Sunday, December 26, 2021

Християнските псевдоченгета от ГЕРБ

 

От това, което ще ви разкажа можеше да излезе брилянтен сюжет за пиеса. Експлозивна. Нереална. Съчетала абсурда с политическата наглост, арогантност и лицемерие. Подобна пиеса можеше да се роди под перото на Ст. Л. Костов или на Самюел Бекет, защото само драматурзи от техния ранг могат да обобщят космическата простотия, която беше демонстрирана в българския парламент. Аз уви не мога да стигна тяхното величие, но въпреки това ще се опитам да ви предам драматичния мизансцен.

Петък, Народното събрание трябва да гледа проект за решение за намаляване на ваканцията на народните представители. Дали подобно действие е популизъм или реална загриженост на депутатите е обект на отделен коментар, който би предизвикал не малко фейсбук-страсти. Но темата тук е друга. Изведнъж откъм редиците на ГЕРБ се чуват сподавени вопли, драматизъм и ръмжене. На трибуната излиза Любен Дилов - син. Публиката с изненада открива, че той бил ревностен християнин. Намаляването на ваканцията щяло да попречи на народните представители като него, разбирай отдадени православни полусветци, да се отдадат на религиозните ритуали и да палят свещи в църквата. Дилов-син обаче отиде и една стъпка по-нататък - той видя в предложението брутален акт на погазване на Конституцията.

И тъкмо когато сюжетът за ситком можеше просто да приключи от самосебе си на трибуната излезе най-патетичния народен представител на ГЕРБ Маноил Манев, който вечно изглежда като човек, който ще извади нож и ще си пререже вените, за да демонстрира своята вечна вярност към Бойко Борисов. Именно при него дебатът придоби религиозно-апокалиптичен тон. Манев е дочул, че някаква еврокомисарка искала да отменя Коледа и излайва, че в България на власт са дошли най-подлите либерали, които целят точно това - да лишат смирените християни от Коледа. "Господин Дилов, на тях не им пука за християнските ценности", разстройва се Манев и сочи с ръка към половината парламентарни групи като консервативно ченге, разкрило престъпниците на местопрестъплението. Разбира се, дори съвсем повърхностна проверка в Гугъл показва, че това, което дрънка Манев са абсолютни измислици и халюцинации. Да, еврокомисарската Хелена Далли препоръчва в официалните документи на ЕС да се пише за "празничен сезон", за се чувстват приобщени и гражданите на ЕС, които не се християни, но никой никъде и никога не е искал да отменя Коледата.

За ГЕРБ обаче това няма значение. Аз лично очаквах след такова християнско опиянение парламентарната им група да стане на крака, да изпее някой псалом, да започне да бие чело в земята, а най-накрая колективно да се запише в манастир, за да спасят светите небесни ценности с които са откърмени от ръцете на подлите либерали, окупирали страната и взели властта и правителството.

Честно да ви кажа подобни изстъпления можеха да се превърнат в автентичен политически дебат. Защото псевдохристиянската патетика на ГЕРБ идва в повече, както и постоянното позоваване на християнските ценности в една секуларна страна. Във Франция това щеше да стане тема номер 1, защото там автентичните републиканци никога не биха допуснали клерикални изстстъпления да застрашат фундаментите на страната. В България обаче подобни изцепки останаха доста назад в потока на политическите новини. Вероятно това е нормално. Защото едва ли някой възприема сериозно опитите на представители на ГЕРБ да се представят за блюстители на морала, християнските ценности и консерватизма. От години насам много хора от политологичните паразити около Бойко Борисов се опитват да му внушат, че неговата партия трябва да се идеологизира и то точно в консервативна посока, но това е действие обречено да остане напълно безплодно. От време на време виждаме как някоя фигура ала Манов се опитва да имитира християнски патос, но в повечето случаи това си остава анекдотичен порив. Защото истината е, че ГЕРБ е либерална партия и няма как да избяга от това. Най-малкото тя членува в Европейската народна партия, която сама по себе си е особено политическо чудовище. Там са събрани политически формации, които все се представят за център на консервативната мисъл, но по същество цялата им политика е либерална. Много от тези десни партии са не просто проводник на екзотични и странни социални идеи, но и техен основен генератор. За това е повече от смешно да гледаме опитите на ГЕРБ да избягат от своята същност, независимо от патетичните усилия на Маноил Манов. Нека да ви припомня и друго - ченгетата на християнските ценности от ГЕРБ всъщност до последно се ослушваха за Истанбулската конвенция и търсеха всякакви начини да я прокарат в българското общество. Едва решението на Конституционния съд ги разтовари от тези танталови мъки. Тоест като чуя ГЕРБ да говорят за християнски дух и Коледа, не знам защо очаквам покривите на всички църкви да се самозапалят от тих ужас.

Всъщност всички тези духовни пируети ГЕРБ ги предприема, защото днес партията определено се намира в политически вакуум. ГЕРБ е формация на властта, около властта. Тя знае само как да смуче ресурси от държавата и да опакова тези безкрайни кражби с политически лексика. Но вън от присвояването и усвояването на средства ГЕРБ е безпомощен политически субект за който престоят в опозиция е сравним с разходка в ада. Заради това се появяват напъните за християнски вопли, консервативни изстъпления и всякакви други свободни съчинения. Между другото всеки път като видите депутат от ГЕРБ, който се изживява като полицай на консервативните му ценности, си припомняйте особеното богословие на Бойко Борисов, който често говори за "Началника", ама никога не обясни дали смята, че небесния шеф приема действията му и действията на неговата партия. Въобще всички опити у нас някой да имплантира християнството в политиката досега са катастрофирали жестоко. Защото си спомняме, точно с християндемокрация навремето Костов се опита да спаси СДС от агонията на бавната смърт. Самият Костов обаче трудно се оправяше в оплетения библейски свят и говореше за "десетте божи гряха" с което само доказа, че българският консерватизъм определено съществува, но той има битово-порочна, а не християнска основа.

Между другото колегата ми Крум Зарков (френски възпитаник и виждах как ръцето го сърбят да участва в този дебат, макар и с трагичното усещане, че в България няма кой да го схване в дълбочина) много правилно отбеляза: "Ето това е - блюстители на християнски ценности до един с червени конци на ръцете". Като се загледах - той беше прав. Християнските ченгета на ГЕРБ до един бяха с червени конци против уроки. Покривите на църквите верно ще се срутят, ако тези прекрачат колективно в някоя от тях. Все пак лицемерието трябва да има граници. Арогантността също. Фалшивите изстъпления вече идват в повече. Бандата с червените конци просто трябва да спре да говори за християнство и съответните ценности. Защото те са най-голямото им отрицание.

 

No comments: