Sunday, January 23, 2022

Истинските битки на БСП

 

 

Медийната война срещу БСП не е спирала нито за миг в последните 4 години. Тя се води с различна интензивност, но е целенасочена, добре финансирана и в нея за съжаление, неволно или не, участват много хора, които иначе два дни биха говорили за леви ценности, идеи и визия. Сега предконгресно картечният медиен огън срещу социалистическата партия отново се усилва и неволният зрител на всички тези интриги пак трябва да прекосява сенчестите земи на интригите, умишлените манипулации, агресивните лъжи и целенасочените измами, ако иска да разбере какво се случва в БСП и какъв е истинския залог на битката в нея.

Заради това единствената форма на реално дисиденство срещу целия този мазен и жълт поток от фалшификати е да си поговорим за големите цели на левицата и в състояние ли е тя да ги осъществи в управлението. Умишлено избирам тази тема, защото и до днес виждам, че има хора, които твърдят, че участието в правителството може да унищожи БСП или да й навреди по жесток и непоправим начин. Честно казано на мен това винаги ми звучи така все едно от един от двата футболни отбори, които трябва да играят, да не излезе на терена, а да седне на трибуните и да твърди, че просто ще гледа двубоя отстрани.

Днес България се намира в уникална ситуация. За първи път имаме правителство, което е създадено не заради стратегически интерес и тънки сметчици, а защото българският народ гласува за промяна, но гласува цветно и многопосочно. Така хората ясно показаха, че промяната не е монопол на никого, че тя е свързват с много партии и искат тези партии да намерят начин да се разберат. И заради това в целия политически е важно коя партия какви идеи поставя на масата. Точно тук БСП не просто се отличава, а се очертава като водеща в управлението. Само за около месец левицата започна три много важни битки – срещу колекторските фирми и тяхната безнаказаност, както, срещу наглото вдигане на цените от страна на мобилните оператори, както и налагането на мораториум върху цените на тока. Да, знам, за последното се изговориха много приказки и със сигурност това не е най-доброто решение. Но когато изборът е секира върху семейните бюджети или все пак някакво задържане, което да позволи да се премисли всичко в енергийната политика, аз избирам второто. Както го избра и БСП.

Между другото – всички тези действия предизвикаха доста ядовити критики. Някои почнаха да мърморят, че БСП се държи така все едно е водещата сила в коалицията. Не е точно така. БСП се държи като партия, която четири години се ангажира с големи теми и днес има шанс да свърши нещо реално. Да помогне на хората.

Винаги съм бил убеден, че днес българската левица е на качествено нов етап. Отдавна беше времето да преведем красивите леви лозунги на езика на реалното управлението. Не просто да си казваме, че сме на страната на хората, а да го покажем с реални действия, да се ангажираме в голямата битка срещу безкрайните несправедливости в българското общество.

Постигнем ли това – нито една интрига няма да може разкърти истинският образ на БСП.

No comments: