Thursday, September 08, 2011

Тайната приятелка на дядо Коледа



Една добра и една лоша новина. Дядо Коледа наистина съществува. Обаче очевидно старецът от Лапландия не озарява с внимание малките деца, които се стараят да бъдат послушни през цялата година, за да получат ай-под в нейния край. Дядо Коледа определено има влечение към новоназначени млади министърки на регионалното развитие в България.

От два дни насам е ясно, че постът на напусналия по кандидат-президентски причини Росен Плевнелиев, ще бъде зает от родената през 1977 година Лиляна Павлова. Млада и богата - комбинация за успех, както би казала всяка начинаеща писателка на розови романи.
И понеже лицата, заемащи висши държавни постове, са длъжни да попълват декларации за своето имущество, в документа на Павлова можем да разкрием цяла приказка. Тя притежава като налични средства 113 800 лева. Интересното в този случай е, че тези пари (така е записано) са й от дарение. Като дарение младата дама и бъдеща продължителка на магистралното дело на ГЕРБ, е обявила и един "Мерцедес" за 20 хиляди лева и един мотоциклет "Ямаха" за 8 хиляди.

Ако човек изгуби вярата си в доброто в света, трябва да чете декларациите на министрите и депутатите. В тях е синтезирана най-светлата страна на човечеството. Сигурно има някаква тайна на професията - ама човек като стане депутат, заместник-министър или министър, изведнъж май отключва добротата в хората. Те започват да му даряват и не се смущават от нищо. Даряват пари и коли и се стремят посоченият от съдбата да се чувства на върха на материалното щастие.
Ако някое дете е било разочаровано на Коледа, вече знае кого да вини - цялата машина за щастие в Лапландия на дядо Коледа е била впрегната, за да е доволна неговата тайна приятелка - Лиляна Павлова. Историята на нейния просперитет е достатъчно интересна, за да събуди доста въпроси.

Твърди се, че в политиката не трябвало да се робува на нещо наречено "сиромахомилство". В последните години дори медиите се опитват да ни убедят, че са ни необходими богати управленци, които не биха се изкушавали да посегнат и да свият някой и друг километър магистрала. Но историята на техните богатства обикновено тъне в мистерия. Има доста млади хора, на възрастта на Павлова, които едвам свързват двата края. А не са неспособни. Те просто нямат тайна връзка с дядо Коледа и никога не са получили дарени пари, коли и други вселенски екстри. Тях сигурно заради това не ги назначават за министри. Нямат мощно лоби в лицето на дядо Коледа и вероятно честно през зъби плюят властта.
Госпожа Павлова няма за какво да плюе властта, нито пък да е недоволна от живота, тя е тайна приятелка на дядо Коледа и си има всичко.

И това, всъщност е поуката от историята, мили деца. Когато човек си хване подходящото лоби (дядо Коледа, който размеква сърцата на хората), рано или късно може да стана министър и всички ще му даряват пари, коли и радости. 

No comments: