Friday, May 15, 2009

Кракът Му!


blog_1759.jpg

"Оток в областта на дясната глезенна става. Отокът е в меките тъкани и е изразен предимно от външната страна на ставата, около фибуларния малеол (малкия пищял) и надолу към стъпалото.  Малка остеохондрална фрактура на покрива на талуса (скочната кост). Частично разкъсване на предната тало-фибуларна връзка".

 

На подобен неземен език звучи диагнозата за травмата на крака, която преживя Бойко Борисов. По време на следобеден мач кметът се контузи, а фотоапаратите запечатаха сгърченото му от болка лице. Минути по-късно този контузен крак вече бе легендаризиран докрай от идеологическата машина на ГЕРБ и само два часа по-късно тази телесна част от организма на Борисов дори бе изписвана с главна буква. Кракът Му!

Библейският патос на страдалеца пролича и от интервютата, които Борисов даде. Каза, че Го боли. Но нямало да пие хапчета. Страдал, но не искал операция. "Дори с куц крак ще ги бия", промълвиха устата Му и се заканиха на тройната коалиция, чието име е легион, защото са много. Този легендарен крак стана център на новините, анализатори писаха за него, знайни и незнайни гербаджии ожалиха носителя Му, а бликащата отвсякъде атмосфера на спарен фалш не забеляза почти никой. Едва ли дори в библейските времена някой е предполагал, че един крак може да заеме централно място в политическата митология на най-новата българска държава. Иначе библейските отправки можем да ги открием веднага. "И като застана отзад при нозете Му и плачеше, почна да облива нозете Му със сълзи и да ги изтрива с косата си, целуваше нозете Му, и мажеше ги с мирото." Дословен цитат от Библията. С миро се помазват нозете на Христос. Бойко Борисов постъпи по друг начин. Разреши на фотографите да снимат Крака Му! И така го иконизира, щото да могат феновете Му от цялата страна да си имат обект за обливане със сълзи. 

Подобна кичозност рядко се е случвала в България. Но Борисов е господарят на кича. Той театрализира всичко, до което се докосне, и го превръща във фарс до степен, до която всеки смисъл изчезва. Борисов така се е инкорпорирал в политиката, че дори счупването на Крака Му и неговото холивудско филмиране във вестниците вече се превръща в политически продукт. Това е гербаджийската естетика, която един ден Те ще искат да ни натресат и в управлението...

Нека обаче се опитаме да разчетем и по хулигански начин случилото се с кмета. Ето че се оказва, че и медийните полубожества могат да страдат. Героят от приказката е нараним. Това е фатално в имиджов смисъл, защото лишава кмета от ореола на герой. Той страда, той вие, него го боли... той е уязвим. Изборите ще докажат същото. Но в друг смисъл. Тогава болката в Крака Му ще Му се види нищожна.

1 comment:

Димитър Лъжов said...

Е, преувеличаваш... "Това е фатално в имиджов смисъл, защото лишава кмета от ореола на герой." -- Брус Уилис в "Умирай трудно" ходи бос по счупени стъкла, стрелят по него, кръв се лее, но пак си е герой...-)) Сашо, нека те разочаровам: ореолът си остава...