Tuesday, February 28, 2012

Богословски особености на непостоянното време




Най-краткият месец февруари се проточи като френски екзистенциален роман. Наистина е вярно, че времето се движи относително - то забавя на някои завои, на други прелестни и дълги участъци се движи като скоростен влак, а има мигове в които напълно се губи и човек остава да виси в емоционалния и политически вакуум с усещането, че вечността би си струвала, но единствено, ако има начин да я изкараш в постоянна еуфория.
Тези дни се бях замислил, че в първоначалната електронна епоха, тоест в епохата в която хората се върнаха към писането, съществува един особен богословски проблем - ако приемем, че бог е слово и бог е вечност, то думите трябва да са атрибут на вечността. Значи непостоянното време е единствената възможност хората да се докоснат до божественото начало, но все пак да си останат хора....
Това, което написах, разбира се, са пълни глупости. Но това е страничният ефект от разтеглените месеци - човек се отпуска в джакузито на своята мисъл и се наслаждава на балончетата като малко дете. Мисленето разведрява хората, дори и когато е несериозно. Докарва пролетта преди самата пролет.
Купон.







Чета заглавие, че заголеният крак, който Анджелина Джоли демонстрира на церемонията на Оскарите вече ще си има собствен профил в Туитър. Новината не ми даде мира, защото се зачудих какви ли туитове би пускал този прословут крак. Наум ми дойдоха само няколко варианта: "Брад пак цял ден не свали ръка от мене. Злобно го питах дали така е пипал и Дженифър Анистън. Той се депресира...". Или: "Анджелинааа, няма ли да ме събереш поне един пък с колегата от другата страна". А може и да има депресиращ туит: "От толкова снимки и светкавици хванах тен, мама му стара, сега бебето от Конго няма да иска да се отдели от мене" :))))))


-----------------------------------------------------------------------



Носи се прелестният слух, че руски турист е набил премиерът Бойко Борисов в Банско. Хей, знам, че е политически некоректно. Хей, знам, че не бива така. Хей, знам, че не трябва да съм злобен. Но просто изведнъж усетих как моята русофилия се засили до неподозирани нива. Къде спи президента? Този руснак заслужава орден - той направи това, което всеки българин си мечтае :)))


----------------------------------------------------------------------------



"Полицията не флиртува с престъпниците. Тя има сериозна връзка с тях.". Нинус Несторович :))) Този сръбски образ е отгатнал това, което романтичните гимназистки веднага ще ви кажат - любовта е навсякъдееееее :)))))


---------------------------------------------------------------------------



Аххх, направих голяма грешка. Предозирах моята основна работна дрога - ментовите бонбони. От един час в мен цари ледникова епоха в неподозиран размер. Така се ментовизирах, че ако дъхна по-силно ще превърна езерото "Ариана" във вечен ледник :)))) В момента трябва да ме регистрират като биологично оръжие - само да леко дъхване и ще докарам на Ахмадинеджад снежна буря и ще накарам пингвините да се преселят в Иран...:))))) Даа, очевидно свръхздозата с ментови бонбони има обичайните странични ефекти - потъване в пълен мързел и налудничави геополитически видения :)


--------------------------------------------------------------------------------


От два дни живея с интересното усещане, че халюцинирам на живо, което е сюрреалистично изживяване, но прави вкуса на бирата леко нереален. В списание "Тема" прочетох жестока статия на Любослава Русева срещу идеята на образователното министерство да се дават държавни пари на частните училища. За първи виждам журналистка, която десните в България боготворят, да се обявява срещу всички остатъчни идеи на зомбито на Милтън Фридман (идеята за ваучерите е негова, а следователно по някакъв начин е демонична и черна). Днес пък в "24 часа" чета загрижена статия на Евгений Дайнов, че ЕС в цялата криза загърбва образованието като приоритет, а това е най-сигурният начин да превърне целият континент във военен полигон. Боже мой, някой трябва да ме ощипе! Или аз халюцинирам или част от дясната мисъл в България най-накрая е започнала да пие правилните хапчета и за първи път вижда света по истински начин....:))))))


---------------------------------------------------------------------------



Прощавам изгодно. Дори издавам касови бележки :)))))



-------------------------------------------------------------------------------


"Съдията е педераст! Това мотивира допълнително играчите ни!" Нинус Несторович :)))))))) Велик!


------------------------------------------------------------------------------



Кратък светски-битов анализ на положението в БСП до момента. Чета интервю на Георги и Зорка Първанов пред "Труд". Първанов обобщава, че винаги се е допитвал до мнението на съпругата си за важни решения и тогава Зорка култово казва: "И задължително го приема (има се предвид мнението)... когато то съвпада с неговото". А сега съпоставете това поведение с разказа на Станишев, че дрехите му още стоят в кашони в апартамента на Моника и цяла зима е студувал без ръкавици, защото не може да си ги намери в кашоните.
Съжалявам, че трябва да го кажа, но ми се струва, че Първанов набира сила дори и по този фронт. Единият е мачо-историк, а другият иска да се бори за справедливост, ама даже не може да си извоюва едно гардеробче вкъщи :)))))) Станишев, мисля си, спешно се нуждае от клюка за любовница, ако иска да възстанови кармичния баланс, защото иначе конгресът ще свърши преди да е почнал :))))


-----------------------------------------------------------------------------



Казват, че имало световно правителство, което в мрака на историята контролирало цялата планета. Защо обаче трябва да ни пука за него, ако държат цените на бирата ниски? Твърди се, че илюминатите никога не са пускали тайната си власт и все още въртят геополитически интриги. Хей, щом ги кефи да се събират в полутъмни стаи и да се правят на мащабни - тяхна воля! :))) Има книги, които твърдят, че половината световни лидери са гущери, дошли от далечните звезди, които се крият с нас с неизвестна цел. Мен тази идея не ме притеснява много, стига гущерите да се държат прилично и да докарат на Земята малко от техния вариант на "Плейбой" :))) Единствената истинска конспирация в която вярвам обаче, май френдс, е, че има демонична секта на съседите, които винаги се сещат да правят шумен ремонт в 8 часа в събота сутрин...Тези коварни пичове наистина могат да прецакат целия свят. Сигурно си имат и тайна книга: "Протоколите на шумните бормашини" :))


------------------------------------------------------------------------------------


"Всичко е възможно. Кой век сме вече? Всичко е възможно....Арабите имат черно злато, газ, петрол, нафта...
Гледам телевизия като има интересни новини. Преди да взема вестниците сутрин, аз вече зная, имам информация почти от десетки страни...
Арабската пролет ме изумява малко, защото като гледам тук още е малко хладно времето. Дали пък още войната не изстинала? Или пък северните ветрове нахлуват през тази топла страна? Учудващо е - в края на февруари в Либия температурите да са около нулата...."
Фундаментален геополитически и медиен анализ на Димитър Пенев за революциите в арабския свят, климата и стратегическите ресурси на планетата :)))))


---------------------------------------------------------------------------------


Тези дни си направих труда да изчета всички (засега май са четири) програмни статии на Владимир Путин за бъдещите президентски избори. Няма да коментирам демокрацията, протестите и цялата западна истерия срещу Путин. Аз не съм му фен, но и не го смятам за най-големия европейски злодей, което е любим спорт на остатъчната десница у нас. Какво ми направи впечатление? Първо - това са статии на много високо мисловно ниво. Путин почти не се занимава с политически клишета - "национално единство", "национална мисия" и тути кванти. Всяка един от текстовете му е пълен с конкретни идеи и то съвсем очевидно насочени към класическата, ама най-класическата дясна цел - подсигуряване на съществуването на средна класа. Изумителен е и мащабът на мислене, който е интересен, особено на фона на провинциалността в България. Изобщо - западните медии представят един Путин, ама май ще се окаже, че Путин е друг. И най-накрая - наскоро си говорих с един руски кореспондент у нас, който след около 15 вица за тяхната власт ми каза едно нещо: "Путин има всякакви кусури, но даде на руснаците свобода, която те никога не са познавали в своята история - икономическата свобода, просто ги направи по-богати". Аз си мисля, че той е прав.


---------------------------------------------------------------------------------



Заглавие във вестник "Монитор" - "100 хиляди се събират на ПУТИНГ днес". Преди да алармирате копоите на Зукърбърг, за цинично поведение на виртуален профил, нека да обясня - "путинг" очевидно е журналистическа фантазия, която комбинира думите "Путин" и "митинг" в едно. Единствената ми реакция беше - дано никога не се налага този вестник да пише за митинг в подкрепа на Курникова :)))

------------------------------------------------------------------



Хахаха, чета сега една брилянтна статия за това, че ЕГН-то отпада вече от бюрократичните простотии, а вместо него в личната карта на всеки ще бъде сложен чип :))) Ехее, човек и да не иска пак ще се оплете в радикална конспирация. Да си нося постоянно чип в мене, за да улесня властите да слушат, а? :))) Хахаха, после се сетих за един гениален разказ на Ивайло Дичев от началото на прехода. Главният ...герой на този разказ, неформален дисидент в тоталитарните години, има едно кротко удоволствие в своя живот - да вдигне слушалката на телефона и да изрече няколко пъти фразата: "Старши, да ти го начукам в ушенцето, старши!" :))) Разказът гениално разказваше за това, че знаейки, че го слушат дисидентът всяка вечер уважавал жена си по много пъти, за да се късат от яд ченгетата, че трябва да подслушват на дежурство вместо и те да правят същото :)))) А може би това е идеята на чипа в личната карта, а? Да вдигне рязко еротичната активност на нацията...:))))


---------------------------------------------------------------------------



Във Франция вече няма да се употребява думата "госпожица". Феминистките скочиха срещу нейната употреба и извоюваха победа. О, май френдс, да не си мислите, че навремето тази дума е била въведена от някакъв радикален нечовешки сексизъм. Според мен едно време, в невинните времена на света, са разделяли жените на "госпожи" и "госпожици", за да могат кавалерите да са наясно на коя жена да направят комплимент колко е чисто в къщите им и коя да жена да поканят а гости, за да може един ден в квартирите им също да стане чисто...:)))))))


---------------------------------------------------------------------------



В политиката е като кармата - злодеянията, които си извършил винаги те настигат като вампир с бляскави зъби при пълнолуние. Всъщност точно това се случва на ГЕРБ през зимата на техните бонуси. Проблемът, както го виждам аз, не е че някой чиновник е получил бонус, а че принадлежат към партия, която обяви бонусите за нечисто злодеяние, присъщо на Тройната коалиция, а не на тяхната неопетнена нематериална душевност. :))) Това е то кармата - появява се като метеорит от небето и те праска по черепа като бухалка на мутра. При това да си дава бонуси точно партията, която замрази доходите на всички останали хора е все едно вегетарианец да бъде спипан с пържола в едната ръка и с хамбургер в другата. Знаете ли кое е най-интересното. ГЕРБ са извършили хиляди пъти по-големи престъпления и дивотии. Но точно бонусите могат да ги взривят...Карма, братче. :)))


--------------------------------------------------------------------------



"Няма как да хвъря ръкавица на президента Първанов. Наскоро се преместих и всичките ми дрехи още са в кашони. Заради това цяла зима ходя без ръкавици". Сергей Станишев. Лелеее, забелязал съм едно желязно политическо правило - проговорят ли с метафори в една партия - войната вече е започнала. Метафората е политическо оръжие, каквото и да ме убеждават. С други думи - битката се води, ние репортерите, които отразяваме БСП всъщност трябва да си сменим статута на "военни кореспонденти" :))))



-----------------------------------------------------------------------------


Докато социалистите си заседават, старият репортер реши да бойкотира неолибералните тенденции, които витаят из въздуха и заседна в една сауна, а после се топна в един басейн и веднага получи политическо прозрение. Схванах защо богатите живеят дълго. Че то от хубав живот кой иска да бяга? :)))))))


---------------------------------------------------------------------------



Още една калинка изгърмя в това земеделско министерство. Едно ми е чудно - как става този номер: в петък шефът на "Напоителни системи" беше Бил Гейтс (и двамата са без образование - повод за гордост очевидно в епохата на ГЕРБ), в понеделник вече е отстранен, а във вторник Мирослав Найденов е невинен като сълза на монахиня по време на сутрешна молитва :)))) Господарят на калинките и на щастливите прасета! Абе, в този кабинет са се събрали егати шантавата компания. Понякога дори се обърквам - аз управление ли гледам или американска ситуационна комедия, сътворена от сценарист, който системно прекалява с екстазито :)))


-----------------------------------------------------------------------


И така да обобщим пътя дотук: на магистралата, точно край Пловдив, бусчето с журналистите трагично спука гума и един час чакахме да дойде помощ, която да ни извади от магистралната криза. Напразно оглеждах небето за "Кугъри" с които лично премиерът да ни спаси, но очевидно премиерът точно днес имаше други ангажименти. Получих обвинителни погледи от колегите, защото по целият път не спрях да плюя властта и да измислям цинични шегички за ГЕРБ - заподозряха, че заради мен е станал целият инцидент, просто на Цветанов му е писнало да ми подслушва простотиите....А, иначе Хисаря е все така хубав, както го помня - снежец, хотели и надежда за ракийка и салата на всеки ъгъл. Абе, човекът е човек, когато е на път, но и когато знае, че в края на пътя го чака салатка...:)))


---------------------------------------------------------------------------


Днес съм настроен антидарвинистки. Убеден съм, че някъде в началото Еволюцията е поела по грешния завой на битието. Ако никога не бяхме излизали от вълните - сега животът щеше да е страшен купон. Винаги си на море, винаги си на курорт. Лайф! Да не говорим, че във водата винаги си легнал...Слънчев кеф и морски възторг! Ах, тази еволюция - защо все трябва да бърза...:))


-----------------------------------------------------------------------------


Днес се чудех дали журналист е единственото нещо, което ми се работи. Замислих се и с лека меланхолия установих, че от света са изчезнали толкова прелестни професии, които биха ми прилягали идеално: пустинен звездоброец, дворцов магьосник, кралски философ, племенен шаман на тропически остров, квартален интелектуалец, дегустатор във фабрика за бонбони, професионален пускач на хвърчила, съдържател на оазиси...:))))) Изобщо стигнах до извода, че моята универсалност би се пласирала във всяка една епоха. Това ме изпълни с оптимизъм :)))


No comments: