хората под санкции други не са посочени, а това прави четенето на текста напрегнато като трилър с неочакван край.

С други думи - България не страда от липса на заподозрени. И понеже санкцията е в незапомнен размер и количество много анализатори започнаха да говорят, че САЩ се опитват да пренаредят политическият модел у нас и да го поставят на нови основи. Заклеймяването на Делян Пеевски е много мощен удар срещу целия модел "Борисов", мрежите за неговото функциониране и финансовото му задкулисие. Но дали това е опит за политическо инженерство или съюзническа помощ в битката за по-различна България е много трудно да се каже. Всяка от страните в политическата битка си избра име за което да се хване и оттам-нататък всичко започна да се случва по български. Единият лагер, разбира се, е особено дразнещ. Гласовитите трубадури на ГЕРБ се появиха на сцената, за да ни обясняват как Борисов е безкрайно приеман навсякъде по света и как неговото управление няма нищо с общо с посочените олигарси. Самият бивш премиер се появи на пресконференция, за да каже, че няма нищо общо с тях, но, честно казано, едва ли има пълнолетен български гражданин, който вече да приема думите на Борисов за чиста монета.

Еднакво дразнещи заедно с най-разплюнчените защитници на ГЕРБ в тази ситуация обаче са и тези, които са на обратния полюс и приемат всички послания от САЩ с религиозен възторг и примляскване. Попаднах на една статия на Даниел Смилов по този случай в която американския текст се тълкуваше като свещена книга - САЩ ни давали фундаменталното послание, че България е правова държава и тук на местна почва нямало "техни хора". Подозирам, че Смилов е прав, но въпросът е защо винаги трябва да чакаме някой отвън да ни го покаже, посочи и буквално развее пред очите ни. Сякаш битката с корупцията в България е невъзможна, ако някой отвън не ни дада импулс. А и нека да не си затваряме очите пред факта, че моделът "Борисов" стана възможен с широко затворените очи на западните сили за които беше важно, че Борисов само кима по международните форуми и е съгласен с тях, без да поставя изисквания и да има претенции. Тоест отдавна е време да не търсим религиозни послания в техните призиви, а сами да си свършим работата. Видях, че само ден след американските санкции изведнъж прокуратурата се сети да разследва и Делян Пеевски, нещо, което не направи в течение на толкова много години. И това замъглява чисто злобарската радост от случката. Хубаво е да гледаме как гърчат олигарсите отвън, но бучката в гърлото заради това, че всичко се случва с чуждо участие не може да се разкара. За съжаление.

 

 

No comments: