Thursday, September 01, 2022

Да направим България шоуменска република

  

Дайте да си кажем честно - всички очаквахме (напрегнато или с любопитство) какъв точно номер ще извади Слави Трифонов от ръкава си, за да може да спаси потъващия рейтинг и печална слава на своята екзотична партия. Той влезе в политиката с гръмогласни трикове и телевизионен шаманизъм, защото какво друго, ако не точно това бяха предложенията за референдум - мажоритарно избиране на депутати, субсидия от 1 лев на глас и задължително гласуване. Нито една от тези идеи не носи истинска промяна след себе си, но пък за сметка на това са идеални за кръчмарски разговор за политика. Или поне за бърз скеч във вечерно шоу. Точно тогава стана ясно, че България май вечно е обречена да минава през епоха на ретрограден Меркурий, защото в западния свят комиците в повечето случаи осмиват политиката, но не тръгват на кръстоносен поход, за да я превземат. Истината е, че дълго време Трифонов беше съвършения блян на едно настръхнало, ядосано, вбесено и обедняло общество. Човекът от телевизора, който дава акъл и изглежда така сякаш наистина знае какво прави. А там, където не знае винаги може да разкаже прекрасен виц или да прасне дълъг статус във фейсбук. Между другото очевидно в тази формула е много важно и да не се бориш докрай за всички идеи по които си пръскал телевизионни плюнки. Слави Трифонов и компания много говорят за мажоритарни избори и за субсидия от 1 лев, но очевидно "задължителното гласуване" е натикано някъде в прашното мазе на телевизия 7/8 и никой не се сеща за него.

И този път дългия шоумен не изневери на себе си. За пореден път се появи по телевизията и с погледа на ранния Кашпировски обяви, че неговата залязваща партия ще се бори за референдум за президентска република. А защо не направо шоуменска, това не стана ясно. Вероятно още не са сетили.

Всичко това беше обилно гарнирано с обичайните съставки - дърдорене за морал, за суверена, за хората, за избирателите. Не си спомням някой някога да е назначавал Трифонов за официален говорител на българския народ, но поне от две години насам той сериозно си е въобразил, че този пост по му се полага по някакъв мистичен начин. И сега "говорителят" разчита на това, че избирателите за пореден път ще паднат в поставения телевизионен капан и ще дадат още известно време парламентарен живот на неговата формацийка. Не знам дали да подозирам, че всичко това се прави с някакво задкулисно участие на президента. По-скоро вярвам, че Слави Трифонов и неговите поизчерпани сценаристи вече просто не знаят какво да правят, за да излязат от спиралата на провала и са готови да предложет даже и допитване да се наричаме Междугалактическа империя само и само да намерят още някой балък, който да гласува за тях. Вероятно някъде дълбоко в тях всички съучастници на Слави тежко съжаляват, че ще останат в историята на прехода като най-ярката партия-еднодневка, но историята винаги е обичала да се прави черни шегички.

Първо няколко думи по същество. Тази идея е грандиозна лъжа. Поредната шоуменска измама. Право да промени конституционния ред има единствено Велико народно събрание. Ако Слави Трифонов беше честен щеше най-малкото да поиска вот за ВНС и чак тогава да развива сюрреалистичния си поток на съзнанието. Цялото телевизионно изявление беше обявяване на лов за избиратели, опит за изчистването на ИТН от мазното натрупване на обвинения и подозрения, че са марионетка на мафията и отчаяна импровизация за рестарт в политическото пространство. Всъщност вече трябва да си оформим едно много ясно правило за ориентация - когато една партия е безпомощна в предлагането на политики, тя винаги влиза в темата за промяна на конституцията или смяна на формата на управление.

Сегашната конституция всъщност се оказа доста добра, особено като се има предвид буреносното време в което трябваше да бъде прилагана и безкрайното нашествие на всякакви политически чудотворци с импотентни идеи. Всъщност в нея президентът на практика има доста правомощия. Защото в ситуация на политическа криза България буквално се превръща в президентска република, както много ясно виждаме днес. Нейните автори ясно са си давали сметка, че в окото на бурята държавата ще се нуждае от арбитър, от ясно разписан механизъм кой поема отговорността, когато всичко се обърка, а изборите не дават резултат и възможности за управление. Е, вече трябва да признаем, че те не са предвидили само едно - че може да има случай в който президентът не е част от решението на кризата, а сякаш умишлено тика държавата към нея, защото това отново и отново поставя властта в ръцете му. Тоест Слави Трифонов и компания избраха страшно неподходящ момент да почнат да бият тъпана за президентска република, защото днес България много ясно може да види част от неприятните ефекти от нея.

Всъщност, ако говорим сериозно големият проблем на страната никога не е бил парламентарната демокрация и фактът, че Народното събрание трябва да избере управлението. България се дави в блатото на един абсолютно неавтентичен политически модел в който повечето партии нямат реална социална база и на практика не защитават интересите на тези, които гласуват за тях. Мисля, че всички, дори и най-големите хейтъри, ще се съгласят, че единствено БСП е реална партия на политически хоризонт. ГЕРБ е организирана престъпна групировка, която може да съществува единствено прикачена към властта, нещо като коалиция от местни олигархии, концентрирани около мускула на Бойко Борисов. Градската десница също е дясна само на думи, защото аз лично не си спомням тяхна инициатива за малкия или среден бизнес, точно за тяхната основна база, ако следваме учебниците по политология. ДПС са либерали колкото Далай Лама е комунист. ПП все още си търсят политическо лице, а "Възраждане" са най-опортюнистичната формация, която някога е изгрявала на политическия терен. А ИТН... ИТН са партия-скеч. И трайността им беше почти толкова.

С подобна политическа витрина не е трудно да разберем защо избирателите отказват да гласуват, ядосват се все повече и всеки потъва в малкия си виртуален свят на гняв и недоумение. Точно тази нефелна политическа система разпокъсва българското обществото, а не фактът, че видиш ли държавното устройство нещо скърца.

Днес България е изправена пред един интересен избор - истинска промяна или поредното попадане в страстната прегръдка на чудотворците. Реално управление или безкрайна поредица от служебни правителства, които кадруват самозабравено и реално не носят никаква отговорност за съдбата на хората. Истинска политика или телевизионно шоу, което може винаги да измисля начин да бъде лъскаво, но няма как да скрие, че не просто не знае как да реши проблемите, но и реално не познава българският народ. Ето това е цената, която се крие зад отиването до урните.

Телевизионната атмосфера обаче ясно ни показва каква кампания предстои. Тя ще бъдат битка за оцеляване на шоумените и в името на своята кожа те са готови да разрушат абсолютно всичко, включително и държавата. Всъщност опитите за налагане на подобна тема в предизборната кампания показва, че в ИТН нещата са много по-зле отколкото изглеждат на пръв поглед. Заради това се чудя, ако този трик не успее какво още ще се опитат да изсипят в съзнанията на избирателите. Как ви звучи референдум на тема: "Да поставим лика на Тошко Йорданов на банкнотата от пет лева"?

Дайте им малко време...

 

 

No comments: