Friday, October 14, 2011

Всичко под ножа


"Градим България" е изписано с внушителни букви в кандидатпрезидентския сайт на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Двамата ни гледат от него с усмивки, пипнати на "Фотошоп", и се опитват да ни убедят, че са най-достойни да бъдат лицето на България.
Усмивките обаче крият мрачната тайна на тази власт - абсолютното незачитане на закона и пълното неуважение към правилата. Цялата идея за държавност отиде под ножа само за две години хаотично и интригантско управление.
Така се стигна до интересна ситуация. Кандидатката за вицепрезидент, министърката на правосъдието Маргарита Попова, която официално се води в отпуск, защото е в кампания, всъщност продължава да разписва заповеди в своето министерство.

Юридическият свят е особена материя. Както няма начин човек да е на две места едновременно - в Лондон и Париж например, така няма начин да си в отпуск и да разписваш заповеди като министър. В света на мистиката може да е допустимо да се раздвояваш, но законът е суха и противно материалистична материя - тя не допуска философски анализи и безкрайни обобщения. Юрист номер 1 на държавата обаче изобщо не зачита закона. Тази, която трябва да съблюдава реда в правосъдието, се държи сякаш ред изобщо няма.
А още по-плашещо е, че тя се мисли за градител на България, докато всъщност не е с нищо по-различна от всички останали рушители на институции, закони, правила.

Историята ще запомни ГЕРБ точно с разрушението им. Те погазиха закона. Считат Конституцията за досадна подробност от пейзажа. Насадиха невиждан и преди 1989 година страх.
Това, за което не си дават сметка, е, че в свят без правила първи отиват на бунището на историята тези, които са унищожили правилата. Неизбежно е като поредното рязане на лентички от премиера.
Защото наистина всичко отива под ножа.

No comments: