Thursday, October 07, 2010

Безкрайният сериал на ГЕРБ


Едва ли някога турският писател Решат Нури дори насън си е представял как измисленото от него име за роман "Листопад" ще заплени колективното българско въобржение. Романът на Нури (той е твърде тъничък, за да се твърди, че по него са направени 200 серии) е една стегната метафора за семейството като дърво с живителни сили и разпиляването на младите поколения на различни страни точно като листа, носени от есенен вятър.

В модерната епоха обаче се оказахме свидетели на един неочакван феномен - не телевизията имитира живота, а животът имитира сериалите. Само така и единствено по този начин можем да си обясним психосоциалната драма във фонд "Земеделие" и бременността на неговата шефка Калина Илиева.
Тази бременност стана сюжет за политически трилър, който е пълен с жълтения, спорове, крясъци и мистерии с интригантски привкус. Оказа се, че Калина Илиева е бременна, а никой не знае за това. Земеделският министър Мирослав Найденов сподели, че е научил от радиото за това, защото той знаел, че подчинената му е болна от тежка болест.
С много телевизионни гърчове и медийни намеси истината излезе на бял свят и е време да оставим пикантериите на въображението на публиката.

След земеделския "Листопад" обаче възникват прекалено много въпроси за административната атмосфера в епохата на ГЕРБ.
Шефката на фонд "Земеделие" не споделя, че е бременна. Това не е само срив в комуникацията, това е белег или за страх, или за липса на координация, а може би някаква шизофренична комбинация между двете.
Административните методи на ГЕРБ очевидно не поощряват откровеността и истината. Но пък подобен комуникационен вакуум, и то между съпартийци, вече издава политическа драма. След трилър като този вече ще е много трудно хората да бъдат убедени, че в сферата на земеделието се прави нещо ефективно. Тази кафкианска атмосфера на хора, които мълчат, виновно преглъщат и крият мрачните си тайни не може да произведе друго, освен объркани обяснения и политика, сравнима с лош сън.

Драмата има и криминално измерение. Земеделският министър официално призна, че е виждал болничен лист за Калина Илиева, в който е написана тежка болест. Този болничен очевидно е фалшив. Трябва ли да напомняме яростните проклятия на премиера Бойко Борисов и заканите му за кръстоносен поход срещу всички с фалшивите болнични? Дали сега тези критерии ще бъдат приложени с безпощадна строгост към мистериозно бременната (и вече родила) земеделска шефка.

Още в началото на нейното назначение на всички беше ясно, че Калина Илиева е като актриса в сериал. Тоест - може да се преструва, че става за шеф, ама само играе роля. Драматичната й бременност ефектно продължи логиката на сериала. Сама Илиева проведе безпощадни политически чистки в поверения й орган и паркира в девета глуха стотици проекти. Сега става жертва на собствените си игрички, на репресивността на собствената си партия, на личния си листопад и на целия останал хаос.
А сериалите в ГЕРБ ще продължат със страшна сила.

Колко ли още бременни моми ни чакат..

1 comment:

nana said...

Ама само да си ми пред очите.Изядох те с парцалите.Още не съм си извадила чейнето.Ще ходиш и ще пръскаш като лейка после.сега пък бременности.ДА- тежка-17 годишна.