Friday, February 10, 2012

Гениални решения



Българската стопанска камара за пореден път демонстрира прогресивен икономически дух. Колективният орган на бизнесмените вчера обяви, че токът в България е неразумно евтин и стимулирал хората да го пилеят. Как да се реши този прахоснически проблем? Бизнесът веднага има отговор - скъп ток, защото тогава хората щели да санират, пестят и изведнъж ще станат икономически отговорни и просветлени.
Логиката им звучи брутално: защо да бъде наказван само бизнесът, трябвало да бъдат наказани и хората.
Всъщност - кога точно икономиката се превърна в садо-мазо игра?

Но логиката на бизнесмените може да бъде продължена величаво. Тя и храната се пилее, ако се замислете. Бедните вместо да ядат всичко понякога изхвърлят на птиците твърдия хляб. Ако хлябът обаче стане 7 лева самуна - мислите, че някой някога ще го пилее. Всичко ще се яде до трохичка, а съседите ще се дебнат дали някой случайно не е отронил малко трохи, че да има аванта.
А всъщност защо да се спира с идеите дотук? Защо БСК направо не предложи бизнесът да не плаща електроенергия, а тя да се вписва в сметките на всички останали хора? Защото бизнесът е чувствителен и националноотговорен. Въпреки, че почти нищо не реинвестира от печалбите си.

Представете си обаче в какъв свят живеем. Премиерът смята, че българското население се състои от богати паразити, които живеят от лихви. Бизнесмените смятат, че тези паразити трябва да бъдат оскубани за по-скъп ток, защото не са наказани достатъчно. А доходите отдавна са замразени като сибирски мамут.
Садо-мазо свят. 


коментарът е писан съвместно с моя колега Юрий Борисов под псевдонима братя Ружеви


No comments: