Friday, May 15, 2015

Меденият месец на хунтата с ЕС върви към своя край





Интересна история от близките дни. Излиза украинският премиер Арсений Яценюк от своя официална среща в Париж и чудо! - френски журналист го пита: "Кога ще прекратите геноцида над жителите на Донбас?".
Арсений Петрович досега не е свикнал да получава такива въпроси. Нищо подобно. Доскоро европейските журналисти го гледаха обожателно дори и когато ръсеше една камара глупости като откритието му пред германска телевизия, че СССР бил нападнал Германия, а не обратното. И точно, защото изобщо не е свикнал на истинска журналистика Петрович се оплете. Той не отрече, че в Донбас се извършва геноцид и вероятно за първи път от много време насам реши да говори истината. Отговорът му гласеше: "Когато Путин отстъпи, изпълни Минските споразумения и спре да нарушава международния закон". После почна да говори как руснаците са избили десетки невинни хора.
Журналистът обаче - още едно чудо - не се отказа да притиска Яценюк. Попита го - "Нима и вие не избивате десетки невинни?". Тук жичките на Петрович съвсем изпушиха, цялата му злост изби като гнойна пъпка и той като робот с бъг в програмата просто отказа да отговаря.
Подобно истинско журналистическо отношение към един от върховните представители на хунтата е политическа новост в ЕС. Доскоро западните медии гълтаха като бонбончета с отрова политическите клишета за Украйна като за някаква страна, вървяща уверено към демокрация, светло бъдеще и неолиберална пазарна икономика. Но тази мъгла започва да се изпарява и зад облаците от отровна пара да наднича истината. А истината е, че групировката, която е на власт в Киев води страната към икономическа и политическа катастрофа, към невиждан социален колапс, който може да доведе до абсолютен разпад на Украйна. И за повечето от тези неща руснаците няма как да бъдат обяснение. Както няма обяснение каква е тази власт, която пусна армията срещу обикновено украинско население в Донбас и така по най-банален и идиотски начин го загуби завинаги.

Европа обаче предпочиташе стои с широко затворени очи и да живее в кротката слепота на умишленото незнание. Европа се правеше, че не вижда нацистката символика, паравоенните формиравания, жестокият обстрел на мирно население, пренаписването на историята по налудничав начин. Украйна се преврна в смахната и полуавторитарна държава пред очите на всички, но вместо размахан пръст, тя получаваше посещения на висше ниво на годишната на измислената "революция на достойнството".
А, когато повярваш в халюцинациите на един психически разстроен човек, ти всъщност не му помагаш. Точно обратното - караш го да се самоубеди колко е прав, когато нощем брои летящи розови дракони над леглото си. Същото стана с Украйна. За това докъде стигна тази страна в своето ментално състояние ясно говори едно заглавие в украински сайт след като Джон Кери се срещна с президента Петро Порошенко: "Кери се отчете за разговорите с Путин пред Порошенко". След това на човек му остава единствено да стои втренчен и да се удивлява на полуразпада на една държава, която имаше всички шансове и ресурси да стане втора Франция в Европа.
Но ето че упойката свърши. Украинските политици почнаха да ги пържат в техния собствен сос от лъжи. Пример за това стана и интервюто на Петро Порошенко пред немския канал ZDF. Журналистът, който го водеше отказа да се съобразява с готовите клишета и направо обвини Порошенко, че е националист, който толерира националистически формирования. Порошенко се поизпоти и започна с мъка да пази усмивката си широка. Вероятно е усетил новия вятър, който подухва, както и смяната на климата. Толерантността я няма, на дневен ред идва упоритото изкопаване на истината за деянията на хунтата в Украйна.
Малко по-късно стана ясно, че Порошенко е така напрегнат, защото бе полян и с друг леден душ. Радио "Свобода", което е изцяло на американска издръжка, обвини президента на Украйна в корупционни действия и извади документи, че той си е присвоил изключително апетитна земя в Киев, която е поделил със своя съдружник.
Изваждането на такава информация и то в момент като този ясно показва, че настоящата власт в Украйна започва да слиза надолу в класацията на любимците и май е въпрос на време да се случи някаква политическа колизия там.


Още един факт може да обогати предположенията ни. Американският ястреб Джон Маккейн, който иначе е мощен говорител на идеята САЩ да въоръжат до зъби Украйна, отказа да бъде официален съветник на Порошенко. Още една тухла в стената, както пееха "Пинк Флойд".
Украинската хунта се провали във всеки аспект на своето управление. Тя не успя да раздвижи икономически страната, в разрез с всеки закон блокира пенсиите на много хора в Източна Украйна, а най-накрая започна да атакува и всички противници на режима. Убийствата на журналистите показаха, че нищо от описваната картина на демокрация и ред не е ясно. Украйна стана държава на бандеровците, убитите журналисти и мизерстващите хора. И нямаше как да е по друг начин, защото, когато една власт се роди в лъжа, тя може да управлява единствено чрез насилие.
Но е добре, че Европа се опитва да прогледне за капана в който сама се вкара. В крайна сметка, ако си дружиш с касапи е трудно да убедиш някой, че си изящен интелектуалец. Има много въпроси, които трябва да бъдат зададени на хунтата. Тя трябва да бъде разнищена, защото престъпленията й оттук-нататък могат само да ожесточават. Европа направи гигантска грешка подкрепяйки бандеровците. 
Дано сега да има сили да се поправи. 

No comments: