Monday, May 18, 2015

Капитан Очевидност и гърчовете на Реформаторския блок




В руската блогосфера има един такъв много готин израз - капитан Очевидност. Използват го за хора, които се опитват да избягат от жегата на репортерските въпроси като дрънкат баналности, очевидности и други форми на хвърляне на прах в очите. Капитан Очевидност - ефектен образ на всичколозите с наизустените клишета, а и на клинчещите от истината като анорексични манекенки, заловени пред порция кебапчета с гарнитура.

В ролята на капитан Очевидност по нашите ширини тези дни влезе лидерът на ДСБ Радан Кънев. Но преди да стигнем до очевидностите малко контекст на събитията, защото иначе ще изтървете драматургичната цялост на спектакъла. И така - Реформаторският блок е любимата секскукла на властта. Тоест - цялото правителството прави ужасяващи гафове, демонстрира тотална некадърност и алчност, но единствените, които ги пържат истински за това са реформаторите. Което съвсем не означава, че електоратът им е суперморален или пък го раздава идейно, нищо подобно. Просто призраците на всички изговорени думи, клетви и обещания се завърнаха при тях във формата на вампири, които им смучат електоралната кръв. И това е проблем за тях, защото всеки път, когато реформатор намери начин да се сложи на ГЕРБ като кол-гърла с голямо деколте, винаги се намира долен червен боклук, който да им припомни какви приказки ръсеха в предизборния период и протестните епохи. Култово е.

Дотук реформаторите са погазили почти всяко едно от обещанията, които са дали. Избраха отново Борисов за премиер, гласуват заедно с Делян Пеевски и се правят на разсеяни за факта, че ДПС е истинският коалиционен партньор на ГЕРБ. Така де - ролята на гумената жена не е да има мнение, а да задоволява конкретни политически нужди. И понеже напоследък безобразията в управлението така зачестиха, а още повече, че половин България разбра каква секира готви за здравната система десебарят Петър Менгеле, изведнъж реформаторите се размърдаха като амеби под флуоресцентна светлина и решиха, че трябва да напомнят за своята принципност, невинност, високоморалност, изящество, превъзходство....(допълнете списъка сами като се консултирате със статиите на Даниел Смилов).

И така Радан стана капитан Очевидност. На пресконференция във Варна (обичам ги тия иронии на съдбата - именно варненци той излъга опашато, че няма да гласува за Бойко Борисов да стане премиер) реши, че е време да показва мускули. "Реформаторският блок няма да допусне местните избори да забавят здравната и съдебната реформа", изрепчи се Кънев. Това заявление щеше да е силно и мощно, ако не идваше от човек, който гласува за Бойко Борисов, въпреки, че раздуваше съвсем друго.
След това вече се появи капитан Очевидност и капитан Очевидност обяви: "Моментът е преломен за парламента. Той или ще гласува реформите, или ще ги бламира". Мда, небето е синьо, лятно време е топло, хората дишат...
Капитан Очевидност бързо бе сменен Командир Мента в следващото изявление: "Това дали 43-ото Народно събрание ще събере необходимия кураж да гласува реформите ще предопредели дали реформаторите ще останем част от управляващото реформаторско мнозинство, или ще станем част от опозицията".
Сега дайте да обясним защо лидерът на ДСБ ръси глупости и защо на неговите думи не може да има никакво доверие.

Позата на обидената мома не се дължи на някаква принципност, а на това, че мястото на Петър Москов като здравен министър започна много бързо да изстива. Рядко друг политик е вземал разстоянието от "Осанна" до "Разпни го" с такава бърза скорост. И всичко това се дължи на вродения политически дефект на Менгелето. Той не разсъждава в хора, той разсъждава в медийни схеми. Пет пари не дава за пациенти и лекари, а си въобразява някаква реалности, които съществуват единствено в неговия ум и почва да се държи като касапин с операта.
Политическото оцеляване на Москов се оказа единствената кауза, която е в състояние да накара ДСБ да се раздвижи. Нищо друго. Здравната реформа в този й вид ще превърне болниците в концлагери, но пак ще ви повторя - залогът не е принципна политика, а главата на Москов.
Капитан Очевидност ръси дивотиите, за да прикрие точно този факт. Битката се води в името на Менгелето, а не в името на реформите. И още нещо - капитан Очевидност нарича мнозинството "реформаторско". Абе, братче, ти си се разтопил от кеф по това мнозинство, сърцето ти се къса, че има вариант да го напуснеш. Вижда се отдалече.
При това веднага се видя и усети, че Кънев не е говорител на целия РБ. Лукарски от далечен Катар обяви, че не приема някой да поставя ултиматуми. Така де - всичкото стар седесар си намери работа в Министерствот на икономиката, няма сега да ходят да напускат благинката.

Ето как капитан Очевидност вместо да прикрие с димна завеса драмата всъщност освети проблема. Реформаторският блок се пръска по шевовете, защото е станал заложник на една фашистка реформа в здравеопазването и на съдебна реформа за която отсега е ясно, че няма да произведе никакъв ефект. Балонът за "реформаторското мнозинство" се пука за пореден път и май някой усеща, че голямото пържене в горещото политическо олио тепърва предстои.
Реформаторският блок е стигнал до точката на кипене и колизията предстои. Някой министър ще отхвърчи със сигурност и дали РБ ще жертва Николай Ненчев в името на оцеляването на Москов? Много шекспирови въпроси.
Бай дъ уей (казано по евроатлантически) след пресконференцията си във Варна Радан Кънев пусна мелодраматичен статус във ФБ за душевните си терзания. В неговите безсмъртни редове можем да прочетем: "Сигурно трийсет пъти чух "Подкрепяйте го това момче, дано успее". Че е "момче", не бих се съгласил. Но ще го подкрепям, на всяка политическа цена". Това се отнася за Москов. Казвам ви да не се объркате.
30 пъти бил чул, че трябва да подкрепя това момче. Брех! А колко пъти е чул, че това момче трябва да отиде там, където слънце никога не огрява вероятно ще остане една от мистериите на българската десница. Но съдейки по мелодраматичните вопли на капитан Очевидност - пожеланията за това "момчето" да ходи в мястото без слънце са били доста повече от очакваното. 
Доста повече.

No comments: