Thursday, May 07, 2015

Календарен патриотизъм




Росен Плевнелиев тези дни измисли абсолютно идиотската фраза "модерен патриотизъм". Не се опитвайте да обясните, човек трябва да има особен полет на съзнанието, за да може да я схване в нейната удивителна тъпота. Но ако се поддадем на модата да слагаме ефектни прилагателни пред думата "патриотизъм" и ако се взрем в политическото битие на отечеството, ще видим, че това е безкрайно експериментално поле.
От Патриотичния фронт тези дни, вероятно стреснати, че изостават в политическата надпревара за гласове на местните избори, обявиха, че искат 17 май да е дата за почит на жертвите на Баташкото клане. В инициативата сама по себе си няма нищо лошо, стига обаче ПФ да не се сещаше за подобни неща от дъжд на вятър, тоест, когато решат, че трябва да вдигат шум и да привличат журналистическо внимание към себе си. След това пушилката ще се слегне и ще изригне отново при следващата дата, когато историческа меланхолия налегне патриотите. Това май трябва да го наречем календарен патриотизъм.
Той също е недостижим за хората със здрав разум. Календарният патриот се събужда на определени дати и решава през тяхната историческа значимост да демонстрира национално съзнание, болезнени викове и истерични политически заявления. А след това отива да пие една бира, пък било то и с майкопродавците, защото интелектуалният му дълг е изчерпан.
Шумим, брат, шумим. 
Когато човек гледа календарните патриоти, се убеждава, че истината за процесите днес нашите предци са я знаели отдавна.


No comments: