Wednesday, May 13, 2015

Секретното оръжие за масово поразяване на отечеството




Вече е задължително да настояваме и цялата ни дипломация трябва да се впрегне, за да може България да получи своето почетно място в клуба на ядрените държави. Ние имаме оръжие за масово поразяване и нека цял свят да го знае. Това оръжие за масово поразяване не търпи никакъв контрол, своенравно е и избухва в най-неочаквани мигове, но ако тия другите много ни се опъват можем да ги заплашим, че ще им го пратим на официално държавно посещение.
Името на оръжието за масово поразяване е Росен Плевнелиев. Това не е обикновена ядрена бойна глава, това е оръжие от нов тип - то поразява с концентрирана идиотщина и трайно изважда от строя всички чужди сили. Тоест - оръжието е не само бойно, то нанася и ментални вреди.
Заради това е време вече да се чудим дали да пускаме Плевнелиев да ходи на посещения в чужбина, когато му скимне. Ето например в далечна Монголия нашето собствено ОМП (оръжие за масово поразяване) сътвори чутовен гаф. При посещението му в будисткия манастир "Гандан тегчилен" държавният глава изразил съжаление пред домакините си, че будисткият лидер Далай Лама не е идвал в България. Столичен вестник обаче веднага му припомни, че това по никакъв начин не отговаря на истината. Далай Лама е бил у нас през 1991 г. и се срещнал с покойния президент Желю Желев. Бяха намерени дори снимки от събитието, за да се опресни паметта на самоходното оръжие.
Следователно, когато е посетил монасите Плевнелиев е дрънкал врели-некипели, колкото да не заспи. И по този начин записва нов международен гаф в безкрайната поредица на своите глупости.

Нека да уточним нещо. Един гаф е простим. Два също. На един човек могат да се простят дори и повече. Ако той поне показва някакво развитие, някакво желание за възвисяване. При Плевнелиев опясявам се гафът е начин на живот. Основна мерна единица за дейност. Тук вече не можем да говорим дори за "поредния гаф", а е крайно време да признаем, че нашият президент е от тази порода, за която трябва да отбелязваме с удивителни, ако случайно някъде не сбърка нещо. Тоест говорим за системен проблем, за някакъв политически бъг в персонажа, а не просто за дефицит на познание или липса на желание за четене. Някаква жичка в главата на държавния глава просто не е на мястото си, защото няма друг политик в историята на прехода, който да се е записал с повече идиотщини в обществената памет. Дори и прословутия Георги Петров, наричан още Гошо Тъпото, не може да бие в този състезание. Плевнелиев вече е безспорният лидер, символът на цялата бездуховност и неграмотност на последните години.
Въпросът обаче има повече измерения. Тоест не опира единствено до оръжието ни за масово поразяване, но и до неговия екип. Всеки политик преди да тръгне на посещение трябва да се готви, да чете, да прегледа различни справки. Плевнелиев или се е отдал на гледане на екшъни вместо да си прегледа папките или неговият екип просто не е в състояние да му подготви качествени данни. Да не забравяме, че един от най-смешните гафове на президента, а именно показването на кадър от Скалистите планини и представянето му за гледка от прелестите на България, беше по вина на екипа му, които бяха крали на воля снимки от интернет. И в двата случаи говорим за огромен проблем. В първия проблемът е, че президентът си позволява импровизации на базата на недостатъчно знания, във втория, че той е заобграден от една банда от идиоти, която е толкова некадърна, че той успя да направи гаф дори в Монголия, братче.

А особено якото е, че всичко това идва на фона на неспирните дрънканици на Плевнелиев за европейски ред и правила, за евроатлантизъм и отговорности и за модерен патриотизъм. Очевидно да си модерен патриот означава пет пари да не даваш за страната, която посещаваш и да караш на знанията от детската градина. Държавният глава на една страна има много тежки отговорности. Това не е лек труд. Трябва постоянно да се развиваш, да си идеен, да даваш визия, а това не ставя по пътя на баналното повтаряне на клишета, а със системна подготовка, развитие и постоянно четене. Оръжието ни за масово поразяване обаче не прави нищо от това.
И като се замислим - всъщност кога президентът е имал самостоятелна политическа воля, че да може да ражда идеи или поне някакво знание. Фабриката за гафове се дължи на това, че той е единствено и само изпълнител на чужда воля, зомби, което е пуснато, за да заблуждава, че е живо. Да ви припомня - в нощта на президентските избори Бойко Борисов обяви, че дори магаре да бе вързал, то е щяло да спечели изборите. Борисов ни излъга. Той всъщност наистина беше вързал магарето. Дори го продаде на всички като президент. Толкова е простичко.
И е наистина тъжно като гледам как някакви хора се опитват да се кълнат в президента или да го вардят от лошия свят. Защото Плевнелиев е една абсолютна издънка. Той направи повече за сриването на евроатлантическия вектор в България повече от всеки друг на тази земя, защото просто беше себе си. Една марионетка без мозък. Изпълнител на чужда воля. Палячо без мисъл. Оръжие за масово поразяване на мозъчни клетки. Дано Далай лама да не идва втори път в България, че като нищо ще прокълне президента да се прероди през следващия си живот като амеба. А може и просто като магаре...

No comments: