Wednesday, October 07, 2009

Нови мерки

С вдъхновение и възторг наблюдаваме управленските обяснения на ГЕРБ. Класика. Вдигането на акциза на цигарите, финансовият министър Симеон Дянков нарече "данък здраве". Властта взима от гадните пушачи и дава парите на болниците. Нещо в този дух.
Вдъхновени от тази величествена инициатива, както и от философията за балансиране на бюджет и постъпления, не можем да не предложим и допълним списъка с идеите. Например данък "продажба на яхти". Който си купува яхта, да плаща и този данък, който можем да наречем "данък детски градини". Парите да отиват за обучението на малки деца. Или пък тройно скачане на акциза за 40-годишното уиски? Постъпленията - за научни изследвания. Данък "луксозна кола", парите от който могат да отидат за увеличаване на заплатите на медицинските сестри например.
Тези примери показват колко елементарно и порочно е обяснението, което кабинетът дава за повишаването на акцизите. Защото за пореден път се полагат разделителни линии и то не там, където трябва да ги има. В крайна сметка се вдигат тези акцизи, които бъркат дълбоко в изтърбушения джоб на обикновения българин. А джобовете, в които наистина трябва да се бръкне, стоят препълнени. Техните притежатели си карат яхтите, пият си уискито и се движат с луксозните си коли с красивото усещане, че нищо не може да ги притесни...

No comments: