Friday, October 02, 2009

Демонология


Ако днес тръгнем да правим учебник по политическа демонология въз основа на думите на новите управляващи, то демон номер 1, висшия господар на мрака, вероятно ще носи името "Тройна коалиция". Бабите от ГЕРБ плашат с това чудовище внучетата си, които носят тениски с усмихнатия Бойко Борисов...
Заместник-председателката на НДСВ Марина Дикова обяви вчера като очевиден факт, че тройната коалиция е била пагубна за нейната партия. Така легендата за демона става пълна. Дори партиите от тройната коалиция не са във възторг от участието си в нея.
Нека обаче един път да постъпим напук на утвърдената демонология. Тройната коалиция направи нещо уникално - вкара България в Европейския съюз. Това звучи изтъркано и банално, но действието е историческо. А привлечените чужди инвестиции все повече ще изглеждат като митично число, защото едва ли някога ще бъдат повторени. Сатанизираното управление даде поне два политическа урока. Единият - добрият - че различни партии могат да обединят усилия в името на националния интерес. Другият - лошият - че това често води до ужасяващо размиване на политическите стойности. И довежда хората до отвращение. А после ги кара да търсят поредния ловец на демони, без да се вглеждат в биографичните му подробности на професионален празнодумец... Може би никой днес не съжалява за тройната коалиция. Но е рано да я прокълняме.
Знае ли човек - на фона на това, което се случва, един ден като нищо ще съжаляваме за нея.

No comments: