Friday, May 13, 2011

Сънищата на губернатора


Геополитическите интереси на Америка са взривоопасна материя. В България всеки намек, че САЩ може би имат проблем с отношението си към нашата страна, веднага ще бъде посрещнато със злобно ръмжене и алкохолни вопли от страна на пет политолози, шест експерти, четирима блогъри и няколко квартални прозападно ориентирани философи.
Самият генерал-губернатор Джеймс Уорлик обаче постоянно дава козове в ръцете на мрачната опозиция на САЩ по нашите земи - все хора, които настояват за нечовешки неща от голямата страна зад Океана, като принципност, ценности, ненамеса и всичко останало. Гадняри. Постоянната му намеса във вътрешните работи на страната успя да изнерви почти всеки човек в географското ни пространство. Но нека не бъдем строги към дипломата - той има и душа на артист.


Уорлик очевидно обича блясъка на светския живот и суетата на ВИП-партитата, защото често може да бъде засечен там с приветлива усмивка. Може би точно тази светска активност напоследък обаче го кара да се изтощава повече, отколкото е желателно. И заради това, въпреки че беше гост на дискусията, в която БСП - основната опозиционна партия в страната, представи идеите си за външна политика, посланикът задряма и направи шоу на присъстващите на събитието репортери. Ако беше останал буден, Уорлик щеше да чуе стряскащи констатации за състоянието на външната политика на България. Като тази, че тя е ликвидирана на практика и че политизирането на Външно министерство е на път да постави край на всякаква идея България изобщо да има политика.
Посланикът обаче реши да подремне. Тийнейджърите обикновено сънуват руси актриси, докато спят. Вероятно и посланиците го правят.
Обаче страстта към нощен живот понякога се обръща срещу всички дипломатически правила в живота на американския дипломат. И това причини силен трус между него и лидера на "Атака" Волен Сидеров. Така и не стана ясно каква е сценката, която се е разиграла между двамата в столичен ресторант.


Лидерът на "Атака" очевидно е правил опит за политически пърформанс, след като е отишъл да безпокои дипломата, докато той се е наслаждавал на живота в изящна женска компания. Американският посланик пък може би е бил превъзбуден, докато е кряскал: "САЩ ще ви унищожи" на своя български политически дразнител. Идеята е друга. Развихрянето на скандала обаче изведнъж пробуди Уорлик. И само за час пресслужбата на американското посолство излезе с будна позиция. Внимателният й прочит обаче веднага установява, че това не е обяснение на скандала, а нещо, което много повече прилича на политически анализ. Американците дават оценки на партия "Атака" и правят иронични коментари.
Би трябвало точно това да е сън. Но не е. Партия "Атака" е най-дразнещото политическо явление в България, истерично и досадно, но пък тази оценка е работа на българите. Един път, за разнообразие, може би беше добре посолството просто да замълчи. Оттам обаче вече не са свикнали да правят това.

Обичат блясъка. Шума. Светлините.
И да говорят насън.


No comments: