Monday, October 17, 2011

Моменти от Фейсбук-битието



Всяко съвременно средство за комуникация възражда нещо старо. Така социалните мрежи възродиха позабравеното изкуство на писането, което беше почнало да сдава богу дух в мрачната среда на 90-те години на миналия век. Така ние графоманите добихме нов живот в 21 век и задишахме гордо във виртуалната епоха. Фейсбук обаче (един ден май трябва да събера всички фрагментарни разсъждения и да ги събера в единно и неделимо цяло) е мощна лаборатория по творческо писане. Ако искаш да те забележат – трябва да се състезаваш с целия свят за вниманието на аудиторията, която не иска да пише. С други думи вече говорим за динамично, накъсано писане, което цени много повече краткото остроумие, отколкото опиянителната многословна ирония. Фейсбук-живота обаче е живот на думите, което неговата хубава страна. Думите имат склонността да оцеляват през времето, дори и когато са предназначени само за днешния миг. Така че може би Марк Зукърбърг ни донесе като дар точно това – място, което може да принесе думите през времето и да покаже един ден на космическите поколения на Земята, че техните прадеди са имали своите начини за лъчезарен живот и мегаломанско губене на време




Ох, като гледам какви неща питат жените за мъжете в сайта на "Космополитън" (Защо мъжете си чешат топките, например) се замислих какви ли биха били въпросите, които никой мъж не би си признал, че иска да пита. Ето кои смятам, че са те: "Защо не може да готви? Не ги ли пращат от небето с тази включена екстра?". Също така: "Тя спира ли някога да говори? Или да свиквам с идеята, че ще вземам думата само един път на високосна година?". Друг въпрос: "Кой изверг измисли сутиена?". И не на последно място: "Означава ли глобалното затопляне, че един ден всички жени ще ходят без дрехи" :))


-----------------------------------------------------


Понеделник: мързелът ми е голям като къщата на Росен Плевнелиев, като егото на Бойко Борисов, като сутиена на Искра Фидосова, като цялостната тъпотия на кабинета, като заплатата на банкер и като бюстът на начинаеща фолкдива. Сутринта си пуснах телевизора за малко и попаднах на дебатите за кметския пост в Перник. Навън вали дъжд, духа вятър, а в Перник винаги е горещо. Не е само заради красотата на жените, просто перничани възприемат политиката наистина сериозно...
А е понеделник: желанието ми за работа е рехаво като магистрала, строена върху пепел, като парламент в петък следобед, като мисъл в главата на министър от кабинета....


-----------------------------------------------------------


Велико стихче:


АСТРОНАВТ

Луната е кръгла като колело.
Защо няма две луни -
да си направя колело
и да замина някъде далеч, далеч,
където
ще има само една луна?


Стефан Гечев :))))


------------------------------------------------------------------


Къде са сега "Стандарт и Пуърс"? Защо се бавят да свалят кредитния рейтинг на софийското време. Снежинките падаха като цената на акциите на Уолстрийт. От време на време се появяваше дъжд като опит за небесен транш за спасяване на есенното положение. Да не говорим, че беше студено като в душата на десен икономист....:))))


-----------------------------------------------------------------


Окончателна диагноза: Плевнелиев (Спящата красавица) е милионер, който не живее на тази земя. Мъж под чехъл - в живота си и в политиката. Видяхме, че у тях го командва жена му, в президенството- Бойко Борисов, Маргарита Попова и американските компании. Ходи на концерти на Веселин Маринов, ама не го слушал. Беше в правителството на ГЕРБ, ама не бил от ГЕРБ. Изобщо отникъде не бил. Милионер на свободна практика. Преди да говори си поема дъх все едно се дави. Прилича на марсианец, кацнал преди малко с летящата си чиния на земята. Този човек във властта ще е като мистър Бийн в ресторант. При това - откога клонингите на Борисов имат право да бъдат кандидати за нещо? :)))))))))))))


-----------------------------------------------------------------------



‎"Не преекспонирам богатството си", каза Росен Плевнелиев пред триетажната си къща с големината на селска гимназия....


-----------------------------------------------------------------------

Най-дългата българска дума - "предиупотребапрочететелистовката" :))))))


--------------------------------------------------------------------


Едно съботно стихче, този път от великия Васил Сотиров



Отдавна сме разбрали ние:
човек и да умре, добре е -
да пеем, както ни се пие,
да пием, както ни се пее!


Човек не може да добави и дума към нещо толкова революционно! Освен и да спим както ни се иска да срутим капитализма :))))

-----------------------------------------------------------------------


Велик лаф: "Тук не е "Sex and the city", тук си е "Village and masturbation" :)))))


-----------------------------------------------------------------------------


Цецка Цачева: "Взривът в колата на Сашо Диков не е случаен". Дали тази проклета гъска знае, че думите й са морално престъпление. Като не е случаен взривът защо полицейската им власт досега не хвана нито един бомбаджия? Разбраха ли кой е поставил взривът пред "Галерия"? Не разбраха. Останаха само намеците им, че журналистите сами са се взривили. Сега Цачева за малко щеше да каже, че Сашо Диков сам си е сложил бомбата. Тази власт затъва все повече в блаото на собствената си мизерия и политическа интригантщина. По този модел и аз мога да изразя целенасочено съмнение, че Цецка Цачева е взривила колата на Сашо Диков като отчаян опит да спечели любовта на проф. Юлиян Вучков....:)


-----------------------------------------------------------------------------


Слуховете, че Цветан Цветанов изневерява са абсурдни. Цветанов е високоморален мъж. И е безкрайно верен на своята истинска любов - Веселин Маринов :)))) (днес измислих поредната простотия, а сега след 22 часа тя ми се видя страхотно подходяща за статус)


-----------------------------------------------------------------------


Фейсбук - най-големият генератор на абсолютна простотия във Вселената. Нарочно обвинявам Фейсбук, че ако си прочета днешните мнения ще трябва да обвиня себе си...:))))))))


--------------------------------------------------------------------


Чета за някакво изложение, където щяло да може да се опитат биовино и биосуджук. В България коварната представка "био" вече почна да се ползва като начин да ти увеличат четворно цената. Искаш биосирене - дай 20 лева за килограм. Биовино? Нямаш проблеми - 100 лева бутилката, защото докато гроздето е брано работниците са слушали джаз и са си взимали душ на всеки половин час. Биожени? Доктор Енчев ще подаде протест до Съда в Страсбург за дискриминация... Само не искам да си представя как някой ще рекламира "биосуджук" в Подуяне...Със сигурност ще го разберат по грешния начин :))


-----------------------------------------------------------------------


Навремето баба ме плашеше с Торбалан. Торбалан в моята фантазия беше удивително неприятен, кискащ се старец с огромна торба, който живее в гардероба и само чака удобния момент да излезе от там, за да ми изкара акъла. Сега разбирам, че баба е била и си остава хуманист. На този свят, оказа се, има къде-къде по-ужасни неща с които да те плашат. Ето моят наръчник на новите закани на бабите към децата: "Ако не слушаш ще те дам на Симеон Дянков да те гледа". Или: "Ако не си изядеш закуската, ще извикам Николета Лозанова да ти пее наживо!". Добър вариант е: "Сядай да учиш, че иначе цял живот ще се потиш като Росен Плевнелиев в телевизионно студио". А може да се пробва и така: "Лягай веднага иначе Искра Фидосова ще те изяде" :))))


-------------------------------------------------------------------------


Йес, о, йеееес! На идване към работа успях да пропадна толкова ниско, че се отбих в една книжарница под възмутените погледи на правоверната общественост наоколо, които цъкаха с език заради моето падение :)))) И си взех новата книга на Салман Рушди "Земята под нейните нозе". И сега поне ще имам защита срещу всички политически бури, обществени истерии, дребни интриги, кряскащи сутрешни блокове и дебати по измислени теми. Литературата ни е пратена от Аллах, за да ни защити в миговете в които светът лудва. Другите се карат, спорят, истерясват, но нищо от това не достига до тебе. Благословен бъди, Салман Рушди! :)))


--------------------------------------------------------------------


Като прочетох, че близането на сладолед и яденето на банани се счита за сексуален тормоз над мъжете, усетих как поетът в мен се събуди и той написа кратко протестно стихотворение, което кръсти: "Един мъж от Подуене проклина света":


О, да, скъпа, ближи си сладоледа!
Ще те дам на моя адвокат...
Или пък ближи го - тормози съседа
нека страда този долен гад


И няма да ти правя еваларка,
живеем във пазарен свят.
Недей да хлипаш ти като пиарка
на загубил изборите кандидат!


Банани, ананаси - секс на екс!
Ебаси нищо няма оправия!
В Подуене гордо остават без секс
и избират новата ракия :))


----------------------------------------------------------------------


Не мисля, че някога преди е имало възможност да се правят интерпретации в реално време на случващо се в момента събитие. Е, добро утро - Фейсбук ни даде тази възможност. Вчера докато течеше дебата Калфин - Плевнелиев ми беше по-интересно да чета мнението на виртуалната общност отколкото да слушам дебатите дори. Фейсбук вече е колективно и много силно политическо (на места дори истерично) съзнание. Супееееер! В тази връзка май следващата революция ще бъде просто един статус: "Да го духат подтисниците", който ще бъде одобрен и коментиран от толкова много хора, че капитализмът ще рухне :))


---------------------------------------------------------------------------


Сега е времето да бъда честен. Калфин никак не беше чак толкова силен на този дебат. Усещането за сила дойде от карикатурното поведение на Плевнелиев. Трябваше да се самонавивам, за да приема и левият кандидат сериозно. Основна слабост на дебата: нито един от двамата не разви някаква визия отвъд еврофондовете. Калфин мачкаше по въпроса за бюджета. Плевнелиев се изправи по време на разговора за инфраструктурата. Но това е като да имаш цял свят на разположение, а да се караш за една стая в него. В един момент изпитах чувство за клаустрофобия - българският свят и хоризонт е много стеснен, толкова стеснен, че не е истина просто.....


--------------------------------------------------------------------------


Росен Рушвета, Росен Магистралката, Росен Еврофонда, Росен Мрънкалото, Росен Треперещата брадичка, Росен "Ама г-н Калфин, вие не разбирате", Росен Аз си говоря самичък, Росен Извънземното, Росен Милионера......Дори и феновете на ГЕРБ ще се объркат за кого от всички тези печални образи да гласуват :)))


-------------------------------------------------------------------------


Марк Твен мъдро беше споделил основния квантов дефект на битието: "Един път в живота Фортуна почуква на вратата на всеки, но в това време човекът може да е в близката кръчма и да не чуе". Да, но поне има утешение - когато е в кръчмата човек не иска Фортуна, а иска само бирата да е студена, музиката хубава и сервитьорките лъчезарни...:)


---------------------------------------------------------------------


Бях на интервю за нещо, което високопарно се нарича Училище за политика. В един момент неговата шефка драматично ме попита: "А как си представяте плановете си за бъдещето?". И тогава, приятели мои, аз излъгах като министър на парламентарен контрол. Казах, че се виждам свободна душа във вселената, която графоманства на воля с идеята един ден да се оттегли някъде край Карибите и да си купонясва. Излъгах, защото истинският отговор: "Виждам се като водач на световната революция, идеолог на протеста без дрехи и ръководител на бунта на почитателите на стриптизьорки" щеше да психира твърде много бюрократите....Но нали за това ни е даден ФБ - да си говорим истината :)))


----------------------------------------------------------------------------


Прочетох една дидактична мисъл от конско на Чехов към целия свят: "Водката е бяла, но зачервява носа и очерня репутацията." Авторът е налучкал нещо, но не усетил напълно своето откритие. Носът ти се зачервява на втората чаша. На първата бутилка обаче вече душата ти е червена. На втората вече си ален като бузите на млада колхозничка с примамливи колена. А на третата вече искаш да праснеш един на Троцки, защото не те си струва много пламенен революционер. Водката зачервява живота. Водката изчервява капиталистите, хахахаа :))))


----------------------------------------------------------------------------------


Един коафьорско-политически статус:

Стара руска традиция е да се редуват плешиви и рошави начело на страната.


Николай II е имал коса.
Ленин е бил плешив.
Сталин е бил с коса.
Хрушчов - плешив.
Брежнев - с коса.
Андропов - плешив.
Черненко - с коса.
Горбачов - плешив.
Елцин - с коса.
Путин - плешив.
Медведев - с коса.
Путин - плешив.
Медведев - с коса.
Путин - плешив.
Медведев - с коса.
Путин - плешив.
Медведев - с коса.
Путин - плешив.
Медведев - с коса.
Путин - плешив.
Медведев - с коса.
Путин - плешив.
Медведев - с коса.
Путин - плешив.
Медведев - с коса… :))


-----------------------------------------------------------------------------------



Навремето съветската преса измисляше всякакви титли за Сталин. Време е българската преса да си вземе поука и да прочете краткият ми справочник на титлите с които е удостоен Той: Първи строител на магистралите; Гениалният икономист на европейските пенсии; Футболист номер 1 на отечеството; Най-големият бранител на родината с дюнери; Най-успешният резач на лентички във Вселената; Любимецът на фолкгърлите; Мъдрият приятел на учениците; Най-грижовният баща, който сритва гаджетата на дъщеря си. Сега вече и Върховен художник на България. Няма да е пресилено да заявя, че е време да бъде обявен и за Най-гениалният журналист на Европа! :)))


-------------------------------------------------------------------------------


‎"Много пъти съм казвал "не" на Борисов, много повече, отколкото Калфин на Първанов". Росен Плевнелиев. Не знам как да го кажа нежно - след като си приел да станеш част от бардака, май френд, изобщо няма смисъл да си броиш "не"-тата. Това е все едно да си приел да участваш в оргия, а после непорочно да заявиш, че си се оставил да те изненадат в тъмното само три-четири пъти :)))) Ох, почва да ме избива на циничен хумор, а до изборите има още цели две седмици :))


-----------------------------------------------------------------------------------


Утре ще правят Бойко Борисов почетен художник на страната. Това ме изпълва с културен оптимизъм и цивилизационен възторг. В скоро време очаквайте Той да бъде обявен за почетна блондинка, за пожизнен председател на Асоциацията на коафьорите, за съпрезидент на гилдията на педикюристите и много други културни професии. Сигурно ще бъде обявен и за почетна Глава на семейството на Росен Плевлениев. Така и така ще му дава заповеди до края на света, нека поне нещата да получат юридически статут :)))))))



No comments: