Thursday, February 18, 2010

Тютюневите драми на ГЕРБ


Дори и страничен наблюдател на политическите процеси в България вероятно щеше да е сто процента сигурен, че няма начин популисткият нюх на ГЕРБ рано или късно да не ги паркира до идеята да отменят забраната за пушене на обществени места, която трябваше да влезе на 1 юни т.г. Всичко в политическия свят подсказваше, че хората на Борисов хитро ще се присламчат към шумните настроения на пушачите, за да могат максимално да ги оползотворят. На фона на другите социални фалове и провали на ГЕРБ идеята за отмяна на забраната със сигурност им се вижда като страхотен пояс, който да ги върне на върха на вълната, откъдето да гледат с презрение партиите с ниски рейтинги. Така обаче не се прави политика. Цирк - да, но политиката изисква последователност и решителност - качества, които трагично липсват в цялостното поведение на ГЕРБ.
Случаят с отмяната на тютюнопушенето е белег точно за това. Казусът е достатъчно шумен и предизвика ожесточени спорове в обществото. Пушачите се ожалиха, че ги дискриминират, непушачите пък смятат, че забраната отдавна е трябвало да бъде въведена. И депутатите от мнозинството видяха точно тук своя шанс да блеснат. Спуснаха се отново по изящната пързалка на популизма и направо поеха срещу евродирективите.
Ако трябва да бъдем обективни, проблемът с пушенето на обществени места няма еднозначно решение. Трябва да се търси баланс, а не въпросът да бъде решаван за сметка на една от двете засегнати страни. При достатъчно подготовка и търпение такъв баланс може да се намери. ГЕРБ обаче не смятат така. Те винаги действат на принципа, че ще обслужват политически единствено популярните обществени каузи. Но по тази маниакална логика утре могат да отменят и закона за движение по пътищата, само защото народът не му се радва.
Отмяната на забраната за пушене става нещо като маркер за абсолютно сбъркания начин на мнозинството да търси решения. В момента, в който усетят дори грам обществено недоволство, изведнъж се отказват от идеите си и тръгват да защитават коренно различни неща. Така се случи с помощите за майки с близнаци, с пенсионната реформа, а сега - с цигарите.
Не съм пушач, но искам да предупредя пушещите - бъдете нащрек! Както днес обявяват отмяна на забраната, утре, като се сблъскат с обратното недоволство, могат да решат дори да затегнат забраната. Просто това е ГЕРБ - популизъм, но не и политика. Те не са на страната на никой, действат като агенти на хаоса.

В заключение - съвет към пушачите: хора, стегнете се! Цигарите не изчерпват удоволствията в света. Чудо голямо, че ще пушите по-малко...

No comments: