Monday, October 04, 2010

Политически джакпот


Българската външна политика обикновено е в състояние на пределна неуточненост. България няма външна политика, а цял набор от клишета. И това вероятно е причината за повечето ни стратегически провали през последните 20 години. Изтеглихме малко външнополитически късмет от световната лотария, но като цяло успешно показахме на света, че нямаме позиция или пък я крием за смъртоносна поредица от скучни изявления.
Заради това изразената подкрепа на Бойко Борисов за членство на Турция в ЕС трябва да бъде разглеждана като приятна изненада. Все пак беше време България да излезе с категорична позиция по този въпрос и по възможност тя да не е изразена с думи като "при това условие" или "при изпълнение на критериите".
Нека да си го кажем направо и простичко. България има голяма изгода от членството на Турция в ЕС. Нека да оставим настрани параноичните теории.
В момента, в който Турция влезе в ЕС, ние преставаме да бъдем външна граница на съюза, а това е добре дошло в развихрения свят. Поради тази причина е хубаво и Македония, и Сърбия също да станат еврочленки. Тогава, казано на недипломатичен език - ние само ще спечелим от това, че други ще бъдат външни граници на ЕС.
Казано сериозно - Турция е шанс за Европа да има досег и с друга култура, което в ХХI век си е чист геополитически джакпот.
Добре е един път България да вземе правилното решение за себе си. Не е ясно дали имаме интересни в пясъчния Ирак и опиумният Афганистан, но Турция е интерес за нас.
При това голям

No comments: