Tuesday, May 05, 2015

Войната срещу ТВ7 продължава...




Опитът ТВ7 да бъде смазана с полицейска кубинка и с юристконсултка, която действала по "инструкция" се провали. Вероятно, защото всяка черна схема пред очите на камерите показва своята абсолютна гнусота и става очевидна за всички хора. Това принуди властта да действа панически, да оттегля полицаите от мястото на моралното престъпление, а вътрешната министърка Румяна Бъчварова да ходи спешно да прави кризисен пиар, за да минимизира щетите.

Но още когато Бойко Борисов със заканителен тон се включи в ефира на ТВ7 стана ясно, че това не е краят. "Еще не вечер", както пееше дрезгаво Висоцки. Седемдневната отсрочка беше дадена, за да може армията на анцузите да реорганизира своите сили и да се опита да проведе друга атака - по-тиха, по-подла, не така очевидна. Но атака срещу журналисти, атака срещу свободното слово, атака срещу една медия, разиграна по сценарий, който е възможен единствено в някоя бананова република.
Само допреди няколко дни основната защитна теза на почитателите на полицейската репресия беше, че атаката срещу ТВ7 е въпрос на законност, разбирай, щом някой дължи пари трябва да ги връща. Но това се оказа просто прах в очите, мюре за телевизионни наивници.
Вече стана ясно, че синдиците на КТБ са отхвърлили план за погасяване на целия дълг и то в рамките на месец май. Шефът на телевизията Кирил Благоев е предложил на синдиците ясна схема за издължаване - 300 000 лева до 15 май, а до 31 май потенциалният инвеститор да има възможност да събере сумата от 4 милиона лева и да я изплати.
Синдиците на КТБ обаче отклоняват това предложение. Отклоняват го, представяте ли си?

И това отклоняване няма нищо общо с пазарната логика, за която десните икономисти не спират да дрънкат от сутрешен блок на сутрешен блок. За какво им е техниката, сървърите и другия залог? Първо - съвсем не е ясно каква е цената на който този залог може да бъде продаден. Нито пък дали от него ще се реализира истинско връщане на дълга.
От ТВ7 не предлагат задълженията им да бъдат намалени - искат просто три седмици отсрочка за връщането на целия дълг. Отказът на синдиците е парадоксален. Това е все едно някой работник да предпочете да му платят заплатата в салам, който я може да продаде, я не, вместо да я получи в брой.
И именно отказът от нормален и приемлив начин да се излезе от тази драма, подсказва отново политическата поръчка за унищожаването на ТВ7. Покрай нахлуването на юристконсултки и анцузи в телевизията стана ясно, че медията съвсем не е най-големия длъжник към КТБ. Но въпреки всичко се прави целенасочен опит целият екип да бъде поставен на колене, а кабела на сървъра дръпнат, за да не може в България да има телевизия, която се отличава от общия хор на всемирната любов към кабинета, която цари у нас.
Заради това ме учуди, че от ТВ7 са писали на премиера. Това е все едно да пратиш писмо на екзекутора си и да го молиш да на размахва брадвата си силно. Но вероятно това е ход на отчаяние. Подозирам да гледаш какво е светът наоколо да излезе от нормалния си логически ритъм и да ти подскаже, че много от нещата, които приемаме за даденост у нас, всъщност са абсолютна лъжа.

Абсолютна лъжа е, че в България има някаква либерална част, която трепери за свободата на словото. Мнозина от тези, които ставаха и лягаха притеснени за медиите през 2013 година, през 2015 година гледаха със сладострастна пяна по устните как куките нахлуват в телевизията и пишеха статуси, изпълнена със злоба.
Лъжа е, че в България има пазарна икономика. Пазарната логика подсказва, че е по-добре да има изплатен дълг, отколкото техника на склад. Но очевидно в България това не работи. Интересно обаче пазарните талибани яко мълчат по този казус. Думичка не обелват.
Лъжа е, че в България има демокрация. Съвместното управление на гербаджии и реформатори доведе до една от най-мрачните сцени в историята на журналистиката - полицаи в ТВ-студио в което се четат новини. Все едно човек гледа телевизия от страна на забутан и далечен континент.
Лъжа е, че държавата се опитва да реши проблема с КТБ. Самият факт, че покрай КТБ се вдигна такъв шум, знаен и незнаен протестър пишеше мелодраматични вопли за ощетяването на българските данъкоплатци, издаваше нещо супер странно. Сега странното стана още по-очевидно, защото синдиците не искат да вземат готови пари. Защо така? Нали данъкоплатците не трябваше да бъдат ощетявани. Или някой просто използва КТБ като начин да се саморазправя с околната вселена и да прибере всички активи на банката. Този някой толкова много пречеше на протестърите преди. Сега се правят, че го няма. Че корпулетното му тяло е невидимо, а общественото му присъствие е незначително.
Всъщност това е другата лъжа от размирните дни на голяма подмяна. Активната гражданска съвест се разтопи. Някакъв написа, че бил горд, че не е ТВ7. Проблемът е само негов. Щом можеш да се кефиш на смачкването на журналисти, значи и трябвало да станеш бияч на някоя мутра. Толкова е простичко.

На мен лично точно на това ми напомнят синдиците на КТБ. На биячите на една мутра, която вече иска да види длъжника със счупена ръка, строшени капачки или просто да стене от болка. Не го интересува дългът сам по себе си, иска да наказва като мафиотски дон в треторазряден филм. Това е проблемът на страната - свикнахме твърде много с треторазредните сюжети. И ги приехме за нещо нормално. Но най-гунсното от всичко е, че самообявилите се за носители на промяната всъщност се оказаха агенти на политическия мрак. Техният хоризонт се оказа държавната службица. Заради това май толкова злобеят срещу ТВ7. Журналистите там демонстрираха нещо, което отдавна не сме наблюдавали. Те показаха, че имат кауза. И тази кауза е да не се пречупват пред властта. Аплодисменти за ТВ7. Вечно презрение за синдиците на КТБ. И безкрайно презрение за гербаджийско-реформаторската власт. 

No comments: