Thursday, June 10, 2010

Толкова светли идеи


Има един стар виц. Стопанин отишъл при селския мъдрец и се оплакал, че кравите му не искат да ядат. Мъдрецът го изгледал пронизително и му казал: "Как ще искат да ядат! За да започнат отново, трябва да наредиш сеното им в кръг". Селянинът се зарадвал. След седмица обаче пак дошъл с оплакването, че кравите линеят. Мъдрецът дал нов съвет: "Нареди едната част от сеното в кръг, другата - като квадрат". Обнадежденият стопанин отишъл вкъщи, но се наложило отново да се разкарва, защото кравите изобщо не вкусвали от сеното. Мъдрецът обаче бил готов с нов съвет: "Направеното като кръг сено вкарай в това, което е като квадрат, и работата ще стане". След седмица стопанинът дошъл плачещ и казал, че кравите му са умрели. А мъдрецът възкликнал: "Така ли? Жалко. А имах още толкова много светли идеи".
ГЕРБ упорито прилича на мъдреца от този виц. Идеите им са толкова светли, че първоначално затъмняват погледа. Само за няколко дни в София се случиха серия от шокиращи инциденти. Неонацисти се нахвърлиха върху младежи в трамвай и ги пребиха. Въпреки небрежните подмятания на вътрешния министър, че това е бой между градски банди, случаят имаше явна политическа окраска и добродушното отношение на полицията към фашистчетата определено беше дразнещо. Преди два дни скинари отново се нахвърлиха върху роми след концерт в центъра на София. А тютюнопроизводителите от своя страна се заканиха за мащабни протести срещу неадекватната политика на кабинета и шикалкавенията му.
Тогава ГЕРБ роди светла идея. Толкова светла, че решиха: да забранят да се провеждат концерти и масови прояви на площад "Александър Невски". Мотивът - да не се вдига шум до късно и да се пази спокойствие за хората, които живеят наоколо. Вместо да решат проблема, те прибягват до ограничаване на гражданските свободи. Това е все едно да стреляш с пистолет по комарите в къщата си. Странно е като разбиране и твърде светло като идея. Вероятно са изпреварили времето си, но през 2010 г. едва ли има някой, който ще разбере творческия дух на ГЕРБ.
На всичкото отгоре поредният творчески порив издава сподавен страх в управляващата партия. Защото днес ще спрат концертите край "Александър Невски", утре, пак в името на спокойствието, ще ограничат митингите пред парламента, но това няма да ги спаси от навдигащия се народен ропот. Трябва да си много просветлен от идеи, за да не го чуеш и забележиш. Но направо е страшно да си помислиш как ли ще тръгнат да решават всички останали въпроси. Защото подходът им към света може да затъмни и най-големия виц на земята. ГЕРБ убиха хумора в България, защото превърнаха всичко във виц.
И това в името на толкова много светли идеи.

No comments: