Thursday, May 07, 2009

Не е време за политическа романтика

Трудно е да си романтик в предизборни времена. Това е най-лошата диагноза, която можем да поставим на България. Тъкмо се замечтаеш партиите да се конкурират с идеи, визия и личности, а насреща ти - Бойко Борисов и неговата дълга поредица от медийни откровения. Столичният кмет отново прояви ексцентричното си чувство за хумор вчера и записа в дългата редица на тържествените си просветления нов бисер. "Историята един ден ще закичи Станишев с един голям фес, ама много голям", опита се да влезе в ролята на моден дизайнер Борисов. Уви, медиите не успяха да попитат с какво този аксесоар така много дразни градоначалника, но пък и не е много сигурно, че той би бил в състояние да обясни. Бойко Борисов е явление от рода на проблясващите в небесата комети. Появява се, подхвърля небрежно пръски от потока на своята мисъл, усмихва се на фотографите, обявява гръмко, че София е под обсада като Сталинград, споделя тържествено, че градът е най-чист и прятен за живот, а после обръща гръб и ни оставя да гадаем съзнателно ли хвърля измислица, или наистина си вярва.

Проблемът е, че политическите романтици трудно ще издържат на подобни словесни напъни с циклична повторяемост. Хулиганският патос на кмета определено му помага да разнообразява репертоара от обиди - насочи огъня си от прическите през материала, а сега стигна и до фесовете. Обхваща ни опасение, че до изборите фантазията му ще удари незапомнени върхове. Хубаво е в политиката да има екшън, но когато опитите за екшън подменят идеите, политиката се превръща в бял шум. Бойко Борисов е господарят на белия шум у нас. Уж го слушаш, уж казва нещо, уж говори и не спира, но в края на тирадата му никой не успява да извлече реален смисъл от тази словесност.

Навремето Велко Вълканов също вкара темата за феса в политическите спорове. Резултатът не беше утешителен. Да не говорим какво би станало, ако някой друг с претенции за политик реши да продължи темата за модната линия с един пожарникарски шлем, да речем. Жълтичък. И нищо повече като символ на днешна София. А ако потропаш по шлем, бие на кухо. И така по време на цялата кампания? Не е време за политическа романтика, уви!

No comments: