Tuesday, October 04, 2011

Човекът над историятаВ една книга на американският писател Джъстин Кронин „Проходът” (в нея се разказва за светещи вампири, които на практика унищожават целия свят, но независимо от тъпото ми описание в романа има доста поетични моменти, които изстрелват книгата към истинската литература, а не към бунището на комерсиални еднодневки) попаднах на уникалния 64-ти сонет на Шекспир.  Той се оказа смразяващ и безкрайно тъжен, но пък цяла седмица не ми излиза от главата и от постоянното му четене май дори го научих наизуст:


Когато гледам как с един замах
руши света това свирепо време,
как горди кули стават пух и прах
и бронза мре под неговото бреме,
и как завзема с дни и часове
крайбрежията кипналата пяна,
и сушата протяга брегове
и граби свойта дан от океана,
и как пред този кръговрат от дни
и царствата не траят дълго време,
разбирам аз, че всичко се мени,
и времето от мен ще те отнеме.

А туй е смърт! Тъгувам аз безкрайно.
И щастието ми е тъй нетрайно


Проблемът за вечността ме тормози от години. Както и за безкрая, който е още по-поетично продължение на вечността. И в Шекспир открих проблясък на същия лек ужас, който обзема човек, когато реши да се замисли по този проблем.
Хората не съществуват в историята. Историческият човек е просто една романтична измислица. Ние помним процеси, събития, политика, която разказваме през личностите, но практика това не е памет за хората, това е спомен единствено за промяната.
Ако затвориш очи и се опиташ да се издигнеш над историята, никога няма да можеш да различиш в нея обикновените хора. Историята идва като сушата в сонета на Шекспир, тя пресушава океаните, срива кулите и те задушава като прилив, който не можеш да спреш.

Драматизмът на стихотворение извира от изправянето на човека срещу времето и непоносимостта от възможната загуба. В този смисъл сонетът върви много строго срещу установената християнска традиция за примирение със смъртта. Не знам дали не пресилвам много, но в думите на Шекспир можем да разчетем меланхолична битка с разбирането, което Еклесиаст също бе изразил като поет: „Има време за всяко нещо и срок за всяка работа под небето: Има време за раждане и за умиране... за събаряне и за градене”.
Но това е гледната точка на човек, който е приел света като неизбежен.
Шекспировият герой е различен. Той се е издигнал над историята, където може да види, че времето е разрушаващо и заради това целият е изпълнен с болка. Тя е неутешима именно, защото смъртта е неизбежна.
А трагедията е пълна в мига в който идва осъзнаването, че дори любовта, най-доброто нещо, което човешката душа може да извади от себе си, не е в състояние да победи времето и да спре разрушението и смъртта.

Всъщност можем да помислим малко. Любовта е възможна в нашия живот, защото сме кратки. Вероятно вечните хора нямаше да познават любовта. Или поне нямаше да я познават в нейния изгарящ вариант, който тормози човешката цивилизация откакто тя съществува. Любовта е красива и трагична, защото е обречена да свърши някой ден. Щастието е опияняващо и болезнено, защото не може да продължи вечно.
Религията намира изход от тази трагедия в преклонението пред вечността на бога. Героят на Шекспир е разкъсан от страдание заради болката от невъзможната вечност на любовта.


В мига в който осъзнаваш времето като върховен злодей, като похитител на любов, трагедията става още по-голяма, защото, оказва се, тъгата е възможно да няма край (в оригинала на сонета няма фраза като „тъгувам безкрайно”, но интуицията на преводача прекрасно е уловила идеята на Шекспир). Обикновеният човек е обречен да тъгува дори в разцвета на своето щастие. Защото ще бъде победен от времето.


Обзет от детективско вдъхновение реших да проверя следите на тази тъга у Шекспир и неспокойно зачетох 65-ти сонет, за да видя дали мрачното настроение продължава и там.
О, да, продължава. 
Героят в сонетите постоянно се блъска в стените като герой на филм от ужасите, заради това, че не може да победи смъртта. В завършека на 65-ти сонет обаче се появява нещо като проблясък в края на тунела – надеждата, че думите ще запечатат усещането, потретите, болката, надеждата, отчаянието и любовта.
Щастието е болезнено. Любовта е обречена да свърши. Тъгата е безкрайна. Единствено думите могат да бъдат вечни.


Сега е 2011 година. Минали са 395 години от смъртта на Шекспир. Но неговите думи като бродещи призраци ме откриха и ме накараха да изчета половината му сонети на един дъх като гимназист, който тепърва открива поезията. Океаните вече са замърсени с петрол. Кулите отдавна са се сринали. Срина се дори Уолстрийт. Обаче болката на Шекспир от краткия живот и пламтящото с мъката си щастие продължава да е наоколо.

Дали думите наистина няма да са единственото, което ще остане да броди в мрака под звездите, когато нас ни няма....No comments: