Sunday, January 30, 2022

Пациентите от ГЕРБ

 

Винаги съм се съпротивлявал емоционално на идеята действията на партия ГЕРБ да бъдат анализирани от политолози.

Категорично не!

За ГЕРБ думата трябва да имат психиатрите. Само те могат реално да проникнат през този мътен поток от лъжи, измами, безчестия, интриги, скандали, манипулации, циркови номера и арогантна наглост. Убеден съм, че някъде в дебелите учебници по психиатрия има описано заболяването, което ГЕРБ ежедневно демонстрират в пленарна зала. Днес те се държат като пълна опозиция на себе си от времената в които бяха управляващи. Някой психолог сигурно би написал дълга дисертация като гледа и изучава как депутатите от ГЕРБ говорят за „парламентаризъм“. Вчера дори чухме нещо удивително и във висша степен поетично – според Делян Добрев в рамките на 44-ото Народно събрание е имало демокрация, както и дух на диалог и разбирателство. Само да ви припомня – говорим за парламента в който мнозинството на ГЕРБ, ДПС, патриотите и „Воля“ като стоманен чук смазваше всеки опит за реална дискусия, всяко предложение на опозицията и всеки законопроект, вън от техните лобистки упражнения и изцепки. Става дума за парламента в който тогавашния гаулайтер, ох, пардон, премиер Бойко Борисов стъпи само 5 пети за четири години, два пъти от които не, за да говори в зала, а за да набива канчетата на своите депутати, че са гласували неправилно. Сега в политическата митология на ГЕРБ това е било време на парламентарен разцвет, съвместна работа и диалогичен консенсус. В друга ситуация и обстоятелства след подобни мисли вече щеше да е извикана линейка и санитари, които да донесат повечко усмирителни ризи, за да могат пациентите да бъдат укротени.

Настоящето управление не се нуждае от апология, но само за един месец Кирил Петков вече е бил в Народното събрание повече пъти отколкото Бойко Борисов за пет години. Само по себе си това, разбира се, не е достатъчно, но поне показва реален опит политическата дискусия да бъде изнесена от тайните килери в Банкя и върната точно там, където й е мястото.

Проблемът във всичко това е, че поведението на ГЕРБ граничи с шизофренията и по други теми. Чуваме днес как хората на Борисов говорят загрижено за цените на тока, за окаяното положение на бизнеса, за общините, които са принудени да плащат тройни сметки за електричество и започват да пестят от осветлението нощем. И това щеше да е съвсем смислена позиция, ако целият този хаос и ценови шок не беше пряко следствие от политиката на ГЕРБ. Именно те либерализираха пазара на ток по възможно най-глупавия, нелогичен и идиотски начин. Именно те заложиха тази ценова бомба и днес отчаяно се опитват да заличат своите отпечатъци от местопрестъплението. И това не е само в сферата на енергетиката. ГЕРБ днес се държат като човек, покосен от амнезия, като пациент в будна кома, който не носи никаква отговорност за своето наследство.

Но хората все пак помнят. Защото партията на Бойко Борисов се държи забележимо като кварталния луд, който е тръгнал без панталони, за да размята публично своите срамотии. Нищо не е забравено и новото мнозинство сигурно ще прави своите грешки, ще има своите колебания, но няма как да бъде държано отговорно за политическите тъпотии на ГЕРБ. А те колкото и да се опитват да си измият ръцете, няма да успеят. Заради тях целият народ се превърна в специалист по психиатрия, а симптомите на описания пациент се влошават.

 

No comments: