Sunday, October 31, 2010

Държавата - това е Той


"Държавата - това съм аз", каза навремето Луи XIV. Това негово изречение ненапразно е останало в историята. То бележи тоталното самозабравяне на един крал, оттеглянето му в империята на крайния нарцисизъм, монархическо светоусещане за непогрешимост и божественост, и издава поне начален стадий на психологическо заболяване.
По онова време обаче възгласът на френския крал се е разглеждал като нормална част от политическия процес или по-скоро от липсата на такъв. В едно затворено общество всичко почва и свършва с краля, а това може да предизвика цяла серия от неподходящи изводи у неправилния човек. И Луи се е записал с този бисер на грандоманията.

Какво ли разбират французите?

Българският премиер Бойко Борисов мащабно доказа, че Луи XIV е просто един аматьор в красивата игра на самозабравянето. "Тази Южна дъга (на Софийския околовръстен път) без мен нямаше да я има или щеше да я има след 20-30 години", сподели пред медиите вчера експожарникарят.
Разбира се, че е прав! Цялата логика на съществуването на ГЕРБ сочеше, че министър-председателят ще сътвори подобно изявление. Нима нещо във вселената съществува без знанието на Борисов? Цветан Цветанов информиран ли е за това? Кой се осмелява да твърди, че светът не съществува единствено като красиво творение на премиера? Кой?
Не само Южната дъга е продукт на Борисов. Ами Слънцето? То всяка сутрин ви огрява, неблагодарници такива, и това е една от заслугите на това управление. Бързо забравихте времето на тройната коалиция, когато слънце изобщо нямаше, нямаше пътища, абе нищо не съществуваше...
Ако приемем, че Луи XIV е просто продукт на своята епоха, времето, когато демокрацията още не е открита като ценност, то с това си изказване Борисов се проявява като някакъв уникален анахроничен обект. Монархически непогрешимия във времената на демокрацията. Едноличният създател на шосета и дъги (били те пътни или небесни) в епохата на глобализацията. Не политик, а направо културен феномен.

Фразата, че без него Южната дъга е нямало да съществува, трябва да ни помогне да разчетем и друга част от политическите послания на премиера от вчера. "Моята антикризисна мярка е да оставя държавата с естакади и магистрали", заяви още Борисов, вече в Пловдив.
Това послание се нуждае от съвестен анализ. Премиерът не се интересува от друго - той иска асфалт, магистрали, шосета. Представя си България нещо като асфалтовия рай на Европа.
А след като вече официално си е признал, че разглежда пътищата като свой собствен продукт, то значи Борисов иска просто един ден да каже - "Магистралите - това съм аз!", без да се притеснява от тревожния звън на линейките, които идват неизбежно като махмурлук след препиване.

No comments: