Sunday, September 25, 2022

В тайния свят на политическата реклама на партиите

 

Когато дойдат избори всички анализатори хипнотично се опитват да разчетат вселенските знаци за това какво точно искат да постигнат политическите партии във вота - стратегии, бъдещи партньори, възможни ходове, смяна на идеите, политически окраски и всичко останало. Никога обаче, или това се прави, когато вече е твърде късно, нито един от телевизионните самознайковци не се опитва да вникне в това как партиите се явяват на избори и какво правят преди деня за гласуване. Тоест обикновено изпускаме голямата тема за политическата реклама и нейното позициониране в обществото, а поглед върху нея може да ни каже как всяка партия възприема себе си и каква е в своите тайни подсъзнателни щения. "Ние сме това на което се правим, така че трябва да внимаваме на какво се правим", казваше главния герой в романа "Майка нощ" на Кърт Вонегът и винаги ми се е струвало, че това важи с особена острота за политическата реклама по време на избори. Заради това си направих труда да прегледам как политическите партии се държат на това подценявано предизборно поле.

И така - нека да започнем с "Продължаваме промяната". Избирам ги не защото спечелиха предишните парламентарни избори, а защото именно на техния щаб се дължи най-глупавата и патетична реклама, която някога съм гледал през живота си. В нея Асен Василев стои в кадър и обяснява как ГЕРБ говорели, че дават свинско със зели на народа, но за свинското било само за някои, а за другите основно зелето. Социалната политика на ПП дала свинско и зеле на всичко. Рекламата е толкова тъпа, че в началото си мислех, че някой прави подли номера на младежите в политиката и им бие медийни подсечки. После загрях, че, уви, цялото клипче е брутално истинско. Нямам представа дали е дело на Найо Тицин, за когото чувам, че е поел рекламата на ПП. Ако е негов продукт - направо да го уволняват. Ако не е - да почват разследване кой е коварният изверг, който е родил идеята и я е реализирал. Толкова плоска реклама и послание рядко е удряло колективните български мозъчни клетки и не подхождат на партия, която иначе се изживява като гласът и съвестта на модерна България. И тъкмо, когато щях да отпиша напълно ПП и да спомена, че с подобни субпродукти са обречени само на извънземен живот, те рязко се върнаха в мача с песента "Депутата Христо" на Ицо Хазарта. Да, знам, мнозина ще кажат, че това е солов проект, че песента не е свързана с изборите, но текстът е толкова як и политически, че със сигурност трупа точки за ПП. В последния момент се оказа, че Ицо Хазарта е най-голямото трансферно постижение на Кирил Петков, защото именно рапърът може да ги извади от интелектуалното блато в което бяха затънали. Междувременно върху певецът бяха хвърлени не едно и две павета - изкараха го бард на властта, подмазвач на статуквото, човек, който заобикалял истинските проблеми. Не чух нищо такова в песента му - тя е доста качествен разрез на политическия живот у нас, при това направен с достатъчна доза самоирония, че да работи. Вероятно заради това жертвите на бича му се разпищяха из политическото пространство. Достатъчно е да отворите произволна страничка на симпатизант на "Възраждане"...В крайна сметка точно Хазарта представлява това, което ПП искат да бъдат - модерните градски хора, които са на ръба на бунта, но още не могат да го осъзнаят политически. Стигането до тях обаче трябва да става по естествен начин, защото в противен случай нагазваме в свинското със зеле и стигаме до пропастта...

Опитах се да прегледам и политическата реклама на ГЕРБ и стигнах до извода, че такава няма. ГЕРБ са партия, която е замръзнала във времето, пространството и фантазиите на своя лидер. Самият факт, че те повториха лозунга си от предишните избори ясно показва липсата на каквато й да е креативност в техния отбор. "Ред в хаоса" е слоган, който буквално е на границата на мистичната философия. ГЕРБ се изживяват като канарата на стабилност в сезона на бурите. Нещо като свещен храм на просперитета, затворен от мрачните сили, но който ще възроди буквално след следващите избори. ГЕРБ се самофантизарат като стабилност, защото това е начин да се успокоят пред техните очевидни провали. Те заради това се възприемат като консервативна партия - тоест ние не сме хора на революциите, приемаме старото статуквото и стъпка по стъпка го правим наше. Заради това срещите им из страната основно са фокусирани върху обиколките на Лидера. Ето го идва - пророкът на Реда. Проповедникът на стабилността. Дори и слугинските медии на ГЕРБ са прихванали тази опорка - те описват управлението на ГЕРБ с езика на древните легенди. Еех, времената в които водата беше студена, животът спокоен, а жените - дългокраки. ГЕРБ се опитват да се митологизират като носители на експертност и икономическо спокойствие. Заради това в техните думи, речи, тиради и откровения няма нито една дума за корупцията и схемите. Това е част от стабилността. Тяхната рекламна стратегия показва, че те вече смятат, че народът им е простил кражбите или ще се примири с тях. Нали ще има ред...

Цялата рекламна стратегия на ИТН пък създава усещането за сюрреалистично кино. Гледах клипчето в което зомбита преследват случаен избирател, който е спасен от тримата самураи, които би трябвало да са седем. Преди свинското със зеле това беше фаворитът ми за най-тъп клип в историята на преходна България. Не съм наясно какво целят ИТН със своята рекламна стратегия "Сами срещу всички". Това е политическо самопрострелване в крака, особено за партия, която записа в своята кратка история вече три разрушени парламента и едно разрушено управление. ИТН наистина са сами срещу всичко, но се опасявам, че те са зомбитата от клипа, които още отказват да повярват, че не са в света на живите. И заради това на тези избори телевизионната партия няма единно послание. Те разчитат на серия от индивидуалности на водачите с надеждате, че активността ще е достатъчно ниска, за да доплуват отново до парламентарните банки. Това е тактиката на удавника, който знае, че се намира на 35 секунди от смъртта.

БСП също има изграден определен образ за себе си. Цялата рекламна стратегия на левицата е концентрирана около това, че социалистите не дават обещания, а изпълняват. Всъщност те имат основания за това - единственият качествен скок на България през последната половин година беше в социалната сфера. Проблемът е, че всички останали партии са накичиха с тези постижения и днес левицата трябва да се бори, за да защити собствените си рожби. Това е тежка медийна битка при това в неравностойни условия, а БСП на този вот е заела нишата на единствената реална социална партия, която мисли в други термини освен в проклетите геополитически коловози. Заради това тяхната кампания не е от впечатлителните, но в случая с БСП това е по-скоро добър знак. Последната реална кампания на БСП, която направи впечатление (клиповете със секирата през 2009 година) донесоха със себе си унизителен разгром и то след доста успешно управление. Има партии, които са признавани да бранят здравия разум, а не да залагат на нарцистични внушения.

И като заговорихме за нарцисизъм - няма как да не ви е направило впечатление изобилното море от билбордове на "Възраждане". Всъщност това са билбордове не на партията, а на Костадин Костадинов. Всички останали зад него са представени като неясни и замъглени сенки. Като някакви привидения, които не можеш да различиш. Като говорим за лидерски формации - пред нас е суперлидерска такава. Партия, възникнала от ума на един-единствен човек, който с кампанията си показва, че не признава никой друг за равностоен саратник. В света на "Възраждане" съществува само Костадинов. Началото и краят. Единственият и неповторимият. Очевидно е какво е посланието към електората - няма значение кой ви пращаме за кандидат, вие гласувате само за Единственият. Само той е важен и смислен.

ДПС и ДБ на тези избори нещо ми се губят. Първите, защото винаги се губят или се появяват с поредица от еднотипни послания за единствено и преодоляване на кризата. Но за вторите ми е загадка. Май ДБ се изтощиха от избори, изтощиха се от разпъването на шатри и раздаването на листовки. Което не означава, че няма да имат избиратели. Но електоратът, който ще даде гласа си за тях, ще излезе да даде глас, дори и утре някой да извади доказателства, че Козилата е таен майор от ФСБ. Просто така е устроена вселената.

Опитах се да прегледам рекламите на партиите, защото във всички тях е отразена и колективната умора на България от избори. Всички приказки са изприказвани, всички обещания са дадени и никой не смее да отстъпи от своите идеи, защото игратата е дълга, позиционна и свръхтелевизионна. И всичко това обещава свръхбуреносна есен. 

Което може би не е чак толкова зле.

 

No comments: