Thursday, May 19, 2011

Отново с блясък на сцената


Ахмед Доган е един от малкото български политици, извоювал си почти митологичната слава на източен мъдрец, който говори с притчи, двусмислици и философски указания. Заради това любимо занимание на журналистите е да тълкуват неговите думи в някакъв много дълбок смисъл, да търсят коварен подтекст на посланията му и да упражняват системно висши теории на конспирацията по отношение на Сокола. Подобно поведение е страничен ефект от отровната политическа среда в България - когато всички са замъглени от подозрения, никой не е способен да повярва, че срещу него някой би говорил с конкретни идеи и думи.

Въпреки това обаче в посланието, което Доган отправи след двегодишно мълчание вчера в Джебел, няма нищо скрито-покрито. Точно обратното - дори и да не го приемаме като политик, трябва да се възхитим на изящния начин, по който Сокола отново излезе на сцената. Лидерът на ДПС определи управлението като провал. После добави, че ГЕРБ не могат да спечелят президентските избори и предрече предсрочен парламентарен вот. На фона на подозренията, че ДПС влиза в някаква тиха и тайна коалиция с управляващите, изводите на Доган прозвучаха шумно в медийния поток.
Нека обаче да видим какво отсъства в това мнение. Доган не казва кой би победил. Обрисува единствено загубата. И заради това думите му са тежки и стоманени, направо нараняващи.

Точно тогава обаче лидерът на ДПС вкарва в играта друга теза - че никой не е спечелил президентски избори без неговата партия. Едва ли има по-ясен знак. Доган излезе на сцената в ключов миг, за да подскаже, че никой не бива да го отписва като фактор. И заради това си позволи - за първи път публично - да посече с думи и доскорошния си съратник Касим Дал, и да се опита да демонстрира, че мнението на лидера е неотменимо в ДПС.
Това тържествуване не се вписва в образа на източния мъдрец, но в България едва ли има нещо по-фалшиво от образите, които медиите насаждат. В случая посланието на Доган е кристално ясно. Този път той не го крие зад сложни формулировки или риторични похвати. Което няма да попречи с дни политолози и социолози да се опитат драматично да преобърнат думите му и да търсят в тях поредното доказателство, че конспирации съществуват.
Важно е друго - до дни със сигурност ще разберем как останалите партии са изтълкували думите на Доган и каква ще е реакцията им.
Интересно е да се види.


No comments: