Tuesday, October 18, 2011

Бабаитлък и дрога



Тези дни медиите преливаха от снимки на премиера Бойко Борисов със Силвестър Сталоун и Арнолд Шварценегер - иконите на шумното и бляскаво кино от 80-те години на Холивуд. Министър-председателят очевидно се чувстваше добре в тяхната компания, защото се смееше на снимките като влюбен тийнейджър и изглеждаше лъчезарен така, както никога не изглежда в парламента по време на парламентарния контрол.
Всъщност страстта по киното на премиера е ясна много отдавна. Още откакто стана главен секретар на МВР и небръснат и загрижен се явяваше по местопрестъпленията, за да излиза добре на снимките. Още тогава Бойко Борисов подсъзнателно схвана, че природата на медийната реалност е особена - достатъчно е да те има на снимките, за да имитираш дейност. Така се роди изцяло нов полицейски стил - български бабаитлък с папарашки привкус. И Борисов се увлече от своето откритие. Започна да се изживява като киноактьор и превърна МВР в голяма фабрика за кинообрази и илюзии, но не и за реална сигурност.

Тежката реалност обаче тези дни навести страната отново. Съдът в Страсбург поряза България с глоба, наложена за акция от 2004 г., координирана лично от тогавашния секретар на МВР Бойко Борисов. Антимафиоти нахлуват в жилището на заподозрян в престъпление, просват го на земята пред очите на жена му и петгодишната му дъщеря. От преживения ужас малкото момиченце започва да плаче и тогава един от нахлулите полицаи вади пистолет, опира го в главата на детето и му крясва да замълчи.
Тази киносцена, сякаш извадена от филм на ужасите, е типичният български полицейски бабаитлък, чийто идеолог Бойко Борисов пет години по-късно стана премиер. Съдът в Страсбург обаче, който съвсем не е омаян от магията на кинообразите, безпощадно присъди 14 500 евро на семейството, преживяло ужаса на полицейщината. Това решение е изключително показателно, то е като размазваща кинокритика на медийните балони, превърнати в опит на имитация на сигурност.
Случката от 2004 г. да ви напомня нещо? Да ви напомня за десетките случаи, в които полицията превишава правата си в последните две години? Този бабаитлък стана държавна политика и резултатът беше нулева сигурност и хора, пребити от полицията. Защото идеологът на насилието и маскираните полицаи днес ръководи държавата.

Не можем да пропуснем и двойните стандарти на бабаитлъка. Оказа се, че безпощадната полиция, която насочва пистолети към деца, е изключително благосклонна към синовете на депутатите от ГЕРБ. Един от тях, заловен с марихуана, е бил освободен само час след задържането. Братът на общинар от Севлиево (пак от ГЕРБ) също бе спипан с дрога, но законът милостиво си затваря очите.
Очевидно бабаитите си падат по дрогата. Вероятно само кинообразите вече не стигат. Нуждаят се от нещо "по-тежко".
Техен проблем, но аз не искам като данъкоплатец да плащам онези 14 500 евро глоба, да си ги плати Бойко Борисов.  

No comments: