Sunday, October 25, 2009

Краят на лятното опиянение


Цяла серия от частични местни избори в страната минаха в събота. Повечето от вотовете бяха в малки населени места и вероятно това беше причината медиите да не им обърнат чак толкова голямо внимание. Ако обаче се бяха вгледали внимателно, може би щяха да открият няколко забележителни тенденции в гласуванията из страната.
На първо място на очи се набива шокиращо ниската избирателна активност. В столичния район "Илинден" например тя беше около 11 на сто. Фактът нямаше да прави такова впечатление, но нека да припомним, че на 5 юли на парламентарните избори избирателите масово се разходиха до урните и пак така масово подкрепиха ГЕРБ. Три месеца по-късно обаче очевидно заветната абревиатура и гаранциите на партията на Бойко Борисов за издигнатите от тях фигури вече не върши работа за пускането на бюлетини. И резултатът е налице - БСП и ГЕРБ ще мерят сили на балотаж в "Илинден", независимо от това, че герберските активисти ни проглушиха ушите как ще вземат района още на първи тур. Нека да не бързаме с ентусиазираните изводи. Вълната на управляващите още я има, но в нея се появяват първите пукнатини. Защото съвсем основателно можем да посочим, че серията от недомислени прояви и изявления на ГЕРБ в управлението им се върна под формата на негласуващи хора. И застрашава монопола им в София. Още отсега можем да прогнозираме, че в събота партийните активисти на Бойко Борисов ще впрегнат цялата си финансова мощ, за да спечелят в "Илинден", понеже, ако там има обрат, то битката за София, предстояща на 15 ноември, може да бъде видяна по съвсем нов начин.
Факт е обаче, че изборните победи на ГЕРБ започват да стават съвсем не толкова лесни. Ако имаше нормални анализатори, които не слугуват на властта, те още от тези малки изборни резултати щяха да забият камбаната. Българите лесно се влюбват, но още по-бързо разлюбват. Резултатите и ниската активност на вота влизат и в рязко противоречие с рейтинговата шаманология, която ни залива от страниците на вестниците през последните дни. Ниска активност, отчаяни хора, купуване на гласове и картината си остава все същата. Каква ти тук промяна? Наесен хората поизтрезняват от лятното опиянение. Какво да се прави? Живот!

No comments: