Friday, October 22, 2010

Не е виновен Дянков


Българската държава прилича на кола без спирачки, която се е засилила по нанадолнището и не може да спре. В нея всичко се разпада, но най-дразнещото е, че шофьорът безкрайно се опитва да ни убеди, че това не е път към пропастта, а по мистичен икономически начин, вместо да се срине, държавата ни ще полети като ангел и ще се озове в средноевропейските висини.
България трайно попадна в състояние на сюрреализъм в последната година и три месеца. Никога досега не е имало по-лошо и некомпетентно управление, а хаосът и обедняването на българите са пряко следствие от некадърността на кабинета.

Сега новината - не е виновен Дянков.

Той е обикновен чиновник на Световната банка, който се опитва да мине за велик икономист в миговете на медийно просветление. Той е като шивач - трябва да му бъдат зададени мерки, за да ушие костюм. Правенето на бюджет е политика, а политиката се задава от премиера. Въоръжен с политика и приоритети, един финансов министър вече ясно може да разпредели парите - във важните сфери повече, в другите - по-малко. Така се прави по цял свят.
Независимо от уверенията на финансовия министър обаче, че с бюджет 2011 ГЕРБ се опитвали да докажат, че са дясна партия, всъщност те доказват, че изобщо не са партия. Това е разпилян, объркан, хаотичен и силов бюджет.
Не е виновен Дянков, защото той през ден получава нови указания за това как да насочва парите. В ситуация, в която няма политика, а финансите са малко, той няма друг избор, освен да дава на всички и то съвсем недостатъчно.

Не е виновен Дянков. Цялата вина за ужасяващото положение в България се носи от един човек - премиерът Бойко Борисов. Той е като шофьор на кола, но без книжка. Той е фабриката за хаос.
Дянков е грешният човек на грешното място. Дори да беше нобелов лауреат по икономика пак нямаше да може да сътвори добър бюджет, когато е заклещен в толкова посредствено правителство.
Наскоро премиерът Бойко Борисов се похвали, че вече е станал добър финансист. Лошото е, че вероятно наистина си вярва. Спадът на инвестициите, опоскването на фискалния резерв, стачките по улиците не го убеждават в обратното. Той си мечтае да залее България с асфалт, а за целта може да унищожи всяка болница в страната.

Не е виновен Дянков. Борисов носи цялата отговорност. Независимо че нарича Дянков "слънчице", премиерът е този, който трябва да се черви пред хората.
Чиновникът на Световната банка ще си отиде опозорен от България, но не той е проблемът днес. Проблемът е Бойко Борисов. Премиерът не е в състояние да предложи и защити каквато и да е политика. А от това страда цялата икономика и съответно цялата държава.
Ироничното в цялата ситуация е, че ако не беше това прословуто "наследство" от тройната коалиция, ГЕРБ отдавна щяха да са катастрофирали в пропастта. Благодарение на резервите, политиките и решенията на предишния кабинет, това правителство година и три месеца си игра на правилна политика. Сега вече маските падат. Дянков е просто счетоводител с нервен стомах, а премиерът ни е основен организатор на икономическото престъпление, което предстои.

Когато в един близък ден ще трябва да търсим отговорност от Министерския съвет, помнете най-важното - не е виновен Дянков.
Първо - премиера!

No comments: