Tuesday, October 20, 2009

Правителство край басейна


Градската мълва разказва следния легендарен политически епизод. Жежко лято, в което слънцето е неподвижно като мозъчна дейност на депутат от управляващото мнозинство. Работно време. Край един басейн в "Дианабад" стои Бойко Борисов и звъни по телефона на свой приятел. "Ако стана министър-председател, всеки ден ли трябва да нося костюм", пита с лятна нега той. Уви, легендата не е запомнила отговора. После звъни на друг свой приятел с екзистенциалния въпрос от колко до колко часа трябва да ходи на работа на "Дондуков" 1...
Тази лятно-тревожна история прекрасно се връзва с друг случай от политическото битие на ГЕРБ, който също се превръща в митологична величина. Първият въпрос на сътрудничките на новата управляваща партия в сградата на Министерския съвет е дали ще има място за канарчето на Борисов.

Описваме тези управленски епизоди не за да се заяждаме с бохемската същност на новия премиер, а да формулираме един голям въпрос. А управлява ли Бойко Борисов наистина? Ако се вгледаме в политическата му биография, чиято интерпретация той вдъхновено подменя на няколко години, ще забележим, че неговият стил можем да определим единствено като системно бягство от отговорност. Бойко Борисов е фигура, която привлича в своите околности достатъчно количество хора, които да работят вместо него, докато той се отдава на размисли край басейна за бъдещото си премиерстване. В пристъп на неочаквана откровенност дори вчера Цветан Цветанов, титулуван като дясна ръка на Борисов, призна, че кметът на София всъщност през цялото време е слушал съветите на Йорданка Фандъкова, докато е пребивавал на "Московска". Информацията е достоверна, защото е замислена като пиарски ход за герберския кандидат. Само че тя е поредна тухличка в интелектуалното предположение, че Борисов е просто една съвсем леко куха фигура, която се изпълва със съдържание единствено чрез своите съветници. Защото когато е себе си, премиерът съвсем очевидно не се интересува от политиката, нито пък от такива дребнички неща като бюджет и финанси. Малко преди изборите журналистът от "Монд" Беноа Опкен в своя статия също бе забелязал, че Борисов предпочита да чете информации за Анджелина Джоли, а не да говори за политика. Въпрос на приоритети.
Въпросът обаче кой управлява вместо Борисов, натежава с неочаквана сила, като съпоставим всички факти. Истината се крие не в социологията, а в биографията, вдъхновено бе открил Робърт Пърсиг. Биографията на Борисов е биография на системен беглец от отговорности. На него му дайте басейн, пура и канарче...
Като казахме за канарчето, трябва да споделим, че се носят слухове и за това как Симеон Дянков, друг герберски титан, пък строи стая за котката си. И чудното е само едно - дали пък един ден основната политическа информация от това прословуто правителство няма да е, че котката на Дянков е закусила с канарчето на Борисов. Всичко е възможно. Особено като говорим за кабинет, роден в мечтите на един човек, край басейн, и то насред работно време.

No comments: