Friday, September 16, 2011

Покосено от ГЕРБ



Нов принос в юридическата наука и опазването на обществения ред записаха органите на МВР. Да, точно онези органи, за които Бардът на властта се провикна с прегракнал глас: "Истината днес е само тази, моята полиция ме пази!".
Тяхната полиция обаче вече започна да тълкува твърде фриволно своите отговорности към обществото и към гражданския мир. Така се стигна до интересния инцидент във Видин, при който органите на реда издадоха акт на червения депутат Михаил Миков и оприличиха хората с него на "организирана престъпна група". Организираната престъпна група се е занимавала с престъпление срещу човечеството - боядисвала е пешеходна пътека пред училище. Чудно е дори как за това деяние не се е самосезирал съдът в Хага и ООН не е приело резолюция да я заклейми. Поводът за безпрецедентната полицейска намеса за възпиране на абсолютното зло под формата на нова пешеходна пътека бил, че гражданите нямат разрешение.

Историята се разминава само с един написан акт, няма арестувани, но проблемът остава. Логиката е шокираща. Трябва да арестуваме тези, които са решили, че е време да направят нещо - в случая да възстановят пешеходната пътека. А защо никой не задава въпроса как така пред едно училище няма такава? Търсят отговорност от тези, които искат да поправят нередност, а не от тези, които са допуснали нередност. Това винаги е била класическа българска ситуация.
По този начин се предпоставя и твърде сюрреалистичен характер на цялата кампания оттук-нататък. "Нашата полиция" бди и минава да издава актове на всички групи от граждани, които си позволят да изразят недоволство от бездействията на властта. Недоволните трябва да търсят културни начини за изразяване на несъгласие? Да стоят тихо и най-много от време на време да ръкомахат, но не много бурно, във въздуха.
В същото време обаче органите на реда проявяват великолепна широта на духа, когато ситуацията е свързана с ГЕРБ. Един от блестящите примери за модерен подход в печеленето на гласове е окосената полянка в Бяла Слатина. За да не си помисли някой, че това е сторено току-така, активисти на управляващата партия сложили и табелка насред тревата: "Окосено от ГЕРБ". Това е покушение срещу чувството за нормалност. Но пък ясно демонстрира в какъв свят живеем. 
Всичко е окосено от ГЕРБ.
Покосено от ГЕРБ.

No comments: