Tuesday, June 22, 2010

Спецакция "Читатели"


Невероятен удар срещу организираната престъпност нанесе вчера великото МВР под ръководството на мистър "Рейтинг" Цветан Цветанов. Този удар е толкова оглушителен и така голям, че сигурно две седмици криминалните статистики ще са сухи като пустинята Гоби. Дори може да се каже, че след поредната акция вече може би никога няма да говорим за организирана престъпност в България.
Доблестните ченгета започнаха операция срещу читателите на книги и хлопнаха кепенците на сайта "chitanka.info". С което поставиха нов рекорд в битката с тежките престъпления. Гущерът беше ударен право в сърцето. И вече никога няма да се възстанови. Читателите на книги са истинската опасност за държавата и беше крайно време управляващите да го разберат. Заради това навреме пресякоха гадната им конспиративна дейност.
Идеята за акцията на ГДБОП срещу сайта, който апропо няма комерсиална цел, е била вдъхновена от сигнали на асоциация "Българска книга", Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи. Вероятно те са били ощетени с милиарди левове заради това, че някой и друг тийнейджър вместо желание да гледа порно е бил изпълнен с желание да прочете някоя книга в интернет!
Философът Ричард Барбрук преди десетина години създаде един велик текст (и никога не му потърси авторско право!), наречен "Манифест на киберкомунизма". В него той с язвителна ирония нарече авторското право "единствената калифорнийска религия". Очевидно в ГДБОП са станали много религиозни по тази линия, след като най-големите престъпници в държавата се оказаха хората, които са решили да раздадат безплатно литературата в интернет.
Ако си позволим да бъдем иронични, трябва да отбележим, че силата на литературата е плашеща, защото тя е като имунизация срещу полицейщината и мисленето на пагоните. "Това е 451 градуса по ГДБОП", въздъхна един блогър във Фейсбук. Асоциациите с книгата на Рей Бредбъри са много точни. В антутопичния сюжет на великия роман пожарникарите обикаляха, за да горят книгите и завинаги да ги премахнат от лицето на земята. Ох, и тази дума "пожарникар" - какви родни политически асоциации навява. Сега подчинените на Пожарникаря обикалят и затварят сайтове за книги. А наркодилърите стоят на свобода. Очевидно това е моделът на полицейското общество - да можеш да си купиш хероин от всеки ъгъл, но да нямаш достъп до литература и книги в интернет. Книгите са истинската опасност и трябва да бъдат преследвани. Шефът на МВР май беше физкултурник. Нищо лично, но дали в дома му има книги? Това е големият въпрос. Може би един ден трябва да избираме политиците си въз основа на това дали имат библиотеки в своите къщи? Ако нямат - пазете се от тях.
Социалната мрежа Фейсбук веднага реагира на полицейското безумие, извадено сякаш от романа на Бредбъри. На 20-ата минута след като новината за акцията започна да циркулира по агенциите, се появи група, която обобщава всичко: "Искам да затворят ГДБОП и да отворят Читанка.инфо!"

No comments: