Friday, June 04, 2010

"Листопад" по полицейски


Всеки сценарист на сериали знае, че в тази област има железни правила. Сюжетът трябва да се движи по ясна схема, да се премахват незначителните подробности, които разфокусират погледа на зрителите, за да може публиката да се концентрира в основния сюжет. И най-важното, ама най-важното - не може да сменяш жанра по средата на сериала. Ако е започнал като драма, няма как да го превърнеш в комедия. Зрителите се дразнят, а смисълът изчезва.
Сценаристите на МВР-сериала, който тече у нас от м.г., не са разбрали докрай правилата. И започват да губят нишката. Нека да си припомним колко амбициозно започна цялата сага. С разтърсващи операции, които носеха трилър-имена като "Крокодилите", "Наглите", "Октопод". Тези акции намекваха, че борбата в сериала ще бъде драматична, на живот и смърт, че се води битка за самата държава и доброто в нея.
Трябваше да се досетим, че въображението на авторите се изчерпва, когато ни заляха с операции, които носеха все по-банални и банални имена - "Мошениците", "Лихварите", "Акцизите". Нито имената струваха, нито трудът за тях. Защото съдът започна да пуска задържаните един след друг. Това не е някаква злодейска логика, а напълно обяснимо с оглед на некадърността на задържанията.
Вчера полицията ни сюрпризира с три нови акции накуп - "Пластиките", операция срещу контрабандни цигари, наречена много неинтересно "Цигарите", и още вдигнат полицейски шум. Встрани от сюжета остана, че съдиите пуснаха двама от задържаните при акция "Мошениците". Получава се нещо много странно - полицаите хващат по четирима души на ден, а съдът пуска на свобода по петима. Нещо в логиката на Цветан Цветанов не излиза. Защото не са виновни съдиите, а полицията, която заложи на театър и сериали, вместо на събиране на доказателства. Има нещо доста плашещо в това да превърнеш МВР в политически вариант на сериала "Листопад". Има драма, но смисълът е изгубен.
Полицията започна да превръща в специализирана операция абсолютно всичко. Утре могат да направят акция "Ресто" за магазинерка, която е забравила да върне 20 стотинки на някой клиент. Полицията не може да служи като заместител на цялото управление. Заради това сериалът започна да става комедиен. Хората откровено се забавляват с недомислията. А имената на операциите са част от градския фолклор, пълен с черен хумор.
Най-накрая нека да направят и една операция "Сценаристите" и да вземат да арестуват тези, които вкараха полицията в този сериен абсурд. Със сигурност това ще е една от най-смислените операции.

No comments: